Crypto: Ποια γενιά επενδύει στα κρυπτονομίσματα
Πάνω από το 50% των νέων στην Αμερική επενδύουν στα crypto
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Αν και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει σε κάποια μορφή κρυπτογράφησης, υπάρχουν μόλις έξι δισεκατομμυριούχοι bitcoin στον κόσμο, όπως αναφέρει το CNBC.
Για την ακρίβεια, 425 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα σύμφωνα με την Έκθεση Crypto Wealth της Henley & Partners.
Η Gen Z
Τα crypto μπορεί να μην αναπτύσσονται πλέον με τον ίδιο τρόπο όπως παλαιότερα , αλλά παραμένουν μια επενδυτική επιλογή.
Για παράδειγμα, πάνω από το ήμισυ της Gen Z (μεταξύ 18 και 25 ετών) έχουν επενδύσει σε αυτό, όπως έδειξε μια έκθεση του Ινστιτούτου CFA και του Ιδρύματος Επενδυτικής Εκπαίδευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας νωρίτερα φέτος.
Η πλειοψηφία δεν θεωρεί τα crypto ασφαλή
Το 75% των Αμερικανών, ωστόσο, δεν είναι σίγουροι ότι η επένδυση, η διαπραγμάτευση ή η χρήση κρυπτονομισμάτων είναι επί του παρόντος ασφαλής ή ότι μπορούν να βασιστούν στα διαθέσιμα εργαλεία για να το κάνουν, σύμφωνα με έρευνα της Pew Research τον Απρίλιο.
Συνολικά 425 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα, με την πλειοψηφία ωστόσο να μην τα θεωρεί ασφαλή
Το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε επίσης, ότι οι επενδύσεις τους δεν είχαν πάει τόσο καλά όσο πίστευαν – και μόνο το 15% είπε ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Ωστόσο, μερικοί φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία με τα κρυπτονομίσματα και τώρα οι επενδύσεις τους είναι αξίας εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σύμφωνα με την Henley & Partners.
Λίγοι εκατομμυριούχοι – Ελάχιστοι δισεκατομμυριούχοι
Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, 88.200 άτομα έχουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων – λιγότερο από το 1% των συνολικών χρηστών κρυπτογράφησης.
Περίπου 40.500 από αυτούς κατέχουν τις επενδύσεις τους σε bitcoin, λίγο λιγότερο από το 46% του συνόλου.
Πολύ λιγότεροι άνθρωποι είναι οι λεγόμενοι εκατομμυριούχοι που έχουν αποθέματα κρυπτογράφησης αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Υπάρχουν μόνο 182 τέτοιοι επενδυτές, με τους 78 από αυτούς να επικεντρώνονται στο bitcoin.
Και 22 άτομα έχουν επενδύσεις κρυπτογράφησης αξίας τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Έξι από αυτούς διατηρούν τις επενδύσεις τους σε bitcoin.
Υιοθέτηση κρυπτογράφησης σε όλο τον κόσμο
Ως μέρος της έκθεσής της, η Henley & Partners ανέπτυξε επίσης έναν Δείκτη Υιοθέτησης Κρυπτογράφησης που λαμβάνει υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως η δημόσια υιοθέτηση της κρυπτογράφησης, το ρυθμιστικό περιβάλλον και ο τρόπος φορολογίας των κρυπτονομισμάτων.
Λήφθηκαν επίσης υπόψη η υιοθέτηση της υποδομής κρυπτογράφησης, η καινοτομία και οι οικονομικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση της κρυπτογράφησης.
Ο δείκτης έχει σχεδιαστεί για να δείχνει «τις πιο ελκυστικές επιλογές επενδυτικού προγράμματος μετανάστευσης για επενδυτές κρυπτονομισμάτων», εξήγησε η Henley & Partners σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με την έκθεση.
Η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή του γενικού δείκτη, ακολουθούμενη από την Ελβετία στη δεύτερη θέση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην τρίτη θέση, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσονται στην πέμπτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.
Άλλες χώρες στο top 10 περιελάμβαναν την Αυστραλία στην έκτη θέση, καθώς και τον Καναδά, τη Μάλτα και τη Μαλαισία που κατέλαβαν την όγδοη, ένατη και δέκατη θέση.
Τόσο η Σιγκαπούρη όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν κορυφαίες βαθμολογίες ως προς τη φορολογική φιλικότητα προς τους επενδυτές κρυπτογράφησης. Σε αυτήν την κατηγορία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσαν πολύ πίσω και έπεσαν έξω από τις 10 πρώτες θέσεις.
Η υιοθέτηση και το ενδιαφέρον του κοινού είναι ωστόσο υψηλό στις δύο χώρες, με τις ΗΠΑ να κατατάσσονται στην τρίτη θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο στην τέταρτη θέση σε αυτήν την κατηγορία.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη καταλαμβάνουν και πάλι τις πρώτες θέσεις, έρχονται πρώτη και δεύτερη, αντίστοιχα.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν επίσης να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση σε ορισμένες κατηγορίες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται του πίνακα για την υιοθέτηση υποδομών, που εξετάζει πόσο κοινά είναι τα ATM κρυπτογράφησης, εάν υπάρχουν ανταλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και πώς οι τοπικές τράπεζες ενσωματώνουν κρυπτονομίσματα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας καινοτομίας και τεχνολογίας.
Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν οι εφαρμογές λιανικής εμπορίας αυξήθηκαν.
Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν παροτρύνει ωστόσο να προσέχουμε, καθώς τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ως ένα εξαιρετικά ασταθές περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να χάσει γρήγορα την αξία του και πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τις επενδύσεις και τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Ως εκ τούτου, οι χρήστες και τα χρήματά τους προστατεύονται λιγότερο και μπορεί να είναι ευάλωτοι σε κρίσεις όπως η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX πέρυσι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις