Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μεταμορφώνεται σε πολιτιστικό κόμβο Τεχνών
Από τον Άκραμ Καν έως τη Φιλαρμονική της Αρμενίας και τα περίφημα Ballets Jazz Montreal, μέχρι σπουδαίες παραστάσεις αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών.
H νέα καλλιτεχνική σεζόν βρίσκει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μία από τις καλύτερες και ελπιδοφόρες στιγμές του. Με καινούργιες ιδέες, μεγάλες παραγωγές και ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, πλημμυρισμένο με σπουδαία ονόματα και ξεχωριστές εκπλήξεις, ικανό να καλύψει ακόμη και το πιο απαιτητικό κοινό.
Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου έγινε η παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος για τους μήνες Σεπτέμβριο – Δεκέμβριο. Μιλώντας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Οργανισμού Χρίστο Γαλιλαία μας τόνισε ότι «Ο οργανισμός βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες στιγμές του με μεγάλες παραγωγές και σπουδαία ονόματα.
Όραμα μου είναι να γίνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένας πολιτιστικός κόμβος στον οποίο η μουσική θα »συνομιλεί» γόνιμα με τις υπόλοιπες τέχνες προσελκύοντας το κοινό της Θεσσαλονίκης και των ταξιδιωτών ενώ η ΜOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) θα προοδεύει και θα συνεργάζεται με μεγάλους μαέστρους και σολίστ.
Θέλω να προσφέρω στους Θεσσαλονικείς την ευκαιρία να απολαμβάνουν θεάματα αξιώσεων, αναλόγων με αυτά που πραγματοποιούνται στις μεγάλες σκηνές της Ευρώπης. Οι ταξιδιώτες στην πόλη να »βάζουν» την επίσκεψη στο Μέγαρο στην ατζέντα τους και να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό. Η καλλιτεχνική ομάδα μου και εγώ εργαζόμαστε με πολύ μεράκι ώστε το Μέγαρο να ξεχωρίζει στις καρδιές των θεατών όλων των ηλικιών.»
Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Στο διανθισμένο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας. Τους εορτασμούς του Έτους Κάλλας ανοίγει το καθιερωμένο Gala Όπερας στις 16/9, σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και την συνεργασία του ΚΘΒΕ.
Επίσης η πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της Όπερας «La Vestale» του Gaspare Spontini (8, 9, 10 Δεκεμβρίου) με πρωταγωνιστές την Αλεξία Βουλγαρίδου και τον σπουδαίο Marcelo Alvarez υπό τη διεύθυνση του Philippe Forget, σε σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα στον Sergei Rachmaninoff και τον Aram Khachaturian, ενώ συνεχίζονται οι πετυχημένοι θεσμοί του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου – με τη συμμετοχή δύο κορυφαίων και ιστορικών συνόλων, όπως το κουαρτέτο Borodin που ιδρύθηκε το 1945 και το κουαρτέτο Fine Arts που ιδρύθηκε το 1946 – και το Φεστιβάλ Μπαρόκ.
Πέμυ Ζούνη – Γιάννης Μπέζος
Την τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη η παράσταση «Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους», σε κείμενο του Μηνά Βιντιάδη και σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, πραγματεύεται μια καθαρά «γυναικεία υπόθεση». Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά σε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.
Στις 6/11 ο Γιάννης Μπέζος, έρχεται στη σκηνή του Μεγάρου για να ερμηνεύσει 25 τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου, και μουσικές των Γ. Μουζάκη, Μ. Σουγιούλ, Κ. Γιαννίδη, Ν. Γούναρη, Στ. Ξαρχάκου, Κ. Καπνίση, κ.ά.
Δυναμικό παρών ο χορός
Δυναμική φέτος είναι η παρουσία του χορού, καθώς θα παρουσιαστούν δύο εμβληματικές παραγωγές: το «Jungle Book reimagined» (13-14 Σεπτεμβρίου) του εμβληματικού χορογράφου Akram Khan, μία παράσταση για όλη την οικογένεια που με αφορμή την ιστορία του Μόγλη αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις αυτής για τον πλανήτη μας και το “Dance Me” (7-8 Νοεμβρίου), η εκπληκτική παράσταση – φόρος τιμής στον Leonard Cohen από το κορυφαίο στο είδος του Ballets Jazz Montreal.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Τα Χριστούγεννα υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες για τους μικρούς φίλους του Μεγάρου τον Καρυοθραύστη από το Ukrainian Classical Ballet (από τι 15 έως τις 17/12), ενώ η Λιλιπούπολη (από τις 20 έως τις 23/12) ξαναζωντανεύει παρασύροντάς μας στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή.
Η ΜOYSA (Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) συνεχίζει τη σημαντική της δραστηριότητα συμπράττοντας με κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο Zuill Bailey, ο Michael Palmer κ.α., ενώ από φέτος μέλη της ορχήστρας θα πηγαίνουν σε διάφορα σχολεία και θα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ειδικά επιλεγμένο για μαθητές.
Οι κοινές συμπράξεις
Οι συνεργασίες αποτελούν και φέτος κεντρικό άξονα του προγράμματος με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Φεστιβάλ Odessa Classics να πραγματοποιούν συναυλίες τους στο Μέγαρο Μουσικής.
Φάρος πολιτισμού
Η Προέδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου μας μίλησε για το δικό της όραμα: «Προτεραιότητά μας ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μεγάρου στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, η παρουσίαση ποιοτικών παραγωγών υψηλού επιπέδου, η ανάδειξη της MOYSA, της κορυφαίας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου μας, στους διεθνείς ορίζοντες και η απήχηση του έργου μας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με έμφαση στους νέους ανθρώπους.
Βασικός στόχος μας είναι το άνοιγμα προς την εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα, η συμπερίληψη και η καινοτομία με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του Μεγάρου.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανήκει σε όλους και απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Η συλλογική μας προσπάθεια, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, κατατείνει στην ακτινοβολία του Μεγάρου, ως φάρου πολιτισμού, στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.»
Πληροφορίες αναλυτικά για το πρόγραμμα στο site του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις