Κακοκαιρία Daniel: Γιατί έπεσαν σπίτια στις πλημμυρισμένες περιοχές – Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα
Στα αίτια που ολόκληρα κτίρια πήραν κλίση ή κατέρρευσαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel αναφέρθηκε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Στις επιπτώσεις που είχε η κακοκαιρία Daniel στα κτίρια των πλημμυρισμένων περιοχών, με ολόκληρα σημεία να έχουν βουλιάξει μέσα στα λασπόνερα, αλλά και τις προτάσεις για το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα αναφέρθηκε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.
«Δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών», δήλωσε αρχικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Καρύδης, κάνοντας λόγο «για άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό, σωστό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στα κτίρια».
«Τα ξέρουμε όλοι αυτά, ιδού το αποτέλεσμα δυστυχώς. Εντάξει ήρθε η καταστροφή αλλά εάν δεν κάναμε όλα αυτά, νομίζω ότι θα ήταν πολύ περιορισμένο το πρόβλημα», προσέθεσε.
Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές τόνισε ότι «το νερό σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, πιέσεις, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων από κάτω. Η λεγόμενη υποσκαφή θεμελίων. Αυτό το φαινόμενο έχει δύο επιπτώσεις, το ορατό που βλέπουμε το κτίριο να γέρνει, να μετακινείται, να φεύγει ή και να καταρρέει».
Όσον αφορά τα κτίρια που κατέρρευσαν ολόκληρα μαζί με τα θεμέλια ή πήραν κλίση, ανέφερε ότι αυτό συνέβη γιατί πιθανότατα τα θεμέλια είχαν χτιστεί πάνω σε σαθρό έδαφος με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τη ροή του νερού.
«Να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική και τη δασική γη»
Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη «τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» και υπογράμμισε ότι με ειδικές μεθόδους οι επιστήμονες «θα πρέπει να διαπιστώσουν τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα, διότι μπορεί ένα κομμάτι να είναι το σαθρό, δεν σημαίνει ότι πέφτει το κτίριο, αλλά μετά από λίγο καιρό αυτό το πράγμα μπορεί να εκδηλωθεί και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα χωρίς να συμβεί τίποτα».
«Θα πρέπει να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη»
Όσον αφορά για το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα: «Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτίρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής. Δηλαδή να μένουν πάνω από τον πρώτο όροφο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Όπως είπε ακόμα «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική και δασική γη» προσθέτοντας ότι η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ή μέσα στα χωράφια.
Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της αργίλου που είναι συνδετικό υλικό στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή καλό συνδετικό υλικό και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή».
Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες τόνισε ότι είναι «μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία, φορτηγά κτλ.. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά δέχονται τεράστιες πιέσεις και δεν μπορούν να αντισταθούν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις