Πλημμύρες: «Έχουμε βροχές μπροστά μας – Έργα μικρά και αποτελεσματικά» – Τι λέει ειδικός
Ο Νίκος Θεοδοσίου, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, προειδοποιεί ότι χρειάζεται άμεση δράση για να προφυλαχτούμε από πλημμυρικά φαινόμενα
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
«Ζούμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, μια πολύ μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα», είπε ο κ. Νίκος Θεοδοσίου καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο ΑΠΘ αναφερόμενος στις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel και στη θωράκιση της χώρας ενόψει του χειμώνα.
Αναφορικά με τα έργα που πρέπει να γίνουν ξεκαθάρισε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάμε σε έργα μικρά και αποτελεσματικά. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε στο φθινόπωρο και έπεται χειμώνας.
Τα πιο άμεσα, εύκολα και αποτελεσματικά έργα είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας
Έτσι μπορεί τώρα να έχουμε ήλιο στη Θεσσαλία και λίγο να φαίνεται να αποκαταστάθηκε η κατάσταση, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε βροχές μπροστά μας, άρα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.
Τα πιο άμεσα, εύκολα και αποτελεσματικά έργα είναι τα έργα ορεινής υδρονομίας, όπως ονομάζονται. Είναι έργα μικρά που γίνονται στο βουνό, γίνονται εκεί που ξεκινάει η πλημμύρα ουσιαστικά».
Διάβρωση
Στη συνέχεια μιλώντας για τις πλημμύρες στην ΕΡΤ εξήγησε: «Το πρόβλημα με τις πλημμύρες είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλο όγκο νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αν μπορέσουμε να αυξήσουμε το χρονικό διάστημα, εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον όγκο του νερού, έχουμε λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Άρα αυτά τα μικρά έργα, αυτές οι μικρές παρεμβάσεις μπορούν να αυξήσουν τον χρόνο ροής, άρα να καθυστερήσουν λίγο την ροή του νερού.
Επίσης, ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο, που δεν το λαμβάνουμε υπόψη πάρα πολύ συχνά, αλλά συμβάλλει πάρα πολύ σε αυτές τις καταστροφές είναι η διάβρωση του εδάφους. Αυτά τα μικρά αναχώματα που ανέφερα μπορούν και να συγκρατήσουν το νερό, μπορεί να συγκρατήσουν το έδαφος» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις