Η Βενετία κινδυνεύει – Για πρώτη φορά τα κρεβάτια για τους τουρίστες ξεπερνούν τους… κατοίκους
«Νιώθουμε σαν ξένοι στο ίδιο μας το σπίτι», λέει κάτοικοι καθώς ο πληθυσμός της Βενετίας επισκιάζεται από τους επισκέπτες - Η πόλη μπορεί να μπει στη μαύρη λίστα της Unesco
Ο αριθμός των κλινών που διατίθενται στους τουρίστες στο κύριο νησί της Βενετίας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό των κατοίκων που διαμένουν εκεί όλο το χρόνο, καθώς επίκειται η απόφαση της Unesco για το μέλλον της πόλης, η οποία κινδυνεύει να μπει στη μαύρη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν τώρα 49.693 τουριστικές κλίνες σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες, σε σύγκριση με 49.304 μόνιμους κατοίκους, όπως σημειώνει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.
Κάποτε η καρδιά μιας ισχυρής ναυτικής δημοκρατίας, το κύριο νησί της Βενετίας έχει χάσει περισσότερους από 120.000 κατοίκους από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι οποίοι απομακρύνθηκαν κυρίως λόγω μαζικού τουρισμού, που έχει οδηγήσει στο να επισκιάζεται ο πληθυσμός της πόλης από τους χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι συνωστίζονται καθημερινά στις πλατείες, τις γέφυρες και τους στενούς διαδρόμους της.
Η Venessia.com, μια ομάδα ακτιβιστών που εδώ και χρόνια κάνει εκστρατεία για τη διατήρηση της κληρονομιάς της Βενετίας, παρακολουθεί το επίπεδο του πληθυσμού στο ιστορικό κέντρο, εμφανίζοντας τον αριθμό που μειώνεται σε ένα ηλεκτρονικό ρολόι στη βιτρίνα του φαρμακείου Morelli από το 2008.
«Νιώθουμε ξένοι στο σπίτι μας»
Ο αριθμός των κατοίκων έπεσε κάτω από 50.000 για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι.
Θα μπει στη μαύρη λίστα της Unesco;
«Νιώθουμε σαν ξένοι στο ίδιο μας το σπίτι, όταν περπατάμε στους δρόμους είμαστε μειοψηφία», δήλωσε ο Matteo Secchi, επικεφαλής του Venessia.com. «Κάθε τόσο βλέπεις έναν Βενετσιάνο συμπολίτη σου και τον χαιρετάς από μακριά, αλλά κατά τα άλλα είσαι περικυκλωμένος από τουρίστες».
Η Ocio, μια ομάδα κατοίκων που επικεντρώνεται σε θέματα στέγασης στη Βενετία, τοποθέτησε τον Απρίλιο ένα ηλεκτρονικό ρολόι στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Marco Polo για να εμφανίζει τον αυξανόμενο αριθμό των κλινών που διατίθενται στους τουρίστες στην πόλη.
«Ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι μέσα σε λίγους μήνες ο αριθμός στο χρονόμετρο θα ξεπερνούσε εκείνον των κατοίκων», ανέφερε η ένωση.
Το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Βενετία στον κατάλογο των επικίνδυνων για την πολιτιστική κληρονομιά πόλεων θα τεθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.
Η αρμόδια επιτροπή της Unesco δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Βενετία αντιμετωπίζει «μη αναστρέψιμη» βλάβη, λόγω μιας σειράς προβλημάτων που κυμαίνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης έως τον μαζικό τουρισμό, ενώ σημείωσε την «έλλειψη σημαντικής προόδου» από την Ιταλία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.
Οι επισκέπτες της Βενετίας επέστρεψαν δυναμικά αυτό το καλοκαίρι, αφού οι σοβαρές πλημμύρες στα τέλη του 2019 και στη συνέχεια η πανδημία διέκοψαν τον τουρισμό.
Ο υπερτουρισμός διώχνει τους Βενετσιάνους
Κατά μέσο όρο 40.000 ημερήσιοι εκδρομείς κατέκλυζαν την πόλη τις μέρες αιχμής, γεγονός που ώθησε την τοπική αρχή της Βενετίας να ανακοινώσει ότι θα επιβάλει από του χρόνου την επιβολή εισιτηρίου εισόδου.
Το τέλος των 5 ευρώ θα ισχύει μόνο για όσους επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα. Στόχος είναι να αποθαρρυνθούν οι ημερήσιοι επισκέπτες κατά τις περιόδους αιχμής, ως ένας τρόπος να διατηρηθεί η μοναδικότητα της πόλης.
Η συνεδρίαση της επιτροπής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco διαρκεί έως τις 23 Σεπτεμβρίου και δεν είναι σαφές πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση για τη Βενετία.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια που η πόλη, η οποία εγγράφηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς το 1987, απειλείται με τη μαύρη λίστα.
- Αρκάς: Η εορταστική καλημέρα της Πέμπτης
- Ισραήλ: Κατηγορείται από το HRW για γενοκτονία λόγω του περιορισμού της υδροδότησης στη Γάζα
- Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν φέτος τα 30 χρόνια στο Κύτταρο Live
- Εμμανουήλ Καραλής: «Είχα να αντιμετωπίσω στεναχώρια, κατάθλιψη και ρατσισμό»
- Η ακτινογραφία των ληξιπρόθεσμων οφειλών – Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην Εφορία
- Για πάντα νέοι: Η προπόνηση που μειώνει τη βιολογική μας ηλικία