ΚΚΕ: Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία
«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν [...] έχουν βαριές, εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν πραγματοποίησαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα», τονίζει το ΚΚΕ.
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους πληγέντες».
«15 νεκροί μέχρι αυτή την ώρα, και ένας ατελείωτος εφιάλτης για τους κατοίκους είναι τα αποτελέσματα των πλημμυρών που χτύπησαν τη Θεσσαλία», επισημαίνει το ΚΚΕ και τονίζει:
«Ολόκληρα χωριά στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από τα λασπόνερα, συνοικίες μέσα στην πόλη της Λάρισας και χωριά του Νομού έχουν πλημμυρίσει ενώ ο κίνδυνος για όλη την πόλη από την υπερχείλιση του Πηνειού παραμένει.
Ο δε Βόλος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα μέσα στις λάσπες και χωρίς πόσιμο νερό, ενώ το Πήλιο είναι σχεδόν καθολικά αποκλεισμένο.
Πραγματικά ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες με αβέβαιο το αν, πότε και με ποιους όρους θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν.
Σε όλα αυτά προστίθεται και ο υγειονομικός κίνδυνος εξαιτίας των χιλιάδων νεκρών ζώων, των λιμναζόντων νερών, των κουνουπιών, της καταστροφής των δομών ύδρευσης και της απουσίας πόσιμου νερού, με γαστρεντερίτιδες και δερματικές ασθένειες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους».
«Εξοργιστικές δικαιολογίες» και «εμπαιγμός»
Το ΚΚΕ, στη συνέχεια κατηγορεί την κυβέρνηση για αναλγησία και εμπαιγμό των πληγέντων:
«Απέναντι στις εξοργιστικές δικαιολογίες κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, η πραγματικότητα είναι μία και αμείλικτη: για τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που ζει ο λαός μας ευθύνεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και το εχθρικό αστικό κράτος, ανάμεσα τους και οι Περιφερειακές και Τοπικές Διοικήσεις.
Η πολιτική που αφήνει τον λαό απροστάτευτο και ανοχύρωτο απέναντι σε όλες τις καταστροφές, γιατί θεωρεί την κάλυψη των αναγκών του περιττό κόστος.
Προκλητική συνάμα, είναι η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης των μέτρων αποκατάστασης για τους πληγέντες που εκτός ότι είναι ανεπαρκέστατα συνιστούν κι εμπαιγμό. Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ κρατικής – κυβερνητικής αναλγησίας, αγρότες με νεκρά ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ μόνο για να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις!», τονίζει.
Τι ζητά το ΚΚΕ
Με βάση όλα τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν τα εξής ερωτήματα:
«Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα αιτήματα:
– Για αποζημίωση 100% στους πληγέντες της Θεσσαλίας για το σύνολο των ζημιών μέσα από την ταχύτατη κινητοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ με άμεση άρση όλων των δυσμενών όρων και προϋποθέσεών του που περικόπτουν τους δικαιούχους και θεωρούν ως «μη επιλέξιμες τις ιδιωτικές αποζημιώσεις», δηλαδή την αποζημίωση των πληγέντων.
– Για την αξιοποίηση κονδυλίων όπως του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ προκειμένου να κατευθυνθούν όχι στην κερδοφορία των ομίλων, όπως αυτά προορίζονται μέχρι σήμερα, αλλά στην ανακούφιση των πληγέντων. Για την χορήγηση άμεσων γενναίων ενισχύσεων, την επίσπευση της αποκατάστασης του συνόλου των ζημιών σε σπίτια με καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα αγροτικές – κτηνοτροφικές υποδομές και μηχανήματα, αυτοκίνητα, την στελέχωση κι εξοπλισμό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, τη λήψη όλων των άμεσων μέτρων δημόσιας υγείας αποκατάστασης, όλων των δικτύων και υποδομών των πληγέντων περιοχών, της άμεσης εκπόνησης κι εκτέλεσης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.
– Στο γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν, οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές έχουν βαριές, εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν πραγματοποίησαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ενώ αντίθετα υλοποιήθηκαν οι κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής οδηγίας 2007/60/ΕΚ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας» διακρίνοντας «περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (…) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (…) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους», με τραγικά αποτελέσματα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις