Κακοκαιρία Daniel: Απέραντο νεκροταφείο ζώων ο θεσσαλικός κάμπος – Εικόνες σοκ από ψηλά
Οι εικόνες που καταγράφει drone που πέταξε πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο μετά την κακοκαιρία Daniel είναι σοκαριστικές.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
Εκτός από τα λιμνάζοντα νερά που αποτελούν υγειονομική βόμβα, ένα από τα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν υγειονομικές αρχές και κάτοικοι είναι τα εκατοντάδες κουφάρια ζώων που υπάρχουν στη Θεσσαλία.
Πνιγμένα ζώα σαπίζουν. Σε κοντινή απόσταση κυκλοφορούν δεσποζόμενα και αδέσποτα σκυλιά. Ο κίνδυνος για τη μεταφορά ασθενειών είναι τεράστιος.
Θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής
Οι εικόνες που έρχονται από drone που πέταξε ο χρήστης του YouTube, Ilias Mantis πάνω από τον θεσσαλικό κάμπο είναι σοκαριστικές.
Προσοχή, σκληρές εικόνες
Πόσα είναι τα νεκρά ζώα
Συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν δηλωθεί ως νεκρά στον ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα το πρωί, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης από το Συντονιστικό της Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά τα αιγοπρόβατα, ο κ. Σταμενίτης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διαχειριστεί μόνο τα 15.750 νεκρά ζώα, κυρίως λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών πρόσβασης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες όπου και βρίσκονται.
Πάντως, όπως είπε ο αριθμός διαχείρισης των νεκρών αιγοπροβάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, καθώς τα νερά ολοένα και υποχωρούν, δίνοντας έτσι τη δυνατότητας καλύτερου εντοπισμού και πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και άλλο συνεργείο το οποίο θα συμβάλει στη διαδικασία.
Από τους 7.000 νεκρούς χοίρους που έχουν δηλωθεί, έχουν διαχειριστεί 3.600 ζώα ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό τα υπόλοιπα αναμένεται να έχουν διαχειριστεί έως αύριο.
«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτη προτεραιότητα η συγκέντρωση, η αποτέφρωση ή η ταφή των νεκρών ζώων» δήλωσε ο κ. Σταμενίτης και σημείωσε ότι «η όλη διαδικασία γίνεται σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία και έχει τον πρώτο βαθμό ευθύνης, και με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας.
Τέλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για να ολοκληρώσουμε ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα» προσθέτοντας ότι «αξιοποιούμε όλα τα Μέσα που διαθέτουμε ώστε να διασφαλίσουμε την γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Πού μεταφέρονται τα νεκρά ζώα
Σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας μεταφέρονται τα νεκρά ζώα από την περιοχή της Θεσσαλίας όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλιβάνους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.
Την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 9 Σεπτεμβρίου.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις