Κίνα: «Πολιτική φάρσα» οι υποψίες της Βρετανίας για κατασκοπεία
Το Λονδίνο κατηγόρησε την Κίνα για κατασκοπεία μετά την σύλληψη άνδρα στο Εδιμβούργο.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Έντονη ήταν η απάντηση της Κίνας στις κατηγορίες της Βρετανίας για κατασκοπεία. Σήμερα το πρωί, η Κίνα απέρριψε κατηγορηματικά τις πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης πως ένας άνδρας, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για διενέργεια κατασκοπείας, συγκέντρωνε πληροφορίες για λογαριασμό του Πεκίνου.
«Κακόβουλη συκοφαντία»
Μάλιστα η ενόχληση του Πεκίνου ήταν τέτοια που χαρακτήρισε την κατηγορία «πολιτική φάρσα» και κάλεσε την Βρετανική κυβέρνηση να πάψει τις «αντικινεζικές πολιτικές χειραγώγησης».
«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατηγορία και ζητούμε επίμονα από τα εμπλεκόμενα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο να πάψουν τις αντικινεζικές πολιτικές χειραγωγήσεις τους και να σταματήσουν να σκηνοθετούν μια τέτοια πολιτική φάρσα», δήλωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στο Λονδίνο, όταν ερωτήθηκε γι’ αυτές τις κατηγορίες.
«Ο ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο, η Κίνα είναι ύποπτη ότι κλέβει βρετανικές πληροφορίες, είναι εντελώς κατασκευασμένος και δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά κακόβουλη συκοφαντία», τόνισε.
Αλλά και η κινεζική κυβέρνηση επίσης απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα τις κατηγορίες αυτές. «Ο υποτιθέμενος ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η Κίνα κατασκοπεύει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντελώς αβάσιμος και η Κίνα τον απορρίπτει κατηγορηματικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Το περιστατικό
Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το Σάββατο πως συνέλαβε έναν εικοσάχρονο άνδρα στη κατοικία του στο Εδιμβούργο για κατασκοπεία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, πρόκειται για έναν ερευνητή ο οποίος είχε επαφές με βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος όταν εργαζόταν στο Κοινοβούλιο.
Πράκτορες της μητροπολιτικής αστυνομίας τον συνέλαβαν το Μάρτιο, καθώς και έναν άλλο τριαντάχρονο άνδρα, ως ύποπτους για παραβιάσεις του νόμου περί απορρήτων.
Αμφότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή ενός νέου σταδίου της διαδικασίας στις αρχές Οκτωβρίου, διευκρίνισε η αστυνομία του Λονδίνου χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Οι συλλήψεις αυτές έκαναν τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να εκφράσει χθες, Κυριακή, στον κινέζο ομόλογό του Λι Τσιάνγκ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις «επεμβάσεις» του Πεκίνου «στη βρετανική κοινοβουλευτική δημοκρατία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις