Κακοκαιρία Daniel: «Ο πατέρας μου μολύνθηκε από τα λασπόνερα» καταγγέλλει κάτοικος του Παλαμά
Συναγερμός για τη δημόσια υγεία στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία
Συναγερμός έχει σημάνει για την δημόσια υγεία στις περιοχές που «πνίγηκαν» από την κακοκαιρία Daniel.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες από τα λιμνάζοντα νερά που μπορεί να έχουν χημικά, λιπάσματα και πετρέλαια. Τα νεκρά ζώα είναι ένας επιπλέον κίνδυνος.
Κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την επέλαση της κακοκαιρίας, καταγγέλλει ότι ο πατέρας της μολύνθηκε από τα λασπόνερα.
«Από την Κυριακή που μένουμε στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στον Παλαμά, ο πατέρας μου εμφάνισε κοκκινίλες στο πόδι, πρήξιμο και πονούσε. Οι γιατροί του έδωσαν αντιβίωση και αλοιφή και του είπαν ότι είναι από μολυσμένα νερά και ότι δεν είναι ο μοναδικός» λέει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα Μουτσανίδου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
«Από χθες έχει πυρετό και ο πόνος συνεχίζεται».
«Αυτό που ζητάμε είναι να βρεθεί μία λύση για όλους τους ηλικιωμένους που χρειάζονται φροντίδα και έπειτα για εμάς» τονίζει η κυρία Μουτσανίδου.
Οι ασθένειες που απειλούν τους πληγέντες – Πώς θα προστατευτούν
Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις.
Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, καθώς και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε (ΕΡΤ) ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως τα νερά στην περιοχή «είναι δυνητικά μολυσματικά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» ενώ για τυχόν περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».
Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται.
«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο».
- Ο Ζακ Λεντέι MVP της 7ης αγωνιστικής στην Euroleague (vid)
- Απειλεί ξανά ο Ολυμπιακός με Βέλντε (vid)
- Ταξίδι: Αεροπλάνο έκανε 9 ώρες πτήση από Λονδίνο σε… Λονδίνο – Τι προκάλεσε το απίστευτο περιστατικό
- Οι άνδρες influencers που προσπαθούν να πείσουν άλλους άνδρες να ψηφίσουν Κάμαλα Χάρις
- Κασσελάκης στην ΟΜ Ιλισίων: Προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού σώματος στην πράξη
- Επίσημη καμπάνια New York Times κατά Τραμπ: «Μην τον ψηφίσετε, είναι ψεύτης και διεφθαρμένος»