Μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, δεκάδες άνθρωποι βλέπουν τα σπίτια τους να έχουν χαθεί στο νερό και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς οι καλλιέργειές τους έχουν βυθιστεί μέσα στο νερό και τη λάσπη, ενώ το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στην Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλο.

Άλλοι συμπατριώτες τους έμειναν ξάγρυπνοι όλη τη νύχτα, αν και μεταφέρθηκαν στο πρώην δημαρχείο του δήμου Οιχαλίας και στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας, για να ξεκουραστούν. Όπως σημειώνουν μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τέτοια καταστροφή δεν έχουν ξαναζήσει».

Δραματική η κατάσταση στα Τρίκαλα

Τι λένε οι κάτοικοι

«Δεν γνωρίζουμε πώς και σε ποια κατάσταση θα βρούμε το σπίτι μας», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με δάκρυα στα μάτια, όταν υποχωρήσουν τα νερά, το οποίο με πολλούς κόπους και στερήσεις φτιάξαμε, αν θα υπάρχουν μέσα οι αναγκαίες οικοσυσκευές.

Αυτό είναι το σκηνικό στον δήμο Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, ένας δήμος που γειτνιάζει με τον πολύπαθο δήμο Παλαμά, όπου κι αυτός μετρά τις πληγές του τις τελευταίες ώρες από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα Μεγάλα Καλύβια του δήμου Τρικκαίων αλλά και στον ορεινό όγκο της Π.Ε. Τρικάλων με τις πολλές και συχνές κατολισθήσεις.

«Τουλάχιστον 5 χρόνια για να ανακάμψει ο θεσσαλικός κάμπος»

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αναφέρθηκε ο Ευθύμης Λέκκας. Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ, τόνισε ότι έχουμε επιταχυνόμενους ρυθμούς σε ένα συνδυασμό φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, κλπ

Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Επισήμανε ότι το κόστος του ΙΑΝΟΥ ανερχόταν στα 400 εκ. ευρώ. Βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στο προηγούμενο του ΙΑΝΟΥ, το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Επίσης εκτίμησε ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα. Συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφικής μάζας από κατολισθήσεις.

Τέλος ανέφερε ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός των επιχειρησιακών σχεδίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ