Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν πυραύλους Atacms στην Ουκρανία!
Κίνηση που μπορεί να αλλάξει τη ροή του ρώσοουκρανικού πολέμου - Τι είναι και πώς λειτουργούν οι πύραυλοι Αtacms
Οι πύραυλοι Atacms προς την Ουκρανία είναι μια συγκεκριμένη επιλογή στον πόλεμο που διεξάγει το Κίεβο εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στείλουν τα νέα όπλα – Στρατιωτικό Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα – στο επόμενο πακέτο βοήθειας που ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Η τελική απόφαση, πέρα από τα μηνύματα που έρχονται από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν, δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Αλλά γιατί θα ήταν τόσο σημαντικοί αυτοί οι πύραυλοι;
Τα Atacms έχουν αυτονομία 300 χιλιομέτρων και μπορούν να αλλάξουν την τροχιά τους κατά την πτήση για να αποφύγουν την αναχαίτισή τους.
Μια δύναμη και ακρίβεια πυρός που δεν είχε ποτέ πριν ο ουκρανικός στρατός. Ακριβώς η πιθανή απειλή κατά στόχων πέρα από τα σύνορα στη Ρωσία, και η πιθανή επακόλουθη κλιμάκωση της σύγκρουσης, έχει μέχρι στιγμής συγκρατήσει τους δυτικούς συμμάχους. Όμως η βραδύτητα της ουκρανικής αντεπίθεσης, η οποία στην πραγματικότητα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τις τελευταίες 2 εβδομάδες, φαίνεται τώρα να έχει πείσει τις ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Atacms στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου (1991) και στην Επιχείρηση Iraqi Freedom (2003).
Οι πύραυλοι Army Tactical Missile System (Atacms) που παράγονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, είναι τακτικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους (SSMs).
Μέσω των συστημάτων πλοήγησης GPS, μπορούν να τροποποιήσουν την τροχιά κατά την πτήση και είναι συμβατά με τα οχήματα παρακολούθησης του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) και με το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars), το οποίο χρησιμοποιούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και αρκετό καιρό.
Η Lockheed Martin το περιγράφει ως «κατευθυνόμενο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που δίνει στους επιχειρησιακούς διοικητές την άμεση δύναμη πυρός για να κερδίσουν τις μάχες σε βάθος».
Τα Atacms έχουν μήκος τέσσερα μέτρα, διάμετρο 610 χιλιοστά και κάθε βλήμα είναι συσκευασμένο σε μια κάψουλα εκτόξευσης παρόμοια με το MLRS και εκτοξεύεται από την οικογένεια εκτοξευτών MLRS. Η τιμή μονάδας υπολογίζεται σε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια και εκτός από τον στρατό των ΗΠΑ, υπάρχουν 8 χώρες που τα λειτουργούν, 3 από τις οποίες είναι ευρωπαϊκές: Πολωνία, Ρουμανία και Ελλάδα.
Τα Atacms έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε χερσαίους πολέμους: στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου (1991) και στην Επιχείρηση Iraqi Freedom (2003).
- «Πώς να γίνεις Σούπερ Ήρωας»: Μια διαδραστική παράσταση στο θέατρο Σταθμός
- ΑΑΔΕ: Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους, ποιοι μένουν απλήρωτοι
- Καβάλα: Τη ζωή του έχασε ηλικιωμένος μετά από φωτιά στο σπίτι του
- Συνταγή: Παραδοσιακά μελομακάρονα
- ΠΑΣΟΚ: Σταθεροποιείται αλλά δεν κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ – Η υποδοχή στον Ανδρουλάκη από τους Σοσιαλιστές
- Η εκδίκηση του ποδοσφαίρου ή αλλιώς, πώς ο Σλοτ «μπλόκαρε» την πώληση της Λίβερπουλ!