Κακοκαιρία Daniel: «Τριπλή υγειονομική απειλή» μετά την καταστροφική επέλαση
Τι πρέπει να προσέχουν οι πλημμυροπαθείς – Οδηγίες των ειδικών
Για τριπλή υγειονομική απειλή μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel μιλούν οι ειδικοί.
Εκτός από τις ζωές που χάθηκαν, τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα μολυσμένα λιμνάζοντα νερά αποτελούν «υγειονομική βόμβα».
Όπως εξηγεί η επιδημιολόγος, Δώρα Ψαλτοπούλου, οι απειλές στις περιοχές που παραμένουν βυθισμένες στις λάσπες, είναι τρεις: οι μολυσματικές ασθένειες, το ενδεχόμενο επιδείνωσης μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις και το ψυχολογικό στρες, το μετατραυματικό σύνδρομο, το άγχος και η κατάθλιψη.
Είναι σημαντικό όπως είπε να υπάρχει πόσιμο νερό και ασφαλής τροφή, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Γι’ αυτό κάλεσε τον πληθυσμό να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι να ειδοποιηθεί από τις Αρχές ότι υπάρχει αποκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης.
«Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και χρησιμοποιούμε νερό μόνο όταν μας πουν οι Αρχές» σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Επίσης, ζήτησε την προσοχή του πληθυσμού εκεί που υπάρχουν νεκρά ζώα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλαπλασιασμό κουνουπιών με τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Κάλεσε, δε, τον πληθυσμό αν δει ύποπτα συμπτώματα, όπως πυρετό, κατάπτωση, γαστρεντερικά προβλήματα, να επικοινωνήσουν με γιατρό.
Λινού: Τα βακτήρια από τα νεκρά ζώα το μεγαλύτερο πρόβλημα με το νερό
Για την περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία παραμένει θαμμένη στις λάσπες μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος επί του παρόντος, βρίσκεται στο νερό.
«Θα πρέπει οι άνθρωποι να φορούν γυαλιά, μάσκες και γαλότσες» αλλά και να έχουν καλυμμένα τα χέρια τους, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το νερό, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Αν υπάρχει και η παραμικρή αμυχή θα εισέλθει το βακτήριο που θα δημιουργήσει λεπτοσπίρωση, που είναι σοβαρή αρρώστια» εξήγησε.
Όσον αφορά στο πλύσιμο των ρούχων, είπε ότι πρέπει να πλυθούν με βραστό νερό. «Ακόμα και να σφουγγαρίσει κάποιος, πρέπει μετά να το περάσει με απορρυπαντικό».
Ερωτηθείσα σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στο νερό, είπε πως, «το κύριο θέμα είναι τα βακτήρια που είναι μέσα στο νερό και προέρχονται από τα ούρα των νεκρών ζώων, κυρίως τρωκτικών».
«Αν δει κάποιος κάποιο σημάδι να πάει αμέσως στο γιατρό. Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση ή και χημικό, αφού υπάρχουν στο νερό πετρέλαιο και λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στον άνθρωπο και μακροχρόνιο πρόβλημα όταν περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα που θα δημιουργήσει στη γη το μολυσμένο νερό, είπε πως, «τα μικρόβια και τα νεκρά ζώα θα απορροφηθούν από το γη. Εκείνο που είναι πρόβλημα είναι οι χημικές ουσίες».
Υπογράμμισε και εκείνη την ψυχική παράμετρο της φυσικής καταστροφής, που είναι το ψυχολογικό κομμάτι, επισημαίνοντας ότι άνθρωποι που έχασαν το βιος τους και παιδιά που καταστράφηκε το σχολείο τους και ζουν στο χάος, έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.
Τέλος, ανέφερε πως, το πρόβλημα με τα κουνούπια, θα είναι ένα θέμα που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες.
Πληθαίνουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας από το νερό
Ήδη έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας λόγω του μολυσμένου νερού. Μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα καταγράφηκαν 36 κρούσματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τα οποία στην πλειονότητα τους είχαν ήπια συμπτωματολογία και για τον λόγο αυτό, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις