Φυσικές καταστροφές: Ποιοι θα πληρώσουν το ειδικό τέλος – Όλα τα σενάρια
Στο κάδρο εταιρείες που παράγουν υπερκέρδη – Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
«Σάρκα και οστά», όπως όλα δείχνουν, παίρνει το ειδικό τέλος για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από το 2024. Η δημόσια αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε είναι η αύξηση των κονδυλίων που θα διατίθενται σε φυσικές καταστροφές.
Οι πόροι που προβλέπονται προς το παρόν για έκτακτες ανάγκες στον προϋπολογισμό είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό. Ωστόσο, προκειμένου η οικονομία και ο προϋπολογισμός να είναι θωρακισμένοι έναντι ανάλογων μελλοντικών καταστροφών όπως στο θεσσαλικό κάμπο φαίνεται να επιδιώκει νέες πηγές εσόδων που θα στηρίξουν το ταμείο των φυσικών καταστροφών.
Στο οικονομικό επιτελείο γράφουν και σβήνουν για να βρουν το κατάλληλο μοντέλο χρηματοδότησης. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο όχι για ένα καθολικό φόρο-τέλος που θα προκαλούσε κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά για μια στοχευμένη παρέμβαση με επίκεντρο τις επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους και ισχυρή κερδοφορία, όπως οι τράπεζες που ευνοούνται από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και οι μεγάλες αλυσίδες και βιομηχανίες τροφίμων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλα έσοδα λόγω των αυξημένων τιμών των προϊόντων.
Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ
Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, θα ληφθούν το επόμενο διάστημα ενώ τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο. Εκεί θα ξεκαθαρίσει ποιος θα αναλάβει να βάλει πλάτη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που βιώνει η χώρα.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών είχε μπαράζ συναντήσεων με κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους που μπορούν να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση του Θεσσαλικού κάμπου.
Το μοντέλο της Σλοβενίας
Η Ελλάδα πάντως δεν είναι η πρώτη που εξετάζει την επιβολή τέλους για την κάλυψη των ζημιών που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Η Σλοβενία, η οποία επλήγη από πλημμύρες τον περασμένο Αύγουστο που προκάλεσαν ζημιές περίπου 5 δισ. ευρώ σε όλη την χώρα υποχρέωσε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τις τράπεζες, αλλά και τους πολίτες να συνδράμουν στην αποκατάσταση.
Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Σλοβενίας ανακοίνωσε στις 5 Σεπτεμβρίου ότι σχεδιάζεται ένας τραπεζικός φόρος της τάξεως του 0,2% στη χώρα ως προσωρινό μέτρο, ο οποίος θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια. Επίσης, για τα έτη 2023 και 2024 αποφάσισε να εφαρμόζεται Υποχρεωτική Συνεισφορά Αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 0,3%-0,8% σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που θα αξιοποιείται για την ανοικοδόμηση της χώρας,
Από την πληρωμή αυτού του ειδικού φόρου, εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 8.500 ευρώ ετησίως ή έχουν απολαβές 700 ευρώ σε μηνιαία βάση.
Πηγή: ΟΤ
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ