G20: Η σκοτεινή πλευρά της Συνόδου – Η άλλη όψη, από την Αρουντάτι Ρόι
Η διάσημη συγγραφέας δεν διστάζει να αποκαλέσει τον Μόντι δικτάτορα
Πίσω από τα ανθοστόλιστα «G20» πανό που καλωσορίζουν τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των χωρών που συμμετέχουν στην ομώνυμη Σύνοδο στην Ινδία το Σαββατοκύριακο, 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, τι ακριβώς υπάρχει;
Τι λένε οι ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι πολίτες της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη που ανέρχεται σχεδόν στο 1,5 δισεκατομμύριο;
Μια τέτοια φωνή, ιδιαίτερα γνωστή σε μας στη Δύση, αναζήτησε το Al Jazeera κι έφερε στο φως της δημοσιότητας τη σκοτεινή πλευρά της G20 που μπορούν μόνο να ομολογήσουν οι ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τα υπαρκτά και πραγματικά προβλήματα της Ινδίας.
Η Αρουντάτι Ρόι, η πολύ διάσημη ινδή συγγραφέας που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου, με το μυθιστόρημά της «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» το οποίο κέρδισε το βραβείο «Booker» το 1997, με έντονη ακτιβιστική δράση, υψώνει το πνευματικό της ανάστημα και κατορθώνει να αρθρώσει λόγο για όλα εκείνα που δεν ακούγονται από τα επίσημα χείλη.
«Ο Μπάιντεν και ο Μακρόν ξέρουν τι γίνεται, αλλά δεν θα μιλήσουν»
Από το σπίτι της στο Νέο Δελχί, η Αρουντάτι Ρόι που ασκεί συχνά δριμεία κριτική στην ινδική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων -και κυρίως των 200 εκατομμυρίων Μουσουλμάνων- καταδεικνύει το πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων βιαιοτήτων που υφίστανται από το 2014, οπότε και ανέλαβε την εξουσία ο Ναρέντρα Μόντι.
Η ίδια λέει ότι δεν είναι κανείς αφελής να πιστεύει ότι η G20 θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό και επισημαίνει τη διαφορετική ατζέντα που έχουν οι χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Επισημαίνει ότι «ο Μπάιντεν και ο Μακρόν και όλοι εκείνοι οι ηγέτες που μιλούν για δημοκρατία, ξέρουν ακριβώς τι γίνεται στην Ινδία, αλλά δεν θα μιλήσουν».
Οι φτωχοί έχουν απεμποληθεί από την κοινή θέα της πόλης
Ο λωτός, η πολιτική εκμετάλλευση και ο… δικτάτορας
Η «ωραιοποίηση» που έχει υποστεί το Νέο Δελχί που φιλοξενεί τη Σύνοδο, είναι άνευ προηγουμένου, με άδειους δρόμους, εκκένωση ολόκληρων περιοχών, καθώς και πλήθος ανθοστόλιστων πάνελ και πανό με τα στοιχεία της εκδήλωσης, αλλά και το πρόσωπο του ίδιου του ινδού ηγέτη που θέλει να επανεκλεγεί και είναι η ευκαιρία του να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη G20 παντοιοτρόπως.
Η γνωστή συγγραφέας τονίζει ότι το σύμβολο του λωτού που έχει υιοθετηθεί αισθητικά για τη διακόσμηση όλων όσων αφορούν τη Σύνοδο και κυρίως των banner, είναι ένα σύμβολο του κυρίαρχου πολιτικού κόμματος της χώρα, του κυβερνώντος BJP του Μόντι και όχι της Ινδίας.
Η Αρουντάντι Ρόι η οποία έχει τιμηθεί με το Βραβείο Ειρήνης του Σίδνεϊ το 2004, υποστηρίζει ότι αυτό που συμβαίνει στην Ινδία είναι κατάφωρα πολύ επικίνδυνο για τη χώρα και τον λαό της. Οι φτωχοί έχουν απεμποληθεί από την κοινή θέα της πόλης, οι πολίτες είναι κλειδωμένοι μέσα και δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στο Νέο Δελχί και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
(Από τον επίσημο λογαριασμό στο Facebook της Αρουντάτι Ρόι)
Όπως τονίζει, πρόκειται για ζήτημα ματαιοδοξίας του Μόντι, καθώς και για τροφοδότηση στην ουσία της προεκλογικής του καμπάνιας. Με πολύ σκληρή γλώσσα η Ρόι λέει ότι ενώ πρόκειται για μια χώρα, μια γλώσσα και μια προεκλογική εκστρατεία, στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με έναν δικτάτορα και μια επιχείρηση, όπως ανέφερε στο Al Jazeera.
Η ίδια κάνει λόγο για εθνοκαθάρσεις, καθώς και πόσο δύσκολη κι επικίνδυνη είναι η προεκλογική περίοδος για τις μειονότητες.
(Τον περασμένο μήνα, μίλησε η συγγραφέας, Αρουντάτι Ρόι, για τις επιθέσεις κατά τον Μουσουλμάνων στην Ινδία, στο βίντεο που ακολουθεί)
- Οι φωτογραφίες που καθόρισαν το έτος 2024 μέσα από τα μάτια των NYT
- Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»
- Ανδρουλάκης: Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τους εποχικούς πυροσβέστες
- Τοποθέτηση ΚΕΔΕ για τροπολογία σχεδίου νόμου που αφορά μεταβατικές διατάξεις για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό
- Εκτροπή Βελόπουλου στη Βουλή: «Θα έπαιρνα τον νόμο στα χέρια μου»
- Τουρκία: «Δεν συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός στη Συρία – Γλωσσική παραδρομή η δήλωση που έγινε»