Όλα «καλά καμωμένα» αλλά πιθανός ο ανασχηματισμός – ΔΕΘ εξελίξεων χωρίς αντιπολίτευση
«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης για... όλα - «Πολεμικό» το κλίμα και για την παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και της προέδρου της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή στήριξη στη χώρα μας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της φονικής κακοκαιρίας Daniel, δεν φαίνεται να… εντυπωσίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ οι ρυθμοί με τους οποίους συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλία – χωρίς να γνωρίζουμε καν πόσοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι – αλλά και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πλημμυροπαθείς, δεν έπεισαν τους πολίτες και τους παραγωγούς που καταστράφηκαν οικονομικά.
Την ίδια στιγμή, μετά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, που είχε δηλώσει στο in ότι δεν έκανε κάποιο λάθος η Περιφέρεια, εξίσου… αλάνθαστος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος διεμήνυσε πως «δεν έχει μάθει να φυγομαχεί» και άρα δεν παραιτείται.
Έρχεται δομικός ανασχηματισμός το Σαββατοκύριακο;
Και ενώ διανύουμε εβδομάδα ΔΕΘ, στην οποία ήρθαν τα «πάνω-κάτω» από τις αλλαγές στα προγράμματα των πολιτικών αρχηγών λόγω Daniel, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, μας συστήνουν να κάνουμε υπομονή ως προς τα σενάρια ανασχηματισμού, λέγοντας «περιμένετε την παρουσία του πρωθυπουργού» στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε στην ΕΡΤ πως «όποιος έχει δημόσιο αξίωμα κρίνεται».
Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε, μάλιστα, πως «είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια η μόνη ιδεολογία κάποιων να είναι η καρέκλα, αυτό δεν συμβαίνει για τις κυβερνήσεις και όσους έχουν θέσεις ευθύνης επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιολογούμαστε όλοι καθημερινά» – εννοώντας, μάλλον και.. προς το παρόν, τις «παραιτήσεις» Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη.
Παρεμπιπτόντως, «πολεμικό» είναι το πολιτικό κλίμα ως προς την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, καθώς η απόφασή του να πραγματοποιήσει το διήμερο πρόγραμμά του το προσεχές Σαββατοκύριακο, στο κλείσιμο δηλαδή της Έκθεσης, έχει ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξει επίσημη εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – από τον Σωκράτη Φάμελλο, αφού στις 17 του μήνα διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου – στη ΔΕΘ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού κατήγγειλε τον πρωθυπουργό πως στερεί από τα κόμματα το δικαίωμα να σχολιάσουν όσα θα πει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης, δεν… πτοήθηκε και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα μιλήσει στο Βελίδειο, αλλά τη δική του συνέντευξη Τύπου θα την κάνει στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη.
Σε δύο ημέρες Task Force και 2,2 δισ. από ΕΕ
Την «άμεση και ευέλικτη» χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Ευρώπη, στο πλαίσιο στήριξης της χώρας μας από τις καταστροφικές συνέπειες που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel, υποσχέθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο, κάνοντας λόγο για δημιουργία μιας Task Force, η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της πολύ γρήγορα, σε δύο ημέρες.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν, αλλά και κυβερνητικές πηγές, τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα προέρχονται από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:
(α) Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζονται σε 250 εκατ. ευρώ).
(β) Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών.
(γ) Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Σε αυτά τα πλαίσια η συζήτηση θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να κατανεμηθούν οι δαπάνες των έργων στα επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Να σημειωθεί επιπλέον πως, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η χώρα μας θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.
Ταχύτητα και ευελιξία, υποσχέθηκε η φον ντερ Λάιεν
Ο Μητσοτάκης «εξασφάλισε τα… εξασφαλισμένα»
«Πολύ κακό για το τίποτα», σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, που σχολίασε τις δηλώσεις Μητσοτάκη – φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως αυτό που πέτυχε στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός «δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα ευρωπαϊκά χρήματα που δικαιούνταν η χώρα μας έτσι κι αλλιώς».
«Μάλιστα, ένα μέρος αυτών προέρχεται από το Ταμείο Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, κονδύλια που η ‘επιτελική’ κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά την παράταση τριών ετών, δεν αξιοποίησε και θα χάνονταν στο τέλος του χρόνου», σημειώνει χαρακτηριστικά η Χαριλάου Τρικούπη.
Και τονίζει πως η νέα χρηματοδότηση «προέρχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύης, στο οποίο ούτως ή άλλως έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές».
«Όσο, δε, για τους πόρους που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για τα αντιπλημμυρικά έργα που αφαίρεσε από το αναθεωρημένο σχέδιο που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.
«Βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα στη Θεσσαλία η ΕΕ»
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ «δείχνει» ως βασικούς υπεύθυνους και «συνένοχους στο έγκλημα» την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Όπως υποστηρίζει ο Περισσός, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία».
«Να δοθεί βοήθεια χωρίς κόφτες»
Τονίζει, μάλιστα, πως «την ίδια στιγμή, με Οδηγίες της όριζε ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια ‘που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας’, διακρίνοντας ‘περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (…) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (…) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους’».
Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, «έτσι ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθυνθούν, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κόφτες – όπως γίνεται συνήθως – στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση υποδομών, την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις δομές υγείας και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού».
«Αθωράκιστοι σε πυρκαγιές και πλημμύρες με ευθύνη Μητσοτάκη»
Και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ασχολήθηκε τόσο με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από το Στρασβούργο, ωστόσο, κλιμάκια του κόμματος συνεχίζουν να περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, να τονίζει πως «το αποτύπωμα των προτεραιοτήτων της πολιτικής Μητσοτάκη είναι έκδηλο» στην περιοχή.
Ο κ. Φάμελλος, μάλιστα, επανήλθε στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία δεν επικαιροποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως καταγγέλλουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη τηρώντας τις θεσμικές της υποχρεώσεις, αντί να αφήσει την πολιτεία αθωράκιστη απέναντι σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία», δήλωσε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν επικαιροποίησε και δεν εφάρμοσε τα θεσμικά εργαλεία που της παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα ζητήματα της ανθεκτικότητας της πολιτείας απέναντι στην κλιματική αλλαγή».
«Καμία προετοιμασία, παρά τις προειδοποιήσεις»
«Αν είχαν ολοκληρωθεί τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αν είχαν επικαιροποιηθεί και εφαρμοστεί τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας , δηλαδή αν είχαν προχωρήσει αντιπλημμυρικά έργα προτεραιότητας, αλλά και τα λοιπά θεσμικά εργαλεία, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη, χωρίς να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το φαινόμενο ήταν πράγματι ακραίο», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
Στάθηκε, επίσης, στις ενέργειες της Πολιτείας την ώρα της εκδήλωσης του φαινομένου, σημειώνοντας ότι «η Πολιτεία αποδείχθηκε ανεπαρκής και στη διαχείριση του φαινομένου και στην πολιτική προστασία, καθώς ενώ οι μετεωρολόγοι επισήμως είχαν προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα (1/9) για τους κινδύνους και στις 3/9 επίσημα ότι αναμένονται ακραία πλημμυρικά φαινόμενα επιπέδου 5. Όμως, η πολιτεία δεν προέβη σε κάποια ενέργεια προετοιμασίας, ενημέρωσης ή και εκκένωσης ακόμα και μέχρι την Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας», υπογράμμισε – κάτι που διέψευσε ο Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως «τα μηνύματα 112 εστάλησαν εγκαίρως και προειδοποιήθηκαν οι πολίτες».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»