UBS: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ευρώπη στην κινεζική επιβράδυνση
Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο και οι επιπτώσεις στα χρηματιστήρια
Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα έχει απογοητεύσει σε σχέση με τις μέχρι στιγμής προσδοκίες φέτος. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ευρώπη, ως ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς παγκοσμίως, είναι μία περιοχή η οποία είναι πιθανόν να νιώσει τον αντίκτυπο της ασθενέστερης ζήτησης από την Κίνα.
Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να περιοριστεί σε τομείς όπως τα είδη πολυτελείας και η τεχνολογία
Σύμφωνα με έκθεση της UBS, ωστόσο, οι οικονομικοί δεσμοί μέσω του εμπορικού καναλιού είναι οριακές στο πλαίσιο της συνολικής οικονομίας. Προστίθεται μάλιστα, ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική, και ο αντίκτυπός της στην εγχώρια ζήτηση, θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία από ό,τι χαμηλότερη κινεζική ζήτηση.
Οι αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν επίσης ότι η έκθεση είναι μεγαλύτερη για τις χρηματιστηριακές αγορές της ευρωζώνης με περίπου 7% των πωλήσεων, να παράγονται στην Κίνα.
«Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τα κέρδη, αλλά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να περιοριστεί σε τομείς όπως τα είδη πολυτελείας και η τεχνολογία που ενδέχεται να αποδειχθούν σχετικά ανθεκτικοί» τονίζει η ελβετική τράπεζα και προσθέτει: «Διατηρούμε την ουδέτερη θέση μας για τις μετοχές της ευρωζώνης με στόχο τιμής τον Ιούνιο του 2024 για το EuroStoxx 50 στις 4.700 μονάδες».
Μια απογοητευτική ανάκαμψη στην Κίνα
Ειδικότερα, η UBS υπογραμμίζει ότι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα αδύναμα οικονομικά δεδομένα που προέρχονται από την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη από τα lockdown της εποχής της πανδημίας παραπαίει. Οι συναινετικές προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας μειώθηκαν από το ανώτατο όριο του 5,7% για φέτος, στο 5,1% στην τελευταία ανάγνωση.
Μια σειρά από μέτρα πολιτικής έχουν ανακοινωθεί από την κινεζική κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων με ορισμένες πολιτικές για τη στήριξη των νοικοκυριών. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία τους τελευταίους μήνες του έτους.
Ωστόσο, αυτά είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην εγχώρια ζήτηση. Επομένως, ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε ανάκαμψη των κινεζικών εισαγωγών που έχουν μειωθεί κατά 15% από το ανώτατο όριο σε όρους αμερικανικού δολαρίου.
Ποια είναι η έκθεση της Ευρωζώνης στην Κίνα;
Η ευρωζώνη είναι μια οικονομία που είναι πολύ εκτεθειμένη στο παγκόσμιο εμπόριο, με ετήσιες εξαγωγές 2,9 τρισ. ευρώ (πάνω από 20% του ΑΕΠ) και ένα εμπορικό πλεόνασμα που ήταν ιστορικά διαμορφώνεται στο εύρος του 2-3% του ΑΕΠ. Η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, με το μερίδιό της επί του συνόλου των εξαγωγών να έχει διαμορφωθεί από περίπου 2% στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε περίπου 8% τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας την Ελβετία, αλλά ακόμα αρκετά πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ενώ τα αγαθά που εξάγονται, για παράδειγμα, στην Ελβετία είναι πιθανό να παραμείνουν εκεί, ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Ευρωζώνης στην Κίνα θα επανεξαχθεί ως μέρος των αγαθών που παράγονται εκεί.
Το εμπόριο δεν είναι ο μόνος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας, επομένως είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς τον αντίκτυπο των εξαγωγών στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομίας. Όπως προαναφέρθηκε, οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του ετήσιου ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αλλά μόνο οι εξαγωγές προς την Κίνα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Οι μεμονωμένες χώρες
Σύμφωνα με την UBS, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται μεμονωμένα οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης .
Η Γερμανία έχει την υψηλότερη έκθεση στην Κίνα και στην περιοχή της Ασίας ευρύτερα, κάτι που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη δεδομένης της σχετικής σημασίας του εμπορίου για τη γερμανική οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. Συμπερασματικά, η Κίνα, και ευρύτερα η Ασία, είναι σημαντική πηγή ζήτησης για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης αλλά δεν είναι η μεγαλύτερη.
Επιπλέον, ως ποσοστό της συνολικής οικονομίας, η έκθεση είναι σχετικά μικρή σε απόλυτες τιμές. Έτσι, εάν η κινεζική ζήτηση μειωθεί, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αυτή θα είναι πιθανότατα οριακή. Επιπλέον, όταν σκεφτόμαστε την παγκόσμια εικόνα, η Αμερική παραμένει ο νούμερο ένα προορισμός για τις εξαγωγές της ευρωζώνης και, κατά την άποψη των αναλυτών της UBS, τα σημάδια δείχνουν ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές των ΗΠΑ εξασθενούν.
Έτσι, ο καθαρός αντίκτυπος στη ζήτηση για εξαγωγές είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμος, αναφέρει η έκθεση
Τα χρηματιστήρια
Η χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, έχει σημαντικά υψηλότερη έκθεση στην Κίνα. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι περίπου το 7% των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών παράγονται στην Κίνα.
Επομένως οι πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές με σχετικά υψηλή έκθεση στην Κίνα να παρουσιάζουν υποαπόδοση. Σε επίπεδο κλάδων, οι μετοχές εμπορευμάτων (π.χ. τομείς υλικών και ενέργειας), οι μετοχές καταναλωτών (π.χ. είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα και βασικά καταναλωτικά προϊόντα) και η τεχνολογία πληροφοριών έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα.
Το άλλο κανάλι όπου η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες είναι μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Μια περίοδος σχετικά χαμηλού πληθωρισμού και νομισματικής αδυναμίας οδήγησε την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της Κίνας να υποχωρεί κατά 14% σε 18 μήνες. Ο αποπληθωρισμός είναι δυνητικά καλά νέα για τη δυτική νομισματική πολιτική, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας τα τελευταία χρόνια και καθιστά τους Κινέζους πιο ανταγωνιστικούς.
Αυτό συγκεκριμένα θα μπορούσε εγκυμονεί κινδύνους για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ή εταιρείες αυτοκινήτων.
Πηγή: Ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις