«Ετσι θα αντιμετωπίσει η Αθήνα την έλλειψη προσιτής στέγης»
Ο επιδραστικός Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου δίνει ιδέες για την ελληνική πρωτεύουσα και για τις συμφωνίες που κατάφερε να συνάψει με τους εργολάβους για να ρίξει το κόστος της στέγασης
Ιδέες στην Αθήνα για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της έλλειψης στέγης και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους των ακινήτων έδωσε ο Σαντίκ Καν.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δήμαρχος του Λονδίνου υπογράμμισε ότι «η έλλειψη προσιτής στέγης είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μετά την κλιματική αλλαγή», προσθέτοντας ότι «η έντονη αστικοποίηση ανά τον κόσμο αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία και πρόκληση. Περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει πλέον σε πόλεις, ενώ μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα ξεπεράσει τα δύο τρίτα».
Το σχέδιο για προσιτές κατοικίες
Πώς αντιμετωπίζετε στην πόλη σας την κρίση του κόστους στέγασης και πώς μπορούν να παραδειγματιστούν από εσάς άλλες χώρες; ρωτάω τον πρώτο πολίτη της βρετανικής πρωτεύουσας.
«Στο πρόσφατο παρελθόν, στο Λονδίνο – και είμαι βέβαιος και σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα – η προσφορά προσιτών κατοικιών δεν συμβάδιζε με τη ζήτηση. Ετσι, αναπτύξαμε ένα σχέδιο: να οικοδομήσουμε έναν αριθμό-ρεκόρ σπιτιών τα οποία είναι πραγματικά οικονομικά προσιτά» μου λέει ο 52χρονος Καν.
«Είναι η πρώτη φορά που χτίζουμε τόσο πολλές εργατικές κατοικίες από τη δεκαετία του 1970 και η πρώτη φορά από το 1930 που χτίζουμε, συνολικά, τόσο πολλά σπίτια. Συνάψαμε συνεργασίες με εργολάβους, στους οποίους είπαμε: «θα σας δώσουμε άδειες να χτίσετε σπίτια, με την προϋπόθεση ότι ένα συγκεκριμένο ποσοστό από αυτά θα είναι πραγματικά προσιτά για όλους τους κατοίκους»».
Αποδίδουν όμως οι πολιτικές αυτές;
«Οχι μόνο αποδίδουν, αλλά έχουν οδηγήσει σε ρεκόρ επενδύσεων στο Λονδίνο» υποστηρίζει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος στην ιστορία του Λονδίνου και οποιασδήποτε άλλης δυτικής πρωτεύουσας.
«Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι θα χτίζουμε σπίτια που είναι οικονομικά προσιτά όχι μόνο για τους χαμηλόμισθους, αλλά και για τα μεσαία εισοδήματα. Κυριολεκτικά για όλους. Πρέπει να πείσουμε τις κυβερνήσεις των χωρών μας να επενδύσουν στη στέγαση, να επενδύσουν σε πραγματικά προσιτές κατοικίες στο Λονδίνο, στην Αθήνα και αλλού. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση».
«Ο ρυπαίνων πληρώνει»
Ο επιδραστικός πολιτικός των Εργατικών αναφέρθηκε και σε μία άλλη πολιτική του, η οποία αποδεικνύεται ιδιαιτέρως αντιδημοφιλής μεταξύ αρκετών λονδρέζων οδηγών: από τις 29 Αυγούστου, η Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών Ρύπων (ULEZ) που έχει θεσπίσει ο δήμος επεκτάθηκε σε όλο το Λονδίνο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί ρυπογόνων οχημάτων να καλούνται να πληρώσουν 12,5 στερλίνες (14,5 ευρώ) την ημέρα προκειμένου να κινηθούν σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης.
«Η ζώνη κάνει πράξη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Σκοπός της είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία ευθύνεται για περισσότερους από 9 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο και έως 36.000 στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει τοξικό αέρα, ο οποίος προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, άνοια, καρδιακές παθήσεις και άσθμα. Τόσο σοβαρή είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση» τονίζει ο δήμαρχος.
«Ετσι, η ULEZ έχει αποδειχθεί ότι φέρνει αποτελέσματα στην πόλη μας. Εχει μειώσει τον τοξικό αέρα στο Κεντρικό Λονδίνο κατά σχεδόν 50%. Και γι’ αυτό την επεκτείναμε τώρα σε όλο το Λονδίνο».
Οι (αρκετοί) επικριτές της ULEZ υποστηρίζουν ότι το νέο «χαράτσι» είναι δυσβάστακτο εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Πέντε δήμοι του αποκαλούμενου Μείζονος Λονδίνου, μάλιστα, προσέφυγαν (ανεπιτυχώς) στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της εφαρμογής του μέτρου, το οποίο «χρεώνεται» και την ήττα των Εργατικών, στα τέλη Ιουλίου, στις αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές σε μια περιφέρεια του Δυτικού Λονδίνου (οι ψηφοφόροι καταψήφισαν τον υποψήφιο των Εργατικών εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για την ULEZ).
Παρά το γεγονός ότι ακόμα και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ κάλεσε τον Καν «να αναθεωρήσει» την επέκταση της ζώνης, ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να μην πάρει πίσω το μέτρο.
Ο Σαντίκ Καν είναι από τους πλέον δραστήριους πολιτικούς στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. «Πρόσφατα έγραψα ένα βιβλίο, με τίτλο «Breathe: Tackling the Climate Emergency», το οποίο αναφέρεται στα διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισα στη μάχη μου κατά της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: από τη μοιρολατρία και την απάθεια, έως τον κυνισμό και την εχθρική συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων».
Πώς σχολιάζει όμως το γεγονός ότι αρκετοί επικρίνουν τις πολιτικές του και τις απορρίπτουν ως ανούσιες; «Νομίζω ότι για να είσαι καλός ηγέτης δεν πρέπει μόνο να ακολουθείς την κοινή γνώμη αλλά και να την καθοδηγείς. Να την αλλάζεις. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: πριν από 40-50 χρόνια, γνωρίζαμε ότι ο καπνός ήταν κακός, γνωρίζαμε ότι προκαλούσε καρκίνο του πνεύμονα, αλλά προσποιούμασταν ότι δεν το βλέπαμε και καθυστερούσαμε να πάρουμε μέτρα.
Μόλις το 2006 απαγορεύτηκε στη Βρετανία το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, σε παμπ, μπαρ και εστιατόρια» σημειώνει ο δήμαρχος. «Πρέπει λοιπόν να γίνουμε η γενιά των πολιτικών που αναλαμβάνει δράση. Οχι εκείνων που κωλυσιεργούν, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, είτε για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Θέλω να είμαι άνθρωπος των έργων. Και, πιστέψτε με: η σιωπηλή πλειοψηφία με υποστηρίζει. Η μειοψηφία ακούγεται διότι απλώς κάνει πολύ θόρυβο».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
- Xριστούγεννα: Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης – Πώς να γιορτάσετε χωρίς να μείνετε «ταπί»
- Εύβοια: Μετανιωμένη η κόρη του θύματος – Αύριο η απολογία του συζύγου της
- Τουρκία: Τέσσερις νεκροί μετά από πτώση ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου
- Μανώλης Κονταρός: Ξέσπασε σε κλάματα με τη μαντινάδα – αφιέρωση του Βασιλη Μπισμπίκη
- ΕΣΑΚΕ: Η αναμέτρηση Ολυμπιακός-Μαρούσι με την… γλώσσα των αριθμών
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο δράστης της φονικής επίθεσης – Στο μικροσκόπιο οι συνωμοσιολογικές του θεωρίες