Το σόου της Μπιγιονσέ και η επίδρασή του ως φαινόμενο: Τι λέει η επιστήμη
Πώς η «Αναγέννηση» κάνει το κοινό να θέλει μια καλύτερη ζωή και εκδοχή του εαυτού του
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Είναι εντυπωσιακή η αποδοχή και ο κυματισμός επιδραστικότητας που εξαπλώνεται και διά της οδού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σημειώνει η τουρνέ της Μπιγιονσέ ανά τον πλανήτη, με τη χαρακτηριστική ονομασία «Αναγέννηση». Είναι η λέξη που χρειαζόμαστε όλοι απεγνωσμένα –μετά την πολυετή οικονομική κρίση και την τριετία της πανδημίας– να γίνει πράξη. Και η δημοφιλής τραγουδίστρια το υπόσχεται.
Πώς ανταποκρίνεται άραγε το κοινό; Τι εισπράττει από την καλλιτεχνική δημιουργία μιας μεγάλης σταρ;
Οι προσωπικές μαρτυρίες και η βιωματική εμπειρία
Η ανάγκη για πρότυπα σε μια εποχή που τη χαρακτηρίζει η ρευστότητα και η αβεβαιότητα, καθώς και η επιθυμία για σταθερές που αναγνωρίζουμε τη συμβολική τους παρουσία, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίδραση της δημιουργίας των σταρ, καθώς και της αμφίδρομης σχέσης τους με την κοινωνία.
Το «CNBC»είχε τη φαεινή ιδέα να το καταγράψει αυτό με ενδελεχές ρεπορτάζ, ανιχνεύοντας το πώς μια συναυλία, συγκεκριμένα της Μπιγιονσέ, μπορεί να αλλάξει τη ζωή κάποιου. Πώς μπορεί άραγε αυτό να συμβεί;
Το ρεπορτάζ βασίζεται στην κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας της δημοσιογράφου, με τα μισά χρόνια της σταρ. Ξόδεψε συνολικά 2.580 δολάρια συνολικά, σε εισιτήρια, ταξιδιωτικά έξοδα, ξενοδοχειακή διαμονή, προκειμένου να παρακολουθήσει την Μπιγιονσέ στην παράστασή της στο Λα Βέγκας. Άξιζε τον κόπο;
Όχι, απλώς, άξιζε. Δηλώνει ότι της άλλαξε εντελώς όλα τα δεδομένα και κυρίως την προσέγγισή της ως προς το πώς βλέπει τη ζωή της πια.
Στην ουσία, ήταν μια προσωπική «επένδυση» που τη γέμισε πληρότητα μέσα της, άναψε τη «φλόγα» της για ζωή και τη γέμισε αισιοδοξία.
Το σόου «Αναγέννηση» ως συμβολισμός και πρότυπο
Στα 42 της, η μεγάλη σταρ, να χορεύει ασταμάτητα, υπακούοντας πειθαρχημένα στις χορογραφίες της, ενώ την ίδια στιγμή τραγουδούσε μοναδικά, για δυόμισι ώρες, κάνοντας διάλλειμα μόνο για να αλλάξει τα κουστούμια της.
Αν μη τι άλλο, ο επαγγελματισμός και το ταλέντο της προκαλούν τον θαυμασμό όλων, ακόμη και των εικοσάχρονων, ενώ η ενέργεια, ο δυναμισμός της, η συνολική της εμφάνιση δεν έχουν παρά να αποτελέσουν έμπνευση για όλους.
Πώς ένιωσε, λοιπόν, η δημοσιογράφος που παρακολούθησε το σόου της Μπιγιονσέ; Την ώθησε να θέλει να γίνει καλύτερη στη δουλειά της, να επιθυμεί να είναι στη βέλτιστη δυνατή φυσική κατάσταση στη ζωή της, καθώς και να θέσει σε προτεραιότητα τόσο τους στόχους της όσο και το πάθος της για οτιδήποτε αγαπά.
Αν μη τι άλλο, άξιζε τα χρήματά της, τον χρόνο της και τη σωματική της ταλαιπωρία, η συναυλία. Στην ουσία, ήταν μια προσωπική «επένδυση» που τη γέμισε πληρότητα μέσα της, άναψε τη «φλόγα» της για ζωή και τη γέμισε αισιοδοξία, δύναμη και όρεξη για την ίδια της την αυτοπραγμάτωση.
Τι λέει η επιστήμη
Ένα φαινόμενο που παρατηρείται όχι μόνο στην ίδια, αλλά με βάση τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες που παρακολουθούν τη σειρά των συναυλιών της σταρ, είναι ένα βίωμα κοινό και μαζικό.
Φεύγουν όλοι από την παράσταση με ενεργοποιημένο ένα βαθύτερο κίνητρο μέσα τους για μια καλύτερη ζωή και εκδοχή του εαυτού τους. Ή έστω οι περισσότεροι, γιατί υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.
Τι λένε όμως οι ειδικοί επιστήμονες; Τι αποφαίνονται οι ψυχολόγοι;
Πίσψ απ’ όλα «κρύβονται» οι… αγαπημένοι νευροδιαβιβαστές, οι κοινώς λεγόμενες και «ορμόνες της χαράς».
Πίσω απ’ όλη αυτή τη διάθεση, μετά από την παρακολούθηση μια μεγάλης συναυλίας από έναν καλλιτέχνη που αγαπάμε, μας εμπνέει και συνδεόμαστε μαζί του, «κρύβονται» οι… αγαπημένοι νευροδιαβιβαστές, οι κοινώς λεγόμενες και «ορμόνες της χαράς».
Γι’ αυτό φεύγουμε από μια ωραία εκδήλωση τέχνης που παρακολουθούμε μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους, αναπτερωμένοι, με ηθικό στα ύψη, να σφύζουμε από ευχαρίστηση, απόλαυση και όρεξη για την ίδια μας τη ζωή.
Τρόποι αξιοποίησης του «φαινομένου»
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μη ξεφουσκώσει άγαρμπα μέσα μας αυτή η «ανεβασμένη» διάθεση και να διατηρήσουμε αυτή την αίσθηση ενεργοποίησης για ακόμη περισσότερο καιρό μέσα μας;
- Μια ιδέα είναι να επιχειρήσει κάποιος να κρατήσει μέσα του τις αναμνήσεις από τη βραδιά και την εκδήλωση είτε κοιτώντας τις φωτογραφίες που έβγαλε είτε σε στιγμές που ζορίζεται στην καθημερινότητά του, να ανασύρει ένα βιντεάκι και να επανα-επισκεφθεί εκείνη την όμορφη αίσθηση που είχε ζωντανά ως κοινό στη συναυλία.
- Ένας άλλος τρόπος είναι κανείς να βάζει και να ακούει, ας πούμε, τη δουλειά του καλλιτέχνη που αγαπάει, παρακολουθεί και τον εμπνέει, σε άλλες στιγμές στην καθημερινότητά του, όπως στο γυμναστήριο ή στον δρόμο για την εργασία ή το σπίτι, προκειμένου να επανατροφοδοτεί τη διάθεσή του με αισιοδοξία και χαρά.
- Η επανάληψη όλων αυτών είναι το «κλειδί» και το μυστικό της όλης υπόθεσης, καθώς με το να φτιάχνουμε συνήθειες βοηθητικές για μας, οδηγούμε τον εγκέφαλό μας σε ωφέλιμες επιλογές για μας και του δίνουμε θετικό κίνητρο να ενεργοποιείται με αισιοδοξία και δύναμη, όποτε το χρειαζόμαστε.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, βέβαια, υπάρχει και μια διαφορετική αντίδραση από πολλούς ανθρώπους, φεύγοντας από μια συναυλία τέτοιου μεγέθους και επίδρασης, μπορεί να νιώσουν αποκαρδιωμένοι, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμό και άγχος, γιατί αισθάνονται ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο υψηλές απαιτήσεις για τον εαυτόν του, κάνοντας την πραγματικά αναπόφευκτη αλλά και λίγο άτοπη και ανώφελη σύγκριση με τον εκάστοτε σταρ…
Γιατί το θέμα δεν είναι να γίνεις εσύ Μπιγιονσέ, αλλά να αξιοποιήσεις τις δικές σου ικανότητες και δυναμικές για να ζεις με όσο μεγαλύτερη πληρότητα γίνεται τη δική σου ζωή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις