ΣΥΡΙΖΑ προς Κομισιόν: Ερώτηση για το αναθεωρημένο σχέδιο Ανάκαμψης – Ποια έργα αφαίρεσε η κυβέρνηση;
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση για «αδιαφάνεια» και ζητούν από την Κομισιόν να δώσει στη δημοσιότητα το αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης
Το περιεχόμενο της τροποποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ, ζητούν να μάθουν με ερώτησή τους προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνουν ότι το εν λόγω σχέδιο κατατέθηκε «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση».
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορούν την κυβέρνηση για «αδιαφάνεια» και ρωτούν την Κομισιόν «πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία τής ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά».
Επικαλούνται δε, δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τα έργα που αφαιρούνται από το Εθνικό Σχέδιο είναι ύψους 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύδρευσης και ανάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:
Στις 31 Αυγούστου, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στην Επιτροπή σχέδιο αναθεώρησης του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το σχέδιο αναθεώρησης κατατέθηκε δίχως προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ, ανάμεσά τους και αντιπλημμυρικά έργα
Αντ’ αυτών, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών και της παύσης εργασιών της Ελληνικής Βουλής, αναρτήθηκε ένα οκτασέλιδο κείμενο γενικών κατευθύνσεων, που δεν περιείχε καμία απολύτως πληροφορία για τα έργα που αφαιρούνται από το Εθνικό Σχέδιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για έργα ύψους 800 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται οι διάδρομοι 5G που προβλεπόταν να αναπτυχθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα ηλεκτρονικά διόδια, η ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, έργα ύδρευσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα. Και αυτό, παρά τις τεράστιες καταστροφές που είχαν ήδη μεσολαβήσει από εκτεταμένες πυρκαγιές ανά την επικράτεια και παρότι η Επιτροπή είχε καλέσει την Ελλάδα, ήδη από το 2022, να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την Οδηγία 2007/60/ΕΚ.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Πόσα και ποια συγκεκριμένα έργα αφαιρούνται από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ποια έργα εντάσσονται προς αντικατάστασή τους και ποια η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για την αφαίρεση καθενός από αυτά;
2. Θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο αναθεώρησης, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να το δημοσιοποιήσει;
3. Θεωρεί ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις διαβούλευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις