Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το ανθρώπινο κόστος των μεγαπόλεων της ερήμου

Το ανθρώπινο κόστος των μεγαπόλεων της ερήμου

Στο κυνήγι τους να κερδίσουν το μέλλον και να ξεπεράσουν το παρελθόν, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία εξαφανίζουν την κληρονομιά των λαών τους.

Στη Νεκρόπολη του Καίρου, η ζωή και ο θάνατος βρίσκονται πλάι πλάι. Στα 7 χιλιόμετρα που καταλαμβάνει η πιο ήσυχη συνοικία στην πολύβουη και χαοτική πρωτεύουσα της Αιγύπτου, οι τάφοι, τα μαυσωλεία και τα τζαμιά της συντηρούν ζωντανές τις αναμνήσεις των ανθρώπων που θάφτηκαν στα εδάφη της, προερχόμενοι από διαφορετικά κεφάλαια της ιστορίας της χώρας.

Η Πόλη των Νεκρών, όπως είναι επίσης γνωστή η συνοικία που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη για τους τουρίστες, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να αλλάζει χαρακτήρα για να γίνει μια ακόμα από τις φιλόδοξες μεγαπόλεις (megacities) της ερήμου που έχουν μεγάλο μέλλον, αλλά καθόλου παρελθόν, όπως υπογραμμίζει σχετικό άρθρο του Guardian.

Το αιγυπτιακό κράτος πάντα ήθελε να ελέγχει τις ιστορίες

«Το αιγυπτιακό κράτος πάντα ήθελε να ελέγχει τις ιστορίες», λέει στην δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας, Νεσρίν Μαλίκ, ο Χουσείν Ομάρ, ένας από τους κατοίκους της, που ήθελε να θαφτεί δίπλα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του που βρίσκονται εκεί, αλλά βλέπει ήδη πως η επιθυμία του θα μείνει ανεκπλήρωτη.

«Οι προσπάθειες διαγραφής της ιστορίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της γενικευμένης επιχείρησης για την αντικατάσταση των αξιώσεων των ανθρώπων όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στα εδάφη αυτά με το μεγάλο ιστορικό βάρος, αλλά τη μεγαλύτερη κτηματομεσιτική αξία», συνεχίζει ο ίδιος.

Η Πόλη των Νεκρών αλλάζει χαρακτήρα

Το σχέδιο είναι η Νεκρόπολη να απορροφηθεί από το νέο Κάιρο, μια διοικητική πρωτεύουσα στα ανατολικά της πόλης, όπου το προεδρικό μέγαρο, τα κυβερνητικά κτίρια και οι κατοικίες των ανώτερων αξιωματούχων της θα βρίσκονται αριστοτεχνικά τοποθετημένες ανάμεσα σε τεχνητές λίμνες, τεχνολογικά κέντρα και τον υψηλότερο ουρανοξύστη σε ολόκληρη την Αφρική, ο οποίος αποτίοντας φόρο τιμής στο φαραωνικό παρελθόν της Αιγύπτου αποτελεί μια τρόπο τινά κρυστάλλινη πυραμίδα με μοτίβα από τους αρχαίους Θεούς της χώρας.

Ο πιο ψηλός Πύργος του Νείλου

Στο εσωτερικό του αυτός ο Πύργος του Νείλου, όπως έχει ονομαστεί θα έχει στους 36 ορόφους του, πολυτελή διαμερίσματα, καζίνο, σπα, νυχτερινά κέντρα και καταστήματα όλων των ειδών για υψηλά και μόνο βαλάντια. Μπέβερλι Χιλς και Χάιντ Παρκ είναι τα ονόματα που έχουν δοθεί σε δρόμους που τον πλαισιώνουν,σε μια παράδοξη συνάντηση του Ντουμπάι και του Μαιάμι στον πυρήνα της Αιγύπτου, που είναι πρόθυμη να θυσιάσει εκτός από την ιστορία του λαού της και τα εδαφικά δικαιώματα των ανθρώπων της, την ίδια την ψυχή της πρωτεύουσας.

Το Κάιρο του αύριο θα είναι μια μεγαπόλη χωρίς τη σκιά της επανάστασης του 2011 που εξανάγκασε σε παραίτηση από το αξίωμα του τον πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, χωρίς την πλατεία Ταχίρ, τη μεγαλύτερη και πιο ιστορική πλατεία των Μαρτύρων, όπως την αποκαλούν οι Αίγύπτιοι, που ήδη έχει αντικατασταθεί από μια πιο εντυπωσιακή αλλά απρόσιτη πλατεία, φαραωνική και στρατοκρατούμενη, όπως ακριβώς επιθυμεί ο σημερινός ηγέτης της Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως άλλωστε λέει ένας διαδηλωτής στο ντοκιμαντέρ «Η Πλατεία» του 2011 «η Ταχίρ είναι ιερός τόπος. Αν την ελέγξεις, η εξουσία θα είναι δική σου».

Η κορωνίδα του πριγκιπικού οράματος 2030

Ανάλογης σύγχρονης αισθητικής είναι η Νίομ (Neom), η θηριώδης πόλη των 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία αποτελεί την κορωνίδα του πριγκιπικού οράματος 2030, του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας.

Στην πόλη αυτή δεν θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα και ελπίζεται ότι θα εξασφαλιστεί απόλυτη βιωσιμότητα και ένα εύκρατο μικροκλίμα, παρότι θα βρίσκεται στην έρημο.

Οι εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων, η απομάκρυνση και η δίωξη όσων έχουν επίσης αξιώσεις γης και οι ομαδικές εκτελέσεις θα συνεχίσουν όμως απρόσκοπτα στο βασίλειο που δεν ξεμένει ποτέ από χρήματα, καταλήγει το ίδιο άρθρο του Guardian, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η προσπάθεια των προαναφερομένων χωρών να ξορκίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος, ίσως σηκώσουν όρθιους τους νεκρούς τους.

Must in

Η Παπαδοπούλου πάει Ουάσιγκτον – Συνομιλίες για τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο

Η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις 22 Νοεμβρίου ενόψει και της νέας διοίκησης Τραμπ, σε ένα ταξίδι με δύο ατζέντες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024