Αυτοπεποίθηση: 8 «μυστικά» για το πώς χτίζουμε υγιή σχέση με τον εαυτό μας
Η συνέπεια λόγων και έργων, μια διαχρονική αρετή, απηχεί και στο θέμα της αυτοεκτίμησης
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
Χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο, πολλοί κατορθώνουν να αποκτήσουν χρήματα ή να γίνουν αποτελεσματικοί επιχειρηματίες, ωστόσο όπως λέει το «εσωτερικό αστείο» του κλαμπ των απανταχού επιτυχημένων, κανένας δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς… αυτοπεποίθηση.
Παρόλο που όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι, η αυτοεκτίμησή μας καλλιεργείται πολύ νωρίς στη ζωή μας, όταν είμαστε παιδιά, ως ενήλικες έχουμε περιθώρια, να αλλάξουμε σε κάποιο βαθμό –διαφορετικό ο καθένας για τον εαυτόν του- το «σενάριο» που μας αφορά.
Πώς μας βλέπουμε εμείς οι ίδιοι; Πώς νιώθουμε για τον εαυτόν μας; Ποια είναι η εικόνα που έχουμε για μας; Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Πώς μας βοηθάει η αυτοπαρατήρηση;
Τι μας φέρνει πιο κοντά στο να αποκτούμε μεγαλύτερη αυτογνωσία και να συνειδητοποιούμε ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας και πώς αυτά βρίσκουν ανταπόκριση στην τριβή μας με τον κόσμο;
Πραγματικά μπορούν να μας βοηθήσουν οι συμβουλές που διαβάζουμε για την τόνωση της αυτοεκτίμησής μας; Μόνο εάν δοκιμάσουμε να τις εφαρμόσουμε και βιωματικά δούμε το αποτέλεσμα στην καθημερινότητά μας. Ποια χαρακτηριστικά μας, λοιπόν, μπορούμε να ενισχύσουμε και να μας βοηθήσουμε να νιώσουμε πιο καλά για τον εαυτό μας;
Δεν έχει καμία σχέση η αυτοπαρατήρηση με τον εγωισμό ή την εγωπάθεια.
Ο οκτάλογος του ανθρώπου με πίστη στον εαυτό του
1.) Αποτελεσματικότητα: Όταν φροντίζουμε να γίνονται τα πράγματα, εισπράττουμε ικανοποίηση, άλλωστε σε αυτό συνηγορεί και η ανταπόκριση των ορμονών μας. Κάθε φορά που πετυχαίνουμε έναν μικρό, όσο ευτελής κι αν είναι, ή έναν μεγάλο μας στόχο, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει το μήνυμα και ανταποκρίνεται αναλόγως. Αποζητά να επιτυγχάνει περισσότερα.
2.) Αυτοπαρατήρηση: Είναι σημαντικό να βλέπουμε και να καταγράφουμε την πρόοδό μας με οτιδήποτε καταπιανόμαστε. Παρατηρώντας τον εαυτό μας εκ των έσω, αρχίζει να μας αποκαλύπτεται μια άλλη πλευρά της πραγματικότητας, καθώς το ενδιαφέρον είναι ότι όσο πιο πολύ διαπιστώνουμε και βλέπουμε την υποκειμενικότητά μας τόσο πιο πολύ συνδεόμαστε με τον κόσμο και γινόμαστε πιο… αντικειμενικοί στις παρατηρήσεις μας. Δεν έχει καμία σχέση η αυτοπαρατήρηση με τον εγωισμό ή την εγωπάθεια ίσα ίσα μπορεί να βοηθήσει να ελέγξουμε υπερβολικές τέτοιες τάσεις που μπορεί και να μας κοστίζουν κοινωνικά.
3.) Άσκηση: Είναι η απάντηση σχεδόν σε όλους τους οδηγούς βοήθειας ή αυτοβελτίωσης, καθώς η σχέση με το σώμα μας είναι καθοριστική, ιδίως σε ότι αφορά την αυτοεκτίμηση. Όταν ασκούμαστε, αποδεδειγμένα νιώθουμε καλύτερα ή ομορφότεροι.
4.) Ανθεκτικότητα: Είτε είναι ψυχική που απηχεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας και τους τροφοδοτεί είτε είναι εργασιακή –που έχει γίνει το νέο ζητούμενο πια- όταν την παρατηρούμε στον εαυτό μας και μας επιβραβεύουμε γι’ αυτή, αρχίζουμε να αποδίδουμε τα εύσημα σε μας. Ιδίως για την εργασιακή ανθεκτικότητα, μπορεί να μας βοηθήσουν τα διαλείμματα, ο τρόπος να αποφορτιζόμαστε και να αποσυνδεόμαστε αποτελεσματικά από την ψηφιακή ζωή, καθώς και το να κατηγοριοποιούμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε σ’ αυτό τον κυκεώνα υπερ-πληροφόρησης.
Οι άνθρωποι νιώθουν πηγαίο σεβασμό κι εμπιστοσύνη προς όποιον ό,τι λέει, το εννοεί.
5.) Το να προσπαθούμε να είμαστε… ατρόμητοι: Το να μην φοβόμαστε να βγούμε από τη ζώνη της άνεσής μας, μας βοηθάει να γινόμαστε πιο ευπροσάρμοστοι στο καινούριο, το άγνωστο και το αβέβαιο, να συμφιλιωνόμαστε μ’ αυτά και άρα να τα βγάζουμε πέρα όλο και καλύτερα σε νέες εμπειρίες, βιώματα και περιβάλλοντα. Είναι και ζήτημα συνεχούς εκπαίδευσης άλλωστε.
6.) Ενασχόληση με όσα μας ευχαριστούν: Όσα μας αρέσουν, συνήθως τα κάνουμε πολύ καλά, σίγουρα τα χαιρόμαστε και επομένως συμβάλλουν στο να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με μεγαλύτερη συμπόνια, λιγότερη επικριτικότητα και με μεγαλύτερη αγάπη.
7.) Το να μη μας απασχολεί τι σκέφτονται ή τι λένε οι άλλοι για μας: Δεν εννοούμε βέβαια να μην έχουμε σχέση με την πραγματικότητα, αλλά να ξέρουμε να ιεραρχούμε ποιου η άποψη ή η γνώμη μας αφορά, ακόμη και σε σχέση με μας, όπως και να αντιλαμβανόμαστε μέχρι κάποιο σημείο της προθέσεις των άλλων ή γιατί όχι να ρωτάμε ευθέως γι’ αυτές. Οι απαντήσεις άλλωστε μόνο να μας εκπλήξουν μπορούν.
8.) Η συνέπεια λόγων και έργων: Μπορεί να ήταν μία από τις αρετές που τιμούσαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, συνεχίζει όμως να είναι μια διαχρονική αξία. Στην περίπτωση της αυτοπεποίθησης πάντως, μπορεί να μας τονώσει πολύ αυτή η πρακτική, καθώς οι άνθρωποι νιώθουν πηγαίο σεβασμό κι εμπιστοσύνη προς όποιον ό,τι λέει, το εννοεί και φυσικά μπορεί να το εφαρμόσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις