Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πεδίο της μάχης με τις καταστροφικές πλημμύρες
Συζήτηση προκάλεσε το γεγονός ότι λόγω ζητημάτων συντήρησης αρκετά πτητικά μέσα είναι ακινητοποιημένα, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα που ταλανίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις
Το δικό τους ρόλο έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις στις διασώσεις των ανθρώπων στο πεδίο των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη Θεσσαλία.
Κατόπιν της εντολής που έλαβαν από την πολιτική ηγεσία, ως όφειλαν, αφού ο στρατός δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες εάν δεν του ζητηθεί βοήθεια. Και ορθώς.
Ακόμα και αν για το πότε τελικά φτάνει να του ζητηθεί χωράει αρκετή συζήτηση.
Οι απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έφτασαν τους 2.227
Απολύμανση
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ το βράδυ της Δευτέρας αναχώρησε με προορισμό τις πληγείσες περιοχές ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Αποστολή τους θα είναι η εγκατάσταση πέντε σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτά θα γίνει η απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στο πλαίσιο της συνδρομής τους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να απολυμανθούν και πολίτες σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.
Οι απεγκλωβισμοί σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως τα δημοσιότητας μέχρι τη Δευτέρα οι απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έφταναν τους 2.227. Οι 475 από το Στρατό, οι 35 από το Ναυτικό, οι 45 από την Αεροπορία και οι 1672 από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.
Η γέφυρα
Εντυπωσιακή ήταν και η ολοκλήρωση σε 30 ώρες από κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ της μεταλλικής στρατιωτικής γέφυρα 30 μέτρων και φέρουσας ικανότητας 16 τόνων στα Καλά Νερά για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου Βόλου Νότιου Πηλίου, εξαιτίας της κατάρρευσης. Προς ανάπτυξη είναι μία ακόμα γέφυρα Μπέλεϋ επί της οδού Καλαμπάκας – Καστανιάς Τρικάλων.
Στο πεδίο δραστηριοποιούνται 445 άτομα μεταξύ των οποίων:
♦ 2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.
♦ 42 άτομα της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.
♦ 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» (71 άτομα).
♦ 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.
♦ 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (34 Μ/Κ ΤΑΞ) στην Αγ. Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγ. Κυριακή Τρικάλων, και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXIV ΤΘΤ) στον Παλαμά Καρδίτσας.
♦ 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).
Στις προσπάθειες λαμβάνουν μέρος πέντε 5 Ελικόπτερα (Ε/Π) Έρευνας Διάσωσης, δύο ελικόπτερα CHINOOK, δύο ελικόπτερα UH-1H, μία Φρεγάτα (Φ/Γ) στον Παγασητικό Κόλπο, ένα Αρματαγωγό (Α/Γ) στον Παγασητικό Κόλπο. Ακόμα έχει διατεθεί ένα όχημα 30 τόνων για μεταφορά ποσότητας εμφιαλωμένων νερών από εταιρίες εμφιάλωσης, από τα Ιωάννινα στα Τρίκαλα (διανομή από ΣΜΥ) και στον Παλαμά.
Μέσα
Μεταξύ άλλων έχουν επίσης διατεθεί:
♦ 2 Ασθενοφόρα.
♦ 3 Mini Bus.
♦ 4 Λεωφορεία.
♦ 14 Ειδικά Οχήματα Hummer.
♦ 53 Οχήματα Γενικής Χρήσης.
♦ 14 Μηχανήματα Μηχανικού.
♦ 4 Επικαθήμενα Οχήματα.
♦ 12 Αρματοφορείς.
♦ 25 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.
♦ 66 Λέμβοι.
♦ 6 Οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 Λέμβοι τύπου LCB.
♦ 2 Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 Kva στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
♦ 4 Φορητές Γεννήτριες.
Επιπλέον των ανωτέρω, βρίσκονται σε ετοιμότητα:
♦ 932 άτομα του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» στις Περιοχές Ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς.
♦ 60 άτομα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» (2Ω).
♦ 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ).
♦ 15 Μικρολεωφορεία.
♦ 62 Λεωφορεία.
♦ 121 Οχήματα Γενικής Χρήσης.
♦ 19 Μηχανήματα Μηχανικού.
♦ 1 Μεταγωγικό Αεροσκάφος (Α/Φ) C-130 (1Ω).
♦ 6 Ε/Π (1Ω).
♦ 1 Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων (4Ω)
♦ Γέφυρες Μπέλεϋ προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί.
♦ Κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των Στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.
Το μεγάλο θέμα της συντήρησης
Την ίδια στιγμή ωστόσο συζήτηση προκάλεσε το γεγονός ότι λόγω ζητημάτων συντήρησης αρκετά πτητικά μέσα είναι ακινητοποιημένα. Φέρνοντας για μία ακόμα μία φορά στην επιφάνεια προβλήματα και παθογένειες που ταλανίζουν και τις Ένοπλες Δυνάμεις επί σειρά ετών.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι στα τέσσερα Super Puma που ήταν διαθέσιμα αρχικά θα προστεθεί ένα ακόμα στις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς βγαίνει από τη συντήρηση, ενώ δύο ακόμα αναμένονται τέλος του χρόνου.
Στα ελικόπτερα CHINOOK που ήταν διαθέσιμα το περασμένο Σαββατοκυρίακο προστέθηκε επίσης ένα ακόμα μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών.
Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η καταστροφή έφερε μία κινητοποίηση για να ξεμπλοκάρουν ζητήματα που υφίστανται εδώ και χρόνια.
Με το ερώτημα να είναι γιατί πρέπει να φτάσουμε σε μία τέτοια κρίση ώστε να υπάρξει προσπάθεια και ενεργοποίηση των αντανακλαστικών.
Γιατί δεν γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης παθογενειών που το κράτος και οι Ένοπλες Δυνάμεις κατ’ επέκταση τις βρίσκουν μπροστά τους σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 10 χρόνια;
Και τελικά μήπως όταν τελειώσει η τραγωδία και μέχρι την επόμενη αντί να λύσουμε τα ζητήματα υπάρχει ο κίνδυνος να επαναπαυθούμε και να γυρίσουμε στα ίδια;
Οι προκλήσεις είναι πάντα παρούσες και οι λύσεις που θα δοθούν θα κριθούν. Με τη συντήρηση να αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει η ηγεσία σε κάθε κρίση είναι θέμα ουσίας. ενώ το τυπικό δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις