Κακοκαιρία Daniel: Υγειονομική βόμβα με χιλιάδες νεκρά ζώα σε χωράφια και στάνες
Ο αριθμός των νεκρών ζώων μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel αναμένεται να εκτοξευτεί μετά τις νέες καταγραφές.
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
Για τα νεκρά ζώα που αποτελούν υγειονομική βόμβα μετά την κακοκαιρία Daniel μίλησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων της «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς».
Πάνω από 45.000 είναι τα νεκρά ζώα, αιγοπρόβατα και χοίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές, από τα οποία έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια τα μισά.
«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς τη στολή»
Ο αριθμός των νεκρών ζώων αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες καταγραφές ενώ στα λιμνάζοντα νερά που έχουν αναμειχθεί με αυτά της αποχέτευσης, στοιβάζονται και νεκρά τρωκτικά.
Αφόρητη δυσοσμία
Η αφόρητη δυσοσμία στις πλημμυρισμένες περιοχές υπενθυμίζει κάθε στιγμή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που έχουν επισημάνει εδώ και μέρες οι ειδικοί, και αναμένεται να είναι το επόμενο στοίχημα για την Πολιτεία που καλείται να προφυλάξει τους κατοίκους από τη νέα απειλή.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.
«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουμε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού (σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η Περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε».
Όπως εξήγησε, οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από την Περιφέρεια και τους δήμους με αποτέλεσμα η περισυλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.
«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς τη στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στην καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση», περιέγραψε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις