Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Γονείς, gaming και μάθηση πάνε μαζί. Δες γιατί.

Γονείς, gaming και μάθηση πάνε μαζί. Δες γιατί.

Η τεχνολογία δεν θέλει φόβο αλλά μέτρο: με την κατάλληλη προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» στη φαρέτρα γονιού και παιδιού

Ένας προβληματισμός που έχουν πολλοί γονείς, συνήθως την περίοδο λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, όταν και έρχεται η ώρα της αγοράς του απαραίτητου «εξοπλισμού» εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, έχει να κάνει με το κατά πόσο ένας υπολογιστής μπορεί να «ξεμυαλίσει» τους κανακάρηδές τους.

Ο εφιάλτης άλλωστε ενός γονέα δεν είναι άλλος από το να δει το παιδί του να αφιερώνει περισσότερες ώρες απ’ ό,τι ο ίδιος θα ήθελε στον υπολογιστή του, καταναλώνοντας άγνωστο στον ίδιο περιεχόμενο, μακριά από τα σχολικά και τα βιβλία του, παραμελώντας τα μαθήματα και τις λοιπές υποχρεώσεις του. Η τεχνολογία όμως δεν θέλει φόβο αλλά μέτρο: με την κατάλληλη προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» στη φαρέτρα γονιού και παιδιού. Έλα να δούμε τους λόγους.

Η τέλεια προετοιμασία για την «πραγματική» ζωή

Οι γενιές του σήμερα έχουν γεννηθεί «μέσα» στην τεχνολογία. Είναι πλήρως εξοικειωμένες με τον ψηφιακό κόσμο και οτιδήποτε αναλογικό, από τηλέφωνο με καντράν μέχρι κασέτα τους φαίνεται αρχαίο. Το βασικό όμως είναι ότι αυτά τα παιδιά θα ζήσουν σε έναν κόσμο πλήρως ψηφιοποιημένο. Βοηθώντας τα να αναπτύξουν τη σχέση τους με την τεχνολογία με τρόπο υγιή από μικρή ηλικία, θα τους δώσεις το σημαντικότερο εφόδιο που χρειάζονται για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τους ταχύτατους ρυθμούς της ζωής όταν ενηλικιωθούν. Μπορεί αυτό να σου φαίνεται πολύ μακρινό όμως να είσαι σίγουρος ότι ο καιρός περνά πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Μάθε τι είναι κατάλληλο για το παιδί σου

Δυστυχώς αρκετοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές και τις κονσόλες gaming ως λύση για να «παρκάρουν» τα παιδιά τους, αφήνοντάς τα να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα περιεχόμενο δίχως οι ίδιοι να γνωρίζουν αν είναι κατάλληλο ή όχι για την ηλικία τους. Σε πρώτη φάση συζήτησε με το παιδί σου τι του αρέσει και τι όχι, μάθε γιατί και ίσως ανακαλύψεις πτυχές του χαρακτήρα του που ως τώρα ήταν κρυμμένες. Έλεγξε προσεκτικά την καταλληλότητα του εκάστοτε περιεχομένου: τα video games για παράδειγμα έχουν ενδείξεις (το λεγόμενο σύστημα PEGI) βάσει των οποίων μπορείς να δεις για ποιες ηλικίες συνίστανται. Σε τελική ανάλυση αν θες να έχεις πλήρη εικόνα, κάτσε με το παιδί σου στον υπολογιστή του και παίξτε ή καταναλώστε περιεχόμενο παρέα.

Αστείρευτη πηγή πληροφοριών

Μια φορά κι έναν καιρό, όταν είχες σαν παιδί μία απορία για οτιδήποτε ρωτούσες κάποιον «μεγάλο» και ο λόγος του ήταν νόμος. Όχι πια. Το internet έχει φροντίσει να μας προσφέρει απλόχερα πρόσβαση στην πληροφορία, κάτι που τα παιδιά μπορούν να μάθουν να εκμεταλλεύονται από νωρίς. Εξήγησε στο δικό σου τη σημασία του διαδικτύου και μάθε του τη λογική της online αναζήτησης πληροφοριών, στοιχείων και δεδομένων. Τα παιδιά είναι γεμάτα απορίες, παίρνοντας ερεθίσματα από τα πάντα γύρω τους και το internet μπορεί να τα βοηθήσει να κάνουν το «step up», υιοθετώντας έναν πιο πολυσύνθετο τρόπο σκέψης.

Ο ιδανικός τρόπος για να ενισχύσεις την κριτική ικανότητα

Δεν είναι όλα ρόδινα ωστόσο στον κόσμο του διαδικτύου. Η διάδοση των fake news ανθίζει, η παραπληροφόρηση έχει φτάσει σε σημείο να βγάζει κυβερνήσεις και να ορίζει τις τύχες ολόκληρων κρατών, ενώ οι απατεώνες συνεχίζουν το έργο τους ακάθεκτοι. Τα παραπάνω μπορεί να δημιουργούν την εικόνα μίας σύγχρονης δυστοπίας σε ψηφιακό φόντο, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν με την κατάλληλη φροντίδα και μία κορυφαία εκπαιδευτική εμπειρία. Ως γονιός, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο ώστε να εξηγήσεις στο παιδί σου πως επειδή κάτι αναφέρεται online, δεν είναι απαραίτητα και αληθές. Νοιάσου να του εμφυσήσεις τη λογική της επιβεβαίωσης κάθε πληροφορίας που αντλεί online, την αξιολόγηση των πηγών του και τη διαμόρφωση μίας άποψης κατόπιν σφαιρικής ενημέρωσης. Η υπευθυνότητα διδάσκεται από μικρή ηλικία.

Θέτοντας όρια / Μηχανισμοί ελέγχου

Για να κλείσουμε με κάτι πρακτικό, τα Windows προσφέρουν εργαλεία γονικού ελέγχου. Μπορείς να ελέγχεις πόση ώρα περνά το παιδί σου στον υπολογιστή του, ποιες σελίδες μπορεί να επισκέπτεται και ποια προγράμματα να χρησιμοποιεί, ακόμα και ποιες πληροφορίες μοιράζεται με άλλους. Το παν είναι, όπως προείπαμε, να ασχοληθείς ο ίδιος μαζί του, όχι απαγορεύοντάς του την τριβή με την τεχνολογία αλλά εξηγώντας του τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Συζητήστε ό,τι σε/το απασχολεί, θέστε από κοινού όρια ως προς τις μέρες και ώρες χρήσης του υπολογιστή και ξεκαθαρίστε ότι βασική του προτεραιότητα σε αυτή τη φάση της ζωής του είναι τα μαθήματα και οι λοιπές εκπαιδευτικές δραστηριότητές του.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024