Άρχισε η μάχη του εργασιακού – «Πού είναι η κοινωνία;», λέει ο Άδωνις – Με συλλαλητήριο απαντούν τα συνδικάτα
«Πρόκληση» Γεωργιάδη στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο - «Να δούμε πόσοι θα απεργήσουν», είπε στη Βουλή
Δυναμικά ξεκίνησε την Πέμπτη η μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με την επεξεργασία του επί της Αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η διαδικασία, που άρχισε με διαδικαστικές ενστάσεις, τις οποίες απέρριψε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, οδήγησε σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο έχουν εξαρχής χαρακτηρίσει ως «έκτρωμα».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος διερωτήθηκε «πού είναι η κοινωνία αν κάνω τόσα κακά με το νομοσχέδιο; Γιατί σιωπά; Δεν σείεται από τις αντιδράσεις. Να δούμε πόσοι θα απεργήσουν», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως είναι «εκτός πραγματικότητας η κριτική» της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι «η κοινωνία δεν ακολουθεί».
«Το 41%, το είπε ο λαός στην κάλπη, αφού σας άκουσε να λέτε όλα αυτά επί 4 χρόνια. Αφού μετρηθήκαμε και φάγατε 23 μονάδες στο κεφάλι, λέτε πάλι τα ίδια», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσέθεσε πως η κυβέρνηση νομοθετεί πράγματα «που ήδη ισχύουν αλλά γίνονται παράνομα και οδηγούν σε μαύρη εργασία».
Γεωργιάδης: «Κόλλησε το Skype»
Όσο για το 16ωρο στο οποίο είχε αναφερθεί αρχικά, προκαλώντας σάλο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε:
«Είχα πράγματι άτυχη στιγμή όταν μίλησα το Καλοκαίρι στον ΣΚΑΙ για τις 11 ώρες. Κόλλησε το Skype μου. Κάνατε φασαρίες, βγάλατε ανακοινώσεις. Ένα πρωτοσέλιδο μίλησε για ‘σκλαβιά Γεωργιάδη’».
Για να στραφεί, στη συνέχεια, στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως «οι πρώτοι υποκριτές είναι οι δημοσιογράφοι, όσοι αρθρογραφούσαν κατά του άρθρου εκείνοι είναι που έχουν πολλές δουλειές».
«Λέτε άρες μάρες κουκουνάρες»
Σημείωσε, πάντως, πως «δεν είναι μόνο ζήτημα εισοδήματος, αλλά και διαπραγματευτικής ισχύος. Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο. Το εξτραδάκι τους σήμερα είναι μαύρο, το κάνουμε άσπρο, του δίνουμε και μεγαλύτερη σύνταξη», όπως είπε.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταργεί το οκτάωρο και το πενθήμερο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε με… ανάλογο τρόπο:
«Άρες μάρες κουκουνάρες μας λέτε, συνεχίζετε την υποκρισία, ψεύδεστε. Το οκτάωρο και το πενθήμερο δεν καταργούνται. Δεν μπορώ να ακούω τσιτάτα. Και το οκτάωρο και το πενθήμερο διατηρούνται».
Μάλιστα, στράφηκε κατά του ΚΚΕ αναφορικά με το δικαίωμα στην απεργία, λέγοντας πως «όποιος θέλει ας απεργήσει», αλλά τονίζοντας πως «όποιος πάει και βάλει μπλόκο στην είσοδο, θα πάει αυτόφωρο, κύριοι του ΚΚΕ», με τον ειδικό αγορητή του Περισσού, Χρήστο Κατσώτη, να αντιδρά έντονα.
ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλάζετε προς το χειρότερο το εργασιακό τοπίο»
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που αφορούν στην ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι ένα πολύ μικρό του τμήμα και όλες οι υπόλοιπες είναι νέα εργατική νομοθέτηση, που τέθηκαν πολύ λίγες ημέρες στην διαβούλευση.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως Πολιτεία προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας και από τα λίγα σχόλια της διαβούλευσης φαίνεται ότι δεν υπήρχε ο χρόνος προκειμένου οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν».
Ο κ. Γαβρήλος τόνισε, επί της ουσίας, πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλάζουν προς το χειρότερο το εργασιακό τοπίο της χώρας» και θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με την κοινωνία, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
«Πού είναι η κοινωνία; Γιατί σιωπά;»
ΠΑΣΟΚ: «Αποδυνάμωση της συλλογικής διεκδίκησης, ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας»
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης, ως ειδικός αγορητής, επεσήμανε εξαρχής ότι το νομοσχέδιο Γεωργιάδη «σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί στην ενίσχυση της εργασίας, όπως ψευδεπίγραφα διαμηνύει».
Και προσέθεσε πως «αποτελεί δε ειρωνεία ένα νομοσχέδιο που προωθεί – μεταξύ άλλων – την εργασιακή ευελιξία και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, να ομνύει στο όνομα της προστασίας και βελτίωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ακολουθεί πιστά την πολιτική λογική των νομοθετικών παρεμβάσεων της προηγούμενης τετραετίας, με τις οποίες η ΝΔ αφαίρεσε εργασιακά δικαιώματα, αποδυνάμωσε τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων και ενίσχυσε την εργοδοτική αυθαιρεσία, οδηγώντας στην εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα», τόνισε ο κ. Μουλκιώτης.
«Η κυβέρνηση νομοθετεί ως μη οφείλει διάφορα, αλλά δεν νομοθετεί αυτά που θα όφειλε»
Και σημείωσε πως τα στοιχεία «είναι αμείλικτα: Η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην ΕΕ, με μέσο όρο εβδομαδιαίας απασχόλησης τις 39,7 ώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες.
»Το 55% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν πια θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, που αμείβονται με πενιχρούς μισθούς.
»Το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
»Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,4% το 2022, ενώ σύμφωνα με την Eurostat η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Μέσα στην τριετία 2019-2022, τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 17%, ενώ σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ οι πραγματικοί μισθοί υπέστησαν σοβαρή μείωση (8,7% για την περασμένη χρονιά).
»Η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ως προς την ποιότητα του χρόνου εργασίας και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ενώ το 30% των εργαζομένων δουλεύουν με μερική απασχόληση και μισθούς της τάξης των 400 – 500 ευρώ τον μήνα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.
Σημείωσε χαρακτηριστικά, μάλιστα, πως η κυβέρνηση «νομοθετεί – ως μη οφείλει – το 13ωρο ημερήσιας απασχόλησης, που θα είναι εν τοις πράγμασι 14 και 15 ώρες, νομοθετεί – ως μη οφείλει – την παραβίαση της 11ωρης συνεχούς ημερήσιας ανάπαυσης και δεν νομοθετεί – ως οφείλει εκ της Οδηγίας – ασφαλιστικές δικλείδες, που να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη δεύτερη ή τρίτη απασχόληση σε επικίνδυνες/βαριές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων δουλειές».
ΚΚΕ: «Αντεργατικό τερατούργημα, δέσμευση της ΝΔ στην εργοδοσία»
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, δήλωσε ότι το κόμμα του ζητά «όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά να μην ξανάρθει».
Όπως τόνισε, ενώ ο λαός πνίγεται και καίγεται, «γιατί τα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα δε είναι επιλέξιμα, γιατί δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για τις καταστροφές, έρχεται να νομιμοποιήσει τους πιο σκληρούς νόμους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διακινώντας ταυτόχρονα μύθους και ψέματα».
«Οι εργοδότες θα ξεζουμίζουν νόμιμα τους εργαζόμενους»
«Αν το νομοσχέδιο είναι τόσο θετικό, όσο διατείνεται η κυβέρνηση, γιατί το κρατούσε κρυφό προεκλογικά και δεν ανακοίνωνε τότε ότι θα φέρει 13 ώρες δουλειά και ποινικοποίηση απεργίας;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Επισήμανε ότι το νέο «αντεργατικό τερατούργημα» αποτελεί «δέσμευση της ΝΔ στις παραγγελίες της εργοδοσίας» για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, καθώς γιγαντώνει την ευελιξία, την πολλαπλή απασχόληση, την κατάργηση του πενθημέρου και την κατάργηση διαλείμματος. «Έτσι οι εργοδότες νόμιμα θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Το νομοσχέδιο, σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «προσθέτει κι άλλες στις δεκάδες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, την ώρα που 2 στις 3 προσλήψεις είναι ευέλικτες και συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας».
«Είστε πρόθυμοι να προωθήσετε τα πιο νοσηρά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί τη δουλειά «για 13 ώρες τη μέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη, παραδεχόμενη έτσι ότι με 800 ευρώ μέσο μισθό και ακρίβεια που ‘τσακίζει κόκαλα’, για να ζήσει μια οικογένεια με παιδιά πρέπει να δουλεύουν και οι δύο γονείς 26 ώρες το 24ωρο».
Συλλαλητήριο την Παρασκευή στο Σύνταγμα – Παρών ο Κουτσούμπας
Εν τω μεταξύ, σε συλλαλητήριο την Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο προχωρούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς, καλώντας σε μαζική συμμετοχή.
«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», σημειώνουν στο κάλεσμά τους.
Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο.
Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενώ κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία – Ιματισμό και Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλα – Ποτά, Τρόφιμα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, καθώς και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»
- Αυτό είναι το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
- Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Φουρνιέ: «Είναι παικταράς, τι άλλο να πω!»
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»