Κακοκαιρία Daniel: Προσοχή – «Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού»
Ο Δημήτρης Παρασκευής, μέλος του νέου ΔΣ του ΕΟΔΥ, προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα μολυσμένα νερά.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Μία μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη ότι οι κάτοικοι στις περιοχές που δεν είναι πόσιμο το νερό μπορούν να το βράζουν για τρία λεπτά μέχρι να φτάσει στους 100 βαθμούς για να το χρησιμοποιήσουν, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής μίλησε για τους κινδύνους αυτής της επιλογής.
Το μέλος του νέου ΔΣ του ΕΟΔΥ τόνισε ότι: «Δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο του νερού». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το βρασμένο νερό σε κάθε περίπτωση ενδείκνυται αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα.
Ο κίνδυνος μεγαλώνει ειδικά για γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά νοσήματα
Υπενθυμίζεται ότι σε 11 περιοχές οι κάτοικοι δεν μπορούν να πιουν το νερό, αλλά ούτε και το χρησιμοποιούν για πλύσιμο δοντιών, ντους, πλύσιμο πιάτων κ.ά.
Αυτές οι περιοχές είναι οι εξής:
- Βόλος, Νότιο Πήλιο, Δήμος Αλμυρού, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων
- Δήμος Αργιθέας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα,
- Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Κιλελέρ,
- Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας
Η προειδοποίηση Παρασκευή
«Θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε το νερό του δικτύου αν δεν γνωρίζουμε από επίσημο φορέα ότι είναι κατάλληλο και για την υγιεινή του σώματός μας και για το μαγείρεμα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι από την Τετάρτη 13/9 ανακοινώνεται επισήμως ανά κοινότητα ή ανά δήμο η ποιότητα του νερού.
«Αυτό βοηθάει πάρα πολύ την κοινότητα έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Επειδή οι συνθήκες είναι ακόμα δύσκολες για την υγιεινή, αν το νερό δεν είναι κατάλληλο, μια εναλλακτική είναι να βράσουμε το νερό προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο έκθεσης σε ρυπογόνους παράγοντες» συμβούλευσε ο κ. Παρασκευής.
Μιλώντας για τους πλημμυροπαθείς που διαμένουν σε περιοχές όπου τα νερά από την κακοκαιρία Daniel λιμνάζουν ακόμη, ο καθηγητής εξήγησε ότι μπορεί να κινδυνεύουν από δερματικές παθήσεις και δερματικά νοσήματα λόγω της έκθεσης σε δυνητικά μολυσμένα ύδατα ή άλλα πιθανά λοιμώδη νοσήματα.
Κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες
«Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αλλά αν τυχόν εμφανίσει οποιαδήποτε συμπτώματα να απευθυνθεί στους επαγγελματίες υγείας,να αναζητήσει ιατρική συμβουλή», πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι λόγω των επιβαρυμένων για τη δημόσια υγεία συνθηκών από τα λασπόνερα και τα κουφάρια ζώων που κείτονται ακόμη σε αυτά, ο κίνδυνος μεγαλώνει ειδικά για γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματικά νοσήματα.
«Στο Συντονιστικό Κέντρο στη Θεσσαλία επιτηρούνται πολύ στενά σε καθημερινή βάση τα νοσήματα αυτά. Υπάρχουν συστάσεις για τον πληθυσμό καθώς και οι υπόλοιπες ενέργειες για να μειωθεί ο κίνδυνος για την κοινότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για το βράσιμο του νερού
Σε ερώτηση για το εάν το βράσιμο του νερού διασφαλίζει την εξάλειψη των βακτηρίων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι αν και «δυστυχώς δεν σκοτώνονται όλα τα μικρόβια με το βράσιμο, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν είναι οικογένεια, αν κάποιος συνάνθρωπός μας δεν έχει δυνατότητα να καταναλώσει εμφιαλωμένο νερό για να μαγειρέψει, είναι μια εναλλακτική λύση η οποία δεν είναι ιδανική».
«Η σύσταση είναι για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και για το μαγείρεμα, αλλά αν τυχόν αυτό δεν είναι εφικτό, το βράσιμο του νερού είναι μία λύση» είπε, επισημαίνοντας ότι η καταλληλότητα του νερού πιστοποιείται από επίσημο φορέα.
Αναφορικά με τον κίνδυνο να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός αλλά καθησύχασε τον κόσμο, λέγοντας ότι γίνονται έλεγχοι στην περιοχή.
«Οι έλεγχοι θα ενταθούν έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να φτάσει μολυσμένο κρέας στο πιάτο μας», τόνισε ο καθηγητής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις