Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Στο 13% το βασικό επιτόκιο – «Ανάσα» για το ρούβλι

Ρωσία: Στο 13% το βασικό επιτόκιο – «Ανάσα» για το ρούβλι

Η κεντρική τράπεζα στοχεύσει να ενισχύσει το ρούβλι αλλά και να τιθασεύσει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το οποίο διαμορφώθηκε στο 13%, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, για να ενισχύσει το ρούβλι αλλά και να τιθασεύσει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Πριν από ένα μήνα, ανταποκρινόμενη στην πτώση του ρουβλίου πάνω από τα 100 ανά δολάριο και στη δημόσια έκκληση του Κρεμλίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η τράπεζα είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% σε έκτακτη συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα προσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε 6-7% από 5-6,5%.

Πέρα της σημερινής απόφασης η καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας παραμένει σε γερακίσιο τόνο καθώς αναφέρει ότι θα εξετάσει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις μιας και οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί.

«Έχουν αποκρυσταλλωθεί σημαντικοί προπληθωριστικοί κίνδυνοι, δηλαδή η αύξηση της εγχώριας ζήτησης που υπερβαίνει την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής και η υποτίμηση του ρουβλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν σύμφωνη με δημοσκόπηση του Reuters.

Η καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας παραμένει σε γερακίσιο τόνο

Ασανσέρ η νομισματική πολιτική μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανέτρεψε σταδιακά μια έκτακτη αύξηση στο 20% που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2022, αφού η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία και η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις, φέρνοντας τα επιτόκια στο 7,5% φέτος.

Καθώς όμως η απότομη αποδυνάμωση του ρουβλίου τροφοδότησε τους πληθωριστικούς κινδύνους από τη στενή αγορά εργασίας, την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Μόσχας, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε σε έναν κύκλο σύσφιγξης που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου.

Η κεντρική τράπεζα προσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους σε 6- 7% από 5-6,5%. Ο ετήσιος πληθωρισμός βρισκόταν στο 5,33% στις 11 Σεπτεμβρίου, πάνω από τον στόχο του 4%.

Η Capital Economics δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 4% της τράπεζας το 2024 και αναμένει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων να έρθουν.

Η τράπεζα αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το εύρος του βασικού επιτοκίου για το 2023 σε 9,6-9,7% από 7,9-8,3%. Εκτιμά ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί φέτος στα 45 δισ. δολάρια, από 26 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Η τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του 2023 στο 1,5-2,5%, αλλά προειδοποίησε ότι η οικονομία έχει πλέον ολοκληρώσει τη φάση ανάκαμψης και ότι οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς, δηλαδή η σύσφιγξη της αγοράς εργασίας, θα περιορίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.

Must in

Απίστευτο: Ο Αμορίμ διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου επειδή το ταβάνι έσταζε νερό (vid)

O Ρούμπεν Αμορίμ αναγκάστηκε να διακόψει την συνέντευξή Τύπου μετά την ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-0 από την Μπόρνουθ επειδή από το ταβάνι της αίθουσας έσταζε νερό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο