Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την Τρίτη να αναλάβει «μεγαλύτερη οικονομική προσπάθεια» στον τομέα της πολιτικής προστασίας, της οποίας οι οικονομικές ικανότητες «είναι στο όριο», για να αντιμετωπίσει τη «βίαιη νέα κανονικότητα» του πολλαπλασιασμού ακραίων φαινομένων, όπως ο σεισμός στο Μαρόκο ή οι πλημμύρες στη Λιβύη, την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες.

«Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές προκλήσεις», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Janez Lenarcic, σε μια συζήτηση πριν από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον τρόπο επίτευξης μιας πιο ανθεκτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε καταστροφές και την προστασία των ανθρώπων από ακραία κύματα καύσωνα, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική ενίσχυση για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους»

Ο Lenarcic προειδοποίησε ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (το ευρωπαϊκό σύστημα αντιμετώπισης καταστροφών) λειτουργεί ήδη σε πλήρες επιχειρησιακό επίπεδο και ότι, σε μόλις δύο χρόνια, τα αιτήματα για βοήθεια έχουν αυξηθεί κατά 400% και οι πόροι «Βρίσκονται στο όριο».

Η ανάρτηση Lenarcic


«Μπορεί σύντομα να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται», προειδοποίησε ο επίτροπος, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις συλλογικές μας ικανότητες αντιμετώπισης καταστροφών».

Για το λόγο αυτό, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ζήτησε ενίσχυση τόσο του αποθεματικού αλληλεγγύης και της βοήθειας έκτακτης ανάγκης όσο και του μέσου ευελιξίας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

«Το αν θα συνεχίσουμε να συμμορφωνόμαστε τα επόμενα χρόνια, είτε σε εθνικό είτε σε κοινό επίπεδο, εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα. Ο τρέχων πολύ περιορισμένος προϋπολογισμός της ΕΕ για την πολιτική προστασία δεν επαρκεί.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική ενίσχυση για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους», είπε ο Σλοβένος πολιτικός, του οποίου η χώρα υπέστη επίσης μεγάλες πλημμύρες τον περασμένο Αύγουστο που έπληξαν τα δύο τρίτα της επικράτειας της.

«Βροχή που ισοδυναμεί σε τρία χρόνια»

Αυτές οι πλημμύρες, όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα, όπου «σε δύο ημέρες έπεσε η βροχή που ισοδυναμεί με τρία χρόνια», αφού υπέστη τη μεγαλύτερη πυρκαγιά «που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη και έχει κάψει έκταση σχεδόν 100.000 εκτάρια», ξεκαθαρίζουν ότι «η ετοιμότητα και η ανθεκτικότητα σε περίπτωση καταστροφών πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος μας», είπε.

Πλημμυρισμένη η συνοικία Γιάννουλη στη Λάρισα

Για «όλα τα θύματα αυτών των τραγωδιών», καθώς και εκείνα των πλημμυρών του Μαΐου στην Ιταλία, τους 62.000 Ευρωπαίους που πέθαναν από ζέστη – ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι και άλλους σε αυτόν τον «ζοφερή λίστα» καταστροφών, ο Επίτροπος υπογράμμισε τη «φιλοδοξία και τη δέσμευση» του κοινοτικού εκτελεστικού «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουμε ζωές στην Ευρώπη, στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο.»

«Για να συνεχίσουμε να κρατάμε τους ανθρώπους ασφαλείς σε αυτό το νέο τοπίο κινδύνου, χρειαζόμαστε επειγόντως μια Ευρώπη πιο ανθεκτική στις καταστροφές. Πρέπει να ενσωματώσουμε την πρόληψη, την προετοιμασία και την αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας», τόνισε.

Αύξηση ανθεκτικότητας

Ωστόσο, υποστήριξε ότι από μόνη της η αντιμετώπιση καταστροφών δεν θα είναι αρκετή, επομένως «για να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον και να επιβιώσουμε από αυτό το βάναυσο νέο φυσικό περιβάλλον, πρέπει όχι μόνο να αυξήσουμε την ικανότητα ανταπόκρισής μας, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι όταν συμβαίνουν καταστροφές, θα είμαστε πιο ανθεκτικοί και ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος.

«Αυτό σημαίνει περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις σε μεγαλύτερη πρόληψη και ετοιμότητα, στην πολιτική προστασία και στην κλιματική ανθεκτικότητα σε όλους τους τομείς, σε όλες τις πολιτικές και προγράμματα της ΕΕ, καθώς και σε εθνικό επίπεδο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών για την ΕΕ, Πασκουάλ Ναβάρο Ρίος, μίλησε εξ ονόματος της ισπανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο καυτό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να το κάνουμε καλύτερα. Η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε νέους τύπους προκλήσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι όλο και πιο έντονα και επαναλαμβανόμενα», είπε ο Ισπανός αξιωματούχος.

Ο Ναβάρο έκρινε επίσης ότι η άμεση αντιμετώπιση καταστροφών δεν αρκεί και ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την πρόληψη φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας.

Υπό αυτή την έννοια, θεώρησε ότι «τα κράτη μέλη και η Επιτροπή πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να ανοίξουν νέους κοινούς δρόμους δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής» και να επιτύχουν «ένα πιο έξυπνο, ευέλικτο και συστημικό σύστημα προσαρμογής» και «την οργάνωση της μια διεθνής απάντηση.

«Αν θέλουμε να παραμείνει εφικτός ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς, πρέπει να δράσουμε τώρα. Και η Ένωση πρέπει να συνεχίσει να ηγείται αυτής της εξέλιξης και να προωθεί αυτές τις προόδους σε παγκόσμια κλίμακα», κατέληξε.