Όπρα Γουίνφρεϊ: Δεν ένιωσα ποτέ «το σύνδρομο του απατεώνα», είχα να κοιτάω μπροστά
O πραγματικός λόγος, ισχυρίζεται, που μπόρεσε να έχει το δικό της σόου και ποσοστά απ’ αυτό, είναι γιατί κανείς δεν περίμενε μια τέτοια επιτυχία...
Οι συνεντεύξεις της είναι μνημειώδεις, «σαρώνουν» σε παγκόσμιο επίπεδο σε ενδιαφέρον λόγω και των καλεσμένων της. Τα «talk show» της έχουν αφήσει εποχή και έφτιαξε κυριολεκτικά τη δική της «σχολή» στην αμερικανική τηλεόραση που εξαπλώθηκε παγκοσμίως.
Με τη δική της εταιρεία παραγωγής, έγινε και επιχειρηματίας μια τεράστιας βιομηχανίας του θεάματος, με πρωταγωνίστρια την ίδια. Η προσωπική της ιστορία και η πορεία της προς την επιτυχία αποτελούν έμπνευση, ενώ η αγάπη της για τα βιβλία υπήρξε ένα από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν και πλέον το «Booκ Club» -με την τεράστια λαϊκή αποδοχή και επιδραστικότητα της ίδιας- είναι κινητήριος δύναμη στον χώρο της αμερικανικής βιβλιοπαραγωγής.
Τα τελευταία χρόνια, η Όπρα –γνωστή με το μικρό της όνομα σε όλον τον κόσμο- έχει στραφεί στα θέματα της ευζωίας, της αυτοβελτίωσης και των συμβουλών για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Μάλιστα, συνεργάστηκε σε αυτόν τον τομέα, με τον ινδικής καταγωγής γιατρό και «γκουρού» της πνευματικότητας, Ντίπακ Τσόπρα.
Το νέο βιβλίο και οι εμπνευστικές δηλώσεις
Στα 69 της πλέον, βγάζει ένα νέο βιβλίο μαζί με τον συγγραφέα Arthur C. Brooks, με τίτλο «Χτίσε τη ζωή που εσύ επιθυμείς: Η τέχνη και η επιστήμη της ευτυχίας», η Όπρα Γουίνφρεϊ, με δική της εισαγωγή. Με αφορμή την κυκλοφορία του, μίλησε στο «People», όπου και έκανε τις περίφημες δηλώσεις της που είναι πραγματικά μεγάλη έμπνευση για τον καθένα.
Η ίδια, η οποία έχει διέλθει τόσες δυσκολίες στην παιδική της ηλικία –σεξουαλική κακοποίηση, φτωχική και δύσκολη οικογενειακή ζωή- κι έχει ανατρέψει όλα τα στερεότυπα της εποχής της, το ότι ήταν δηλαδή μια γυναίκα, μαύρη και φαινομενικά χωρίς προοπτικές, είπε πως ποτέ δεν ένιωσε «το σύνδρομο του απατεώνα».
Έχει κατακτήσει την ικανότητα να εκτιμάει στη ζωή τα όσα έχει κερδίσει και νιώθει περήφανη για τον εαυτόν της.
Ποιο είναι «το σύνδρομο του απατεώνα»
Πολλοί ιδιαίτερα επιτυχημένοι άνθρωποι σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιούνται, μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν μέσα τους ότι είναι ανεπαρκείς και ότι ίσως δεν τους άξιζε αυτό που πέτυχαν, με αποτέλεσμα να αισθάνονται κάπως απατεώνες, ότι δηλαδή τους έχουν ξεγελάσει όλους.
Η Όπρα μαζί τον Brooks, στο νέο βιβλίο τους, ανοίγουν τη συζήτηση για το πώς –ανεξαρτήτως του πόσο αγωνιζόμαστε και παλεύουμε με δυσκολίες- είναι εφικτό να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να τα αγκαλιάζουμε, είτε είναι θετικά είτε είναι αρνητικά, και πώς μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με σκοπό, ικανοποίηση και χαρά.
Όπως παραδέχτηκε όμως, το αίσθημα που δεν έχει νιώσει, είναι αυτό που περιγράφεται στο «σύνδρομο του απατεώνα» ως ανεπάρκεια. Μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί καν να το καταλάβει, γιατί η ίδια έπρεπε απλώς να συνεχίσει, να κοιτάζει μπροστά και να προχωράει.
Η Όπρα το αποδίδει στον τρόπο που μεγάλωσε και κυρίως στην επιρροή του πατέρα της. Το περιγράφει μάλιστα γλαφυρά. Συγκεκριμένα, λέει πώς μετά από κάθε εκδήλωση που παρευρισκόταν ως μικρούλα που κέρδιζε τοπικούς διαγωνισμούς, ο μπαμπάς της έλεγε στο τέλος, απλώς να πάρει το παλτό της και να φύγουν. Σε αντίθεση με τις άλλες οικογένειες που γιόρταζαν τις νίκες των παιδιών με ιδιαίτερο τρόπο. Κάτι που κάνει ακόμη και τώρα, μόλις ολοκληρώνει το έργο της κάπου, απλώς παίρνει το παλτό της και φεύγει…
Η τεράστια επιτυχία που δεν περίμενε κανείς
Τώρα πια, βέβαια, έχει κατακτήσει την ικανότητα να εκτιμάει στη ζωή τα όσα έχει κερδίσει και νιώθει περήφανη για τον εαυτόν της. «Κοιτάζω γύρω μου τον χώρο που έχω δημιουργήσει για μένα και αναγνωρίζω ότι προέρχομαι από προ-πάππου που ήταν σκλάβος και ο οποίος δεν ήξερε να διαβάζει, αλλά δέκα χρόνια μετά που έληξε η δουλεία, έμαθε να διαβάζει και διαπραγματεύτηκε με τον τοπικό γαιοκτήμονα να μαζέψει 2.000 μπάλες βαμβάκι για να αποκτήσει ένα κομμάτι γης.
Και τώρα κάθομαι εγώ στη γη μου, αυτή για την οποία δούλεψα και την κέρδισα και νιώθω την παρουσία όλων όσων έχουν έρθει σε μένα και μου επιτρέπουν να είμαι σ’ αυτόν τον χώρο. Δεν είχα έναν παππού να μου τα κληροδοτήσει, αλλά εγώ είμαι ικανή να έχω όλα αυτά για τα οποία έχω εργαστεί. Δεν μου τα παρείχε κάποιος σύζυγος ή αδερφός, αλλά εγώ είμαι που τα κατάφερα.»
Είναι εντυπωσιακό ότι λέει για την εκπομπή της που την έκανε δισεκατομμυριούχο ότι ο πραγματικός λόγος που μπόρεσε να έχει το δικό της σόου και ποσοστά απ’ αυτό, είναι γιατί κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η ίδια να έχει μια τόσο εντυπωσιακή επιτυχία, αλλιώς δεν θα είχαν συμφωνήσει…
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in