Λιβύη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων από τις πλημμύρες – Πώς γλίτωσαν την τελευταία στιγμή
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη Ντέρνα, στα ανατολικά της χώρας. Ομάδες διασωστών δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων.
Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Λιβύη, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 2.300 νεκρούς, 7.000 τραυματίες και 10.000 αγνοούμενους.
Το χειρότερο πλήγμα το δέχτηκε η Ντέρνα, μία πόλη 10.000 κατοίκων, όπου ολόκληρες συνοικίες εξαφανίστηκαν κάτω από τα νερά.
Επιζώντες από τις πλημμύρες περιέγραψαν ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.
Στην είσοδο της Ντέρνα, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα… Έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963.
Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.
«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε, περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς.
Η σύζυγός του, η 31χρονη Νουρίγια αλ Χασάντι, που κρατούσε σφιχτά τη μικρή κόρη τους κατά τη διαφυγή τους, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι σώθηκαν.
Η Σαφία Μουστάφα, 41 ετών, μητέρα δύο αγοριών, είπε ότι πρόλαβαν να φύγουν από το σπίτι προτού να καταρρεύσει το κτίριο. Ανέβηκαν στην ταράτσα και γλίτωσαν πηδώντας στις ταράτσες γειτονικών κτιρίων. Ο γιος της, ο Ομπάι, 10 ετών, είπε ότι προσευχόταν στον Θεό να τους σώσει.
Η Σαλίχα Άμπου Μπαρκ, μια 46χρονη δικηγόρος, ανέφερε ότι η ίδια και οι δύο αδελφές της σώθηκαν αλλά η μητέρα τους σκοτώθηκε. Το νερό κατέκλυσε το κτίριο όπου έμεναν, φτάνοντας μέχρι και τον τρίτο όροφο. Το διαμέρισμα γέμισε με νερό μέχρι το ταβάνι και επί τρεις ώρες εκείνη κρατιόταν από ένα έπιπλο, προσπαθώντας να παραμείνει στην επιφάνεια.
«Ξέρω κολύμπι αλλά όταν προσπάθησα να σώσω την οικογένειά μου δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», εξήγησε. Το νερό κάποια στιγμή υποχώρησε και κατάφεραν να φύγουν, λίγο προτού να καταρρεύσει το κτίριο, μέσα στο οποίο βρισκόταν ακόμη η μητέρα τους.
Εκατόμβη νεκρών – Χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, οι νεκροί από τις πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα, στα ανατολικά της χώρας, ξεπερνούν τους 2.300.
Ωστόσο, οι τοπικές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζουν φόβους ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο Ουσάμα Άλι, εκπρόσωπος της «Υπηρεσίας Διάσωσης και Επειγόντων» που εξαρτάται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, είπε ότι μόνο στην Ντέρνα οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον Daniel είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι» και «7.000 να τραυματιστούν. Οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 5.000».
«Σε άλλες πόλεις και κοινότητες της ανατολικής Λιβύης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 65 άνθρωποι», πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι της αντίπαλης κυβέρνησης, που εδρεύει στα ανατολικά, έκαναν λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς στη Ντέρνα, μια πόλη 100.000 κατοίκων. Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι ο απολογισμός θα είναι «τεράστιος».
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής με την Δευτέρα, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια, μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.
Νωρίτερα, ένα στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος», θα μπορούσε να ανέλθει σε «χιλιάδες» καθώς οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 10.000.
«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», είπε ο Τάμερ Ραμαντάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Χώρες στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια και διασώστες
Αυτοκινητοπομπές με είδη πρώτης ανάγκης οδεύουν από την Τριπολίτιδα στην Ντέρνα. Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε ότι στέλνει επίσης δύο ειδικά αεροσκάφη-ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο, 87 γιατρούς, μια ομάδα διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού που θα αναλάβουν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.
Ομάδες διασωστών που στάλθηκαν από την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έφτασαν επίσης στην ανατολική Λιβύη.
Η Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές και ρουχισμό για τους πληγέντες, με οκτώ στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Αίγυπτος και η Ιταλία ανακοίνωσαν επίσης την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις