Αυλαία για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Πρωταγωνιστής το κοινό
Μετά από 3 μήνες συνεχούς καλλιτεχνικής δημιουργίας ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου το φετινό πρόγραμμα, που σφραγίστηκε από τη μεγάλη προσέλευση θεατών στους χώρους του.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα Θεάτρου, Μουσικής και Χορού, παγκόσμιες πρεμιέρες, διεθνείς συμπαραγωγές, sold out συναυλίες και παραστάσεις, αλλά και συζητήσεις, δημιουργικές συμπράξεις, πάρτι και live με νεανικό παλμό, ολοκληρώθηκε το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετά από 57 ημέρες συνεχούς «δράσης», σε Αθήνα και Επίδαυρο.
2.200 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες έδωσαν το «παρών» σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ και 240.000 θεατές τούς τίμησαν με τη παρουσία τους και το χειροκρότημά τους.
Η καλλιτεχνική περίοδος 2023 είναι η χρονιά με τις υψηλότερες πωλήσεις
Το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αποτυπώνεται εντυπωσιακά στους αριθμούς: Η καλλιτεχνική περίοδος 2023 είναι η χρονιά με τις υψηλότερες πωλήσεις εισιτηρίων των τελευταίων 6 χρόνων. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε θεαματική αύξηση 10% στο σύνολο των θεατών, 19% στο σύνολο του αριθμού των εισιτηρίων και 23% στο σύνολο των εισπράξεων.
Σημαντικές παρουσίες διεθνών καλλιτεχνών
Μέσα σε 57 ημέρες καλλιτεχνικής δημιουργίας 85 παραγωγές φιλοξενήθηκαν σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ που φέτος διευρύνθηκαν με νέες συνεργασίες: στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (25), στην Πειραιώς 260 (34), στο Εθνικό Θέατρο (4), στο Ωδείο Αθηνών (5 ημέρες συναυλιών) αλλά και στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, στο Μεγάλο (8) και στο Μικρό Θέατρο (7).
Η καρδιά της πόλης χτυπόυσε στην Πειραιώς 260
Η Πειραιώς 260, με κέντρο την πολύβουη Πλατεία της, αποτέλεσε για ακόμα μια χρονιά σταθερό σημείο συνάντησης, συζήτησης, αλλά και ψυχαγωγίας σε μια μεγάλη γιορτή Τέχνης από τις 7 Ιουνίου ως τις 20 Ιουλίου, με τις τζαζ βραδιές να συνοδεύουν και φέτος καλλιτέχνες και κοινό μετά από τις παραστάσεις.
Στις τέσσερις φέτος σκηνές της Πειραιώς 260, το πρόγραμμα των παραστάσεων αποτύπωσε μέσα από ένα εύρος επιλογών τις διεθνείς τάσεις στο Θέατρο και στον Χορό με διαφορετικές σκηνικές γλώσσες, πολυσυλλεκτικότητα, αλλά και θεματικές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκοσμίως και αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
57 ημέρες συνεχούς «δράσης», σε Αθήνα και Επίδαυρο
Κάτω από το φως της Ακρόπολης
Στο Ηρώδειο κυριάρχησε και φέτος η Μουσική, καλύπτοντας όλο το φάσμα των προτιμήσεων του κοινού. Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε εκτός από εξαιρετικά συμφωνικά σύνολα και σημαντικούς συνθέτες και σολίστ, κορυφαία ονόματα της σύγχρονης και τζαζ σκηνής, καθώς και συναυλίες αγαπημένων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Τους θεατές που βρέθηκαν φέτος στο Ηρώδειο περίμενε όμως και μια έκπληξη. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Flux επιμελήθηκε την κατασκευή νέου εκδοτηρίου, πωλητηρίου, μπαρ και μετασκηνίου.
Οι πέντε νέες καλαίσθητες και αρμονικές προς το μνημείο κατασκευές έδωσαν λάμψη στον χώρο υποδοχής θεατών και καλλιτεχνών έξω από το Ρωμαϊκό Ωδείο.
Η Επίδαυρος
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου είχε φέτος ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική επικαιρότητα, καθώς ο διάλογος και η αντιπαράθεση απόψεων αναφορικά με τις νέες προσεγγίσεις του Αρχαίου Δράματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Οι 8 συνολικά παραστάσεις στην Ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου προσέλκυσαν δεκάδες χιλιάδες θεατές, Έλληνες και ξένους.
Ο προγραμματισμός της Επιδαύρου περιέλαβε, όπως κάθε χρόνο, τις τρεις παραστάσεις των Κρατικών μας Θεάτρων – με το Εθνικό Θέατρο να ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια με τον «Iππόλυτο» της Κατερίνας Ευαγγελάτου – αλλά και αξιόλογες ιδιωτικές παραγωγές με σημαντικούς πρωταγωνιστές.
Και η Μικρή Επίδαυρος που ξεχώρισε
Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, εκτός από απολαυστικές μουσικές βραδιές, συνεχίστηκε ο ιδιαίτερα επιτυχημένος Κύκλος Contemporary Ancients: αναθέσεις έργων εμπνευσμένων από το Αρχαίο Δράμα σε Έλληνες συγγραφείς, ενώ στην τελευταία βραδιά στο Μικρό Θέατρο το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προβολή της «Φαίδρας» του σπουδαίου Ζιλ Ντασέν, σε μια συνεργασία του Φεστιβάλ με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις