Κακοκαιρία Daniel: Οι ασθένειες που απειλούν τους πληγέντες – Πώς θα προστατευτούν
Γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδες, λεπτοσπείρωση και ιός του Δυτικού Νείλου απειλούν τους πληγέντες.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Σχεδόν εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ολόκληρα χωριά παραμένουν βυθισμένα κάτω από το νερό στην Θεσσαλία, που έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή και συνάμα νεκροταφείο χιλιάδων ζώων.
Στις περιοχές που τα νερά έχουν υποχωρήσει, αποκαλύπτονται απόκοσμες εικόνες: Κυριαρχούν η λάσπη και τόνοι κάθε λογής σκουπιδιών από τα διαλυμένα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες.
Δίνουν μάχη για το νερό
Κυρίως όμως τα πνιγμένα ζώα που τόσες ημέρες έχουν αποσυντεθεί μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα, με τη δυσοσμία να είναι αφόρητη ενώ το ζήτημα του νερού προβληματίζει.
Υγειονομική βόμβα
Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται μετάδοση νοσημάτων λόγω των συνθηκών υγιεινής που επικρατούν. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις.
Φόβος υπάρχει επίσης και για ηπατίτιδες, καθώς και για κρούσματα λεπτοσπείρωσης, λόγω του θανάτου τρωκτικών (ποντίκια, αρουραίοι) που αποτελούν φορείς της ασθένειας. Όσον αφορά τα κουνούπια, τόνισε (ΕΡΤ) ότι οι συνθήκες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών. Κι επειδή η περιοχή είναι ενδημική για τον ιό του Δυτικού Νείλου, πιθανότατα τις επόμενες ημέρες ή βδομάδες να δούμε αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο MEGA, o κ. Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως τα νερά στην περιοχή «είναι δυνητικά μολυσματικά. Είναι πιθανόν να κολλήσουμε κάποια νοσήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το κυριότερο πρόβλημα είναι η γαστρεντερίτιδα» ενώ για τυχόν περιστατικά λεπτοσπείρωσης, «περιμένουμε να το δούμε σε βάθος χρόνου γιατί δεν εμφανίζεται αμέσως».
Ο καθηγητής προτείνει οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών να αποφεύγουν τα λιμνάζοντα νερά και αν έρθουν σε επαφή, να απολυμαίνονται.
«Το λιμνάζον νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν περιμένουμε επιδημία τύπου χολέρας αλλά σποραδικά περιστατικά, περισσότερα από όσα βλέπαμε κάθε χρόνο».
Διευκρινίσεις για τα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας
Υπενθυμίζεται ότι χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα διευκρίνισε πως μόνο τα τρία συνδέονται με παθογόνο νόσο που σχετίζεται με τις πλημμύρες.
Αναφερόμενη στον κίνδυνο από τα νεκρά ζώα στη δημόσια υγεία, η κ. Αγαπηδάκη σημείωσε πως υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους.
«Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν όλα τα ζώα διαμιάς. Δεν είναι εύκολο και δεν μπορούν να μαζευτούν ζώα σε περιοχές που είναι ψηλά η στάθμη του νερού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κατάλληλα μηχανήματα γιατί χρειάζεται ειδική διαδικασία για να μαζευτούν», είπε.
Οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο νερό, ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.
Σημειώνεται ότι το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο, γι′ αυτό και τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.
«Η περιφέρεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, προσπαθούμε να έχουμε έναν επιχειρησιακό συντονισμό για να γίνει αυτή η δουλειά. Δεν είναι εύκολο να μαζευτούν διαμιάς όλα τα ζώα γιατί δεν έχει ακόμα υποχωρήσει η στάθμη του νερού. Καθώς αυτό προχωρά, εντείνονται και οι προσπάθειες», είπε η κ. Αγαπηδάκη.
«Βράστε το νερό»
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οποιαδήποτε επαφή με το μολυσμένο νερό ή με τα λιμνάζοντα ύδατα μέσω του στόματος ή των ματιών, ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Καλούν τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να μην έρχονται σε επαφή με τις λάσπες χωρίς να φοράνε προστατευτικά παπούτσια και αδιάβροχα παντελόνια και να μην έρχονται σε επαφή με τα νεκρά ζώα.
Μεγάλο ζήτημα υπάρχει και με την υδροδότηση πολλών περιοχών, όπως και με το κατά πόσο το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι ασφαλές.
«Έχουμε στήσει ένα δίκτυο επιτήρησης. Πέρα από την επιδημιολογική επιτήρηση που κάνουμε για τα λοιμώδη νοσήματα, έχουμε ένα δίκτυο που παίρνουμε δείγματα. Στον Βόλο, με βάση τα δείγματα και τα αποτελέσματα που έχουμε, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπινη χρήση», είπε η κ. Αγαπηδάκη.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, να το πιούμε, να πλύνουμε λαχανικά. Για να τα κάνουμε όλα αυτά πρέπει να βράσουμε το νερό στους 100 βαθμούς 3 λεπτά και μετά να το χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις