Κλειστά τα φαρμακεία στην Αττική λόγω της γιορτής του Τιμίου Σταυρού
Πώς θα εξυπηρετηθεί το κοινό
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, τα φαρμακεία της Αττικής, λόγω της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Η συγκεκριμένη γιορτή, είναι επίσημη αργία για όλα ανεξαιρέτως τα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.
Εξυπηρέτηση όπως στις αργίες
Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία, όπως γίνεται σε όλες τις επίσημες αργίες των φαρμακείων.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, είναι μεγάλη δεσποτική εορτή της χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου η διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 326 η γηραιά μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Αυγούστα Ιουλία Φλαβία Ελένη, μετέβη στους Αγίους Τόπους για να φέρει στο φως τα διάφορα μέρη στα οποία έζησε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.
Στα Ιεροσόλυμα πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές για να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά.
Η μετέπειτα Αγία Ελένη οδηγήθηκε στην εύρεση του Τιμίου Σταυρού από ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο μέρος εκείνο, τον γνωστό μας βασιλικό.
Ύστερα από επίπονες ανασκαφές βρέθηκαν τρεις σταυροί, του Κυρίου και των δύο ληστών.
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι εκκλησιαστικοί ιστορικοί Φιλοστόργιος και Νικηφόρος αναφέρουν ότι ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίστηκε ύστερα από θαύμα, όταν τοποθετήθηκε πάνω σε νεκρή γυναίκα και αυτή αναστήθηκε.
Στη θέση αυτήν υπήρχε ο ναός της Αφροδίτης, που είχε ανεγείρει το 135 ο ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, μετά τη δεύτερη καταστροφή της Ιερουσαλήμ.
Η Ελένη, αφού διέταξε να τον γκρεμίσουν, έχτισε στη θέση του τον περικαλλή ναό της Αναστάσεως, ο οποίος αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χριστιανισμού.
Ο Σταυρός του Κυρίου παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο, ο οποίος τον τοποθέτησε στο ναό της Αναστάσεως στις 14 Σεπτεμβρίου 335.
Η δεύτερη Ύψωση του Τιμίου Σταυρού σχετίζεται με τους Βυζαντινοπερσικούς Πολέμους (602-628).
Το 614 οι Πέρσες κυρίευσαν την Παλαιστίνη και, αφού λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα του χριστιανισμού, πήραν μαζί τους ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό.
Οι πυρολάτρες Πέρσες θεώρησαν το Σταυρό μαγικό, εξαιτίας κάποιων θαυμάτων που έγιναν, και τον προσκυνούσαν.
Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, μετά την οριστική νίκη του εναντίον των Περσών, το 628, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της χριστιανοσύνης και το μετέφερε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη (14 Σεπτεμβρίου 629), όπου αποτέλεσε μέρος του θριάμβου του, και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα.
Γιατί μοιράζονται στους πιστούς κλώνοι βασιλικού
Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Στις εκκλησίες ψάλλεται, μεταξύ άλλων, το πασίγνωστο απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν σου…» και στους πιστούς μοιράζονται κλώνοι βασιλικού, εκκλησιαστική συνήθεια που πηγάζει από την παράδοση ότι στο μέρος όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός είχε φυτρώσει το αρωματικό αυτό φυτό.
- Ισραήλ: Νέο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία σε χώρο γαλλικής δικαιοδοσίας
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ