Κύπρος: Τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, η ακροδεξιά και η ανάγκη για επιστροφή στη λογική
Τα ρατσιστικά επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, αναδεικνύουν το ρόλο της ακροδεξιάς και την ανάγκη να βρεθεί ξανά το μέτρο της ανθρωπιάς και της λογικής.
Τα επεισόδια στην Χλώρακα της Πάφου και στη Λεμεσό με στόχο μετανάστες που οργανώθηκαν και εκτελέσθηκαν από φασιστικές ομάδες με την αστυνομία να αποδεικνύεται ανέτοιμη έως και απρόθυμη να παρέμβει δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.
Δεν εκπλήσσουν κανέναν από όσους έχουν βρεθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και είχε επαφή με την κοινωνία.
Η Πολιτεία
Με την Πολιτεία να έχει σοβαρότατες ευθύνες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού επί σειρά ετών, αλλά και την αξιοποίηση του ακόμα και από κυβερνητικούς αξιωματούχους που έδιναν τροφή σε σενάρια συνομωσίας για την ύπαρξη σχεδίου από την πλευρά της Τουρκίας, ζητούσαν φράχτες στα πρότυπα του Έβρου. Ταύτιζαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την προσπάθεια νέων τετελεσμένων της κατοχής και δήθεν απειλών αποσταθεροποίησης.
Στην Χλώρακα και στη Λεμεσό έγιναν ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων, βανδαλισμοί περιουσιών, ενώ δεν έλειψαν και οι επιθέσεις σε Κύπριους πολίτες και σε τουρίστες.
Με πρέσβη αραβικής χώρας μάλιστα να πραγματοποιεί διάβημα διαμαρτυρίας στο κυπριακό ΥΠΕΞ γιατί τραυματίστηκαν πολίτες της χώρας του, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψαν το νησί. Με τις επιθέσεις να παίρνουν χαρακτήρα πογκρόμ και να ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της Αριστεράς.
Το ΕΛΑΜ και η «κανονικότητα»
Στο προσκήνιο επανέρχεται και ο ρόλος της ακροδεξιάς, έστω και αν αυτή επιχείρησε να φορέσει κουστούμι. Το ΕΛΑΜ – πολιτικό παιδί της Χρυσής Αυγής – μπορεί να επιδιώκει την αναβάπτιση του ως ένα κόμμα που μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κανονικότητας, ωστόσο η πραγματικότητα το διαψεύδει.
Τα πρόσφατα επεισόδια δεν εκπλήσσουν κανέναν από όσους είχαν «επαφή» με την κοινωνία.
Με ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα της Κύπρου τείνει να αποδεχθεί την «κανονικοποίηση» του ΕΛΑΜ. Με την ανοχή του ΔΗΣΥ και όχι μόνο.
Ενδεικτικό ότι το ΕΛΑΜ έχει την προεδρία της Ad Hoc επιτροπής για το δημογραφικό από το 2021.
Προεδρία Επιτροπής
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ σε σχέση με την τήρηση του κανονισμού της Βουλής,
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε ότι για πρώτη φορά «συγκροτείται ad hoc επιτροπή και αυτή να έχει μετατραπεί ντε φάκτο σε μόνιμη επιτροπή της Βουλής». Ενώ υπογράμμισε ότι ποτέ δεν καθορίστηκαν οι όροι εντολής αυτής της επιτροπής, με αυτή «να ασχολείται με το μεταναστευτικό και να εκτοπίζει από την αρμοδιότητα ή να επιχειρεί να εκτοπίσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολείται με το μεταναστευτικό, που είναι η Επιτροπή Εσωτερικών».
Ο Λουκαΐδης σε μία περίοδο που η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τα όρια σημείωσε «ότι καμιά υποχρέωση ή ανάγκη έχουμε να κάνουμε οποιαδήποτε χάρη στο φασιστικό-ναζιστικό ΕΛΑΜ, στο παράρτημα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι το εν λόγω κόμμα «εκμεταλλεύεται την προεδρία της συγκεκριμένης επιτροπής για να χύνει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο το δηλητήριο του φασισμού και ρατσισμού στην κοινωνία».
Την ίδια στιγμή στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ζητήθηκε έκθεση γεγονότων για όσα συνέβησαν σε Χλώρακα και Λεμεσό.
«Θα σκοτώνω μετανάστες»
Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται η δήλωση δημοτικού συμβούλου εκλεγμένου με το ΕΛΑΜ στη Λεμεσό, ο οποίος στη συνέχεια διεγράφη, ναι μεν ωστόσο φέρεται να δηλώνει στους αστυνομικούς ότι θα «σκοτώνει μετανάστες».
Το μεταναστευτικό οδηγείται σε μία κρίση στην Κύπρο που φτάνει να δίνει τροφή στο ρατσισμό σε σημείο αποκλείοντας τη λογική. Στόχος είναι μέτρα ώστε να μην επικρατήσει ο παραλογισμός και η παράνοια και όπως σημειώνουν αναλυτές να βρεθεί ξανά το μέτρο της ανθρωπιάς και της λογικής.
Σε μία χώρα που οι άνθρωποι της ζουν την προσφυγιά, οι άνθρωποι της αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και που τελικά ξέχασε να κοιτάζει στο τραπέζι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις