Επενδυτική βαθμίδα: Τα σχόλια του διεθνή Τύπου για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας
Tι αναφέρουν οι Financial Times, το Bloomberg και το Associated Press
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Ως το τέλος της κρίσης του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζει ο διεθνής τύπος την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτικό επίπεδο από τον οίκο DBRS.
Σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, το Bloomberg και το Associated Press (AP) φιλοξενούν τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι «η κίνηση αυτή σημαίνει περαιτέρω βελτίωση του κόστους δανεισμού, υψηλότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας». Επισημαίνουν μάλιστα ότι θεωρείται προάγγελος για την αναβάθμιση και από άλλους οίκους τους επόμενους μήνες.
Financial Times
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι σαν μια σφραγίδα έγκρισης, αφήνοντας σταθερά πίσω μας τα χρόνια της κρίσης», δήλωσε στους Financial Times ο Αλέκος Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Θα εργαστούμε σκληρά για να ανταποκριθούμε και να ξεπεράσουμε αυτές τις νέες προσδοκίες.
Η αναβάθμιση φέρνει ευχάριστα νέα για την Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές και ακραίες πλημμύρες τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ και εντείνοντας τις ανησυχίες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη σε δείκτες επενδυτικής βαθμίδας
Η Ελλάδα έλαβε απαλλαγή στα πρώτα στάδια της πανδημίας από τον όρο της ΕΚΤ ότι θα αγοράζει μόνο χρέος με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, αυτή επρόκειτο να λήξει στο τέλος του 2024.
«Με την αναβάθμιση, η χώρα αποκτά πλήρη πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ», δήλωσε ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος της ελληνικής κεντρικής τράπεζας. «Αυτό θα έχει ευνοϊκή επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων».
Οι επενδυτές δεν αναμένουν μεγάλη αντίδραση όταν ανοίξει η αγορά ομολόγων τη Δευτέρα, επειδή τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται ήδη σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 4%, χαμηλότερη από την απόδοση 4,3% της Ιταλίας, η οποία έχει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Ωστόσο, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη σε δείκτες επενδυτικής βαθμίδας, οι οποίοι συνήθως απαιτούν αξιολόγηση από τουλάχιστον έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους – S&P, Moody’s και Fitch. Αυτό θα άνοιγε το ελληνικό δημόσιο χρέος σε μια ευρύτερη ομάδα επενδυτών, ορισμένοι από τους οποίους απαγορεύεται από τις εντολές τους να αγοράζουν ομόλογα με διαβάθμιση junk. Η κίνηση της DBRS «ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες εικασίες ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουν και οι άλλοι οίκοι αξιολόγησης», δήλωσε στους FT ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Rabobank.
Bloomberg
Εκτός του ότι αποτελεί σφραγίδα έγκρισης για την οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζει το Bloomberg, η DBRS είναι μία από τις εταιρείες αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον υψηλότερο από το κανονικό κούρεμα όταν χρησιμοποιούνται ως εγγύηση σε πράξεις αναχρηματοδότησης.
Ενώ οι αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτιμήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική συνομοταξία, το επίτευγμα – μια βασική δέσμευση επανεκλογής του Μητσοτάκη – θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της κρίσης χρέους.
Ο Μητσοτάκης κέρδισε εύκολα μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα τον Ιούνιο. Η φιλική προς τις επιχειρήσεις πoλιτική του περιλαμβάνει την επιστροφή του προϋπολογισμού σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%-2,5% του ΑΕΠ, τη μείωση του λόγου του χρέους κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027 από τα υψηλά επίπεδα του 206% το 2020 και την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων διάσωσης της Ελλάδας.
Η οικονομία αναπτύσσεται επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν επέκταση 1,3% από τους τρεις προηγούμενους μήνες, με κινητήρια δύναμη την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα πάνω.
Associated Press
Ο DBRS είναι ένας από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει το AP. Οι άλλοι, Fitch, Standard & Poor’s και Moody’s, αξιολογούν την Ελλάδα λίγο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της, η Ελλάδα χρειάστηκε διεθνή πακέτα διάσωσης για να παραμείνει στη ζωή, αφού μια σειρά από υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας κόστισαν στην πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Σε αντάλλαγμα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις δαπάνες, αύξησαν τους φόρους και επέβαλαν σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σε μια βαθιά δυσαρεστημένη θεραπεία σοκ που είδε μια δραστική μείωση των εισοδημάτων και μια εκτίναξη της ανεργίας πριν η οικονομία ανακάμψει.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις