Junk Food: Πώς η Δύση εξήγαγε την ανθυγιεινή διατροφή στην Αφρική και την Ασία
Οι δυτικές διατροφικές συνήθειες εισέβαλαν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα και κυριάρχησαν ως επιλογές της καθημερινότητας.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Από οδηγούς των μικρών ταξιδιωτικών αμαξιδίων στο Μπαγκλαντές έως μαθητές σχολείων στην Κένυα. Ένας μεγάλος αριθμός του πληθυσμού αυτών των χωρών, οι οποίες βάλλονται από πενιχρές οικονομίες με χαμηλά εισοδήματα τρέφονται τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικά επεξεργασμένα φαγητά.
Όσο για τους επιστήμονες υγείας και τους διατροφολόγους προειδοποιούν για έναν αναπόφευκτο αριθμό ασθενειών που θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον.
Junk Food, γρήγορο και φθηνό φαγητό σε Ασία και Αφρική
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Guardian το Μπαγκλαντές δεν είναι η μόνη αναπτυσσόμενη χώρα, όπου τα σνακ είναι ολοένα και πιο εμφανή στις δίαιτες, βοηθώντας τους πολυάσχολους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή τα παιδιά στις μετακινήσεις τους από και προς το σχολείο να αντικαθιστούν κάποια γεύματα της ημερας.
Μάλιστα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πώς η άνοδος των ανθυγιεινών σνακ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στη μακροπρόθεσμη υγεία, ιδιαίτερα με νόσους που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.
Ένα γλυκό, γεμάτο βούτυρο ψωμάκι, όμορφα τυλιγμένο σε πλαστικό, έχει γίνει το σνακ που τρώει αρκετά συχνά ο οδηγός Jewel Ahmed όταν χρειάζεται να φάει κάτι πρόχειρο, ενώ έχει κολλήσει στην κίνηση στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, τη Ντάκα.
Τα συγκεκριμένα ανθυγιεινά σνακ πωλούνται σε πολύ χαμηλή τιμή στους ίδιους πάγκους όπου οι οδηγοί αγοράζουν τσάι με ζάχαρη για να διώξουν την πείνα και την κούραση τους.
Οι γρήγοροι ρυθμοί επιβάλλουν και γρήγορο πρόχειρο οικονομικό φαγητό
Οι νέες διατροφικές συνήθειες και η ανησυχία των διατροφολόγων
«Τρώω συχνά δύο ή τρία από αυτά την ημέρα με λίγο τσάι. Εξακολουθώ να αισθάνομαι πεινασμένος μερικές φορές, αλλά αυτές συνήθως με κρατούν για μερικές ώρες», λέει ο Ahmed, 27 ετών, ανοίγοντας ένα πακέτο και δαγκώνοντας μια μεγάλη μπουκιά.
Το Μπαγκλαντές δεν είναι η μόνη αναπτυσσόμενη χώρα όπου τα σνακ είναι ολοένα και πιο εμφανή στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων αλλά και πολλές χώρες της Αφρικής.
Ο Ahmed συνήθιζε να τρώει μια πολύ πιο θρεπτική διατροφή με ψάρια και λαχανικά, αλλά η αυξανόμενη αλατότητα στα ποτάμια γύρω από την παράκτια πόλη του, την Bhola, μείωσε το ψάρεμα.
«Το φαγητό στη Ντάκα είναι ακριβό και, με την κρίση του κόστους ζωής, ακόμη και τα βασικά είδη είναι πλέον απρόσιτα», λέει ο Ahmed, ο οποίος επιλέγει το ψωμάκι roti από τα παραδοσιακά, πιο ουσιαστικά σνακ, όπως τα αρτοσκευάσματα shingara γεμάτα λαχανικά. «Επειδή το bun roti έρχεται συσκευασμένο, παραμένει φρέσκο και μπορεί να φαγωθεί εύκολα – ειδικά όταν οδηγώ και έχω κολλήσει σε μποτιλιάρισμα».
Υποσιτισμός και παχυσαρκία
Σύμφωνα με την έκθεση της εταείας σνακ Mondelez για το 2022 State of Snacking, το 55% των ανθρώπων που ερωτήθηκαν σε όλο τον κόσμο τρώνε ένα γεύμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα που αποτελείται από σνακ. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια σειρά άρθρων στο ιατρικό περιοδικό Lancet που εστιάζει στο «διπλό πρόβλημα» του υποσιτισμού παράλληλα με την παχυσαρκία μιλώντας για «νέα διατροφική πραγματικότητα», όπου ο ΠΟΥ πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιμετωπίσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις