Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ίαν Γουίλμουτ: Πέθανε ο πατέρας της κλωνοποίησης – Ήταν ο δημιουργός της «Ντόλι»

Ίαν Γουίλμουτ: Πέθανε ο πατέρας της κλωνοποίησης – Ήταν ο δημιουργός της «Ντόλι»

Η Ντόλι έγινε το πιο διάσημο πρόβατο του κόσμου καθώς ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη χρήση ενήλικου κυττάρου

Ο Βρετανός επιστήμονας Ίαν Γουίλμουτ, η ομάδα του οποίου έγραψε ιστορία καθώς ήταν η πρώτη που κλωνοποίησε θηλαστικό, την προβατίνα Ντόλι, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου εργαζόταν.

Η Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη χρήση ενός ενήλικου κυττάρου, μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Ο Ίαν Γουίλμουτ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που κλωνοποίησε την Ντόλι το 1996.

Αυτή η επαναστατική έρευνα «μεταμόρφωσε την επιστημονική σκέψη της εποχής εκείνης» σημείωσε ο Πίτερ Μάθισον, ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου, στην ανακοίνωση με την οποία το ίδρυμα αποτίνει φόρο τιμής στον Γουίλμουτ.

Ο Γουίλμουτ έπασχε από Πάρκινσον και από το 2018 είχε επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από αυτήν την εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με τη μέθοδο κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στην Ντόλι κλωνοποιήθηκαν σκύλοι το 2005 στη Νότια Κορέα και πίθηκοι το 2018 στην Κίνα.

Η Ντόλι πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια της κάντρι, Ντόλι Πάρτον.

Ο Ίαν Γουίλμουτ είχε πει:«Η Ντόλι προέρχεται από ένα κύτταρο μαστικού αδένα και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιο εντυπωσιακό ζευγάρι αδένων από αυτό της Ντόλι Πάρτον».

Το άλμα της επιστήμης συνοδεύτηκε από τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικό

Παλαιότερα, πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό να κλωνοποιηθεί ένα ζώο από ενήλικο κύτταρο – η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που γεννήθηκε από 277 προσπάθειες.

Ωστόσο, αυτό το άλμα της επιστήμης συνοδεύτηκε από τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικό, με κάποιους να φτάνουν τότε σε σημείο να λένε ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση του Χίτλερ.

Ο Γουίλμοτ απέρριψε την ιδέα λέγοντας: «Η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα το κάνουν αυτό ανήκει στις ταινίες και τα βιβλία και όχι στην πραγματική ζωή. Όλοι στην ομάδα θα θεωρούσαν προσβλητικό να δουλέψουν με ανθρώπινο υλικό. Θα το θεωρούσαμε ανήθικο, απαράδεκτο και θα ήταν επίσης παράνομο».

Η ιστορία του πιο διάσημου προβάτου

Η Ντόλι έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και έζησε στο ινστιτούτο Roslin. Απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003.

Ήταν 6,5 ετών (τα πρόβατα ζουν περίπου 11 χρόνια) και παρότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική καθώς νόσησε με καρκίνο του πνεύμονα, λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα.

Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο National Museum of Scotland στο Εδιμβούργο, όπου παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024