G20: Ήπια η κριτική στη Ρωσία, χαμηλά στις προτεραιότητες το κλίμα
Τι δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος αναφορικά με τη διακήρυξη των ηγετών της G20 – Γιατί το σαββατοκύριακο δεν συνιστά διπλωματική νίκη για την Ρωσία
Η G20, μια ομάδα που συστάθηκε για να επιλύει διεθνή οικονομικά και όχι πολιτικά ζητήματα, δεν είναι απαραιτήτως ο χώρος που θα μπορούσε κάποιος να περιμένει την επίτευξη διπλωματικής προόδου στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι η διακήρυξη των ηγετών της G20 μετά την σύνοδο αυτό το σαββατοκύριακο δεν συνιστά διπλωματική νίκη για την Ρωσία, η οποία υπήρξε απομονωμένη.
Η διακήρυξη
Η διακήρυξη, η οποία υιοθετήθηκε χθες Σάββατο, αποφεύγει να καταδικάσει την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά υπογραμμίζει τα δεινά που έχει προκαλέσει η βία στους ανθρώπους και καλεί όλα τα κράτη να μη χρησιμοποιούν βία για να αρπάξουν εδάφη.
«Αυτή η G20 επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απομόνωση της Ρωσίας. Σήμερα, μια συντριπτική πλειονότητα μελών της G20 καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελετή κατά την λήξη της συνόδου.
Ανεπαρκή τα αποτελέσματα για το κλίμα
Σε ό,τι αφορά το κλίμα ο Μακρόν έκρινε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της G20 υπήρξαν «ανεπαρκή» και κάλεσε τους πάντες σε επαγρύπνηση για την ανάγκη να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι, ιδιαίτερα για την έξοδο από το πετρέλαιο.
Το τελικό ανακοινωθέν των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων και των αναδυόμενων δυνάμεων που συναντήθηκαν στην Ινδία το Σαββατοκύριακο δεν απαιτεί έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα, σε αντίθεση με τις ελπίδες αρκετών παρατηρητών.
«Είναι ανεπαρκές», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Και από την πλευρά μου ανησυχώ πολύ για το πνεύμα που αρχίζει να επικρατεί, συμπεριλαμβανομένων των μελών της G20, στο θέμα του κλίματος», λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη COP28, πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Κρούω των κώδωνα του κινδύνου»
«Κρούω των κώδωνα του κινδύνου προς όλους, δεν έχουμε φτάσει εκεί», επέμεινε, λέγοντας ότι άκουσε «μια πολύ εύκολη συζήτηση που επικράτησε μεταξύ ορισμένων αναδυόμενων χωρών ότι μόνο οι πιο πλούσιες χώρες έχουν ευθύνη» .
Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να βγούμε από τον άνθρακα πολύ γρήγορα και πολύ πιο γρήγορα από σήμερα», από το «2030», αλλά και «το συντομότερο δυνατό από το πετρέλαιο», «πολύ πριν από το 2050».
«Οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να κάνουν την προσπάθεια, είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε, μας κοστίζει», «αλλά το κάνουμε, είναι θεμιτό και φυσιολογικό», είπε, ζητώντας παράλληλα από τις αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα τους παραγωγούς πετρελαίου, να κάνουν το χρέος τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
- Φουντώνει η πολιτική κόντρα με αφορμή τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του