Nobel Ig: Βραβεία «τρελού επιστήμονα» στην καθιερωμένη παρωδία των Νόμπελ
H ετήσια τελετή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι η γιορτή της απίθανης έρευνας.
Οι ερευνητές που μελέτησαν το κατά πόσο η σεξουαλική δραστηριότητα του γαύρου βοηθά στην ανάμειξη του νερού στους ωκεανούς είναι μερικοί από τους νικητές των φετινών βραβείων Ig Nobel, μια παρωδία των Νόμπελ για επιστημονικά επιτεύγματα που «πρώτα σε κάνουν να γελάς, μετά να σκεφτείς».
Η απονομή των χιουμοριστικών βραβείων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη για 33η χρονιά στο Χάρβαρντ, με τους νικητές να παραλαμβάνουν ένα ψεύτικο χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε, καθώς και ένα PDF που μπορεί κανείς να τυπώσει και να διπλώσει σε σχήμα τρισδιάστατου τρόπαιου.
«Αν δεν κερδίσατε φέτος βραβείο Ig Nobel –και ειδικά αν κερδίσατε- σας εύχομαι να έχετε καλύτερη τύχη του χρόνου» δήλωσε στο κλείσιμο της διαδικτυακής εκδήλωσης ο Μαρκ Άμπρααμς, ιδρυτής των βραβείων και αρχισυντάκτης του χιουμοριστικού περιοδικού Annals of Improbable Research.
Νόμπελ Μηχανολογίας για τη μετατροπή νεκρών αραχνών σε συλληπτήρια όργανα
Ο Μπιέτο Μερνάντεζ Κάστρο του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον μοιράστηκε με τους συνεργάτες του το Ig Nobel Φυσικής για μελέτη τους στην επιθεώρηση Nature Geoscience που διαπίστωνε ότι η κινητικότητα σε κοπάδια γαύρων που ζευγαρώνουν επηρεάζει την ανάμειξη του θαλασσινού νερού και τα θαλάσσια ρεύματα.
Τα υπόλοιπα βραβεία:
Χημεία και Γεωλογία: Στον Γιαν Ζαλάσιεβιτς του Πανεπιστημίου του Λέστερ για μελέτη που εξηγεί γιατί οι γεωλόγοι συχνά γλύφουν πέτρες (επειδή όταν είναι βρεγμένες η σύστασή τους είναι πιο εύκολα ορατή).
Λογοτεχνία: Στον Κρις Μουλέν του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ και τους συνεργάτες του για τη μελέτη των αισθήσεων που προκαλεί η επανάληψη μιας λέξης πολλές, πολλές, πάρα μα πάρα πολλές φορές. Η επανάληψη προκαλεί το φαινόμενο jamais vu (το αντίθετο του déjà vu), στο οποίο ένα γνώριμα ερέθισμα μοιάζει ξένο.
Μηχανολογική Μηχανική: Στον Τε Φάγιε Γιαπ του Πανεπιστημίου Ράις του Χιούστον και τους συνεργάτες του για τη μετατροπή νεκρών αραχνών σε συλληπτήρια όργανα.
Δημόσια Υγεία: Στον Σέουνγκ-μιν Παρκ του Στάνφορντ για την εφεύρεση της έξυπνης τουαλέτας Stanford Toilet, η οποία περιλαμβάνει τεστ ανάλυσης ούρων, σύστημα μηχανικής όρασης που παρακολουθεί την αφόδευση και αισθητήρα που καταγράφει το αποτύπωμα του ποπού.
Επικοινωνία: Στην ομάδα της Μαρία Χοσέ Τόρες-Πριόρις του Πανεπιστημίου της Μάλαγα για τη μελέτη της εγκεφαλικής δραστηριότητας ανθρώπων με ταλέντο στο να μιλούν ανάποδα.
Ιατρικής: Στην Κριστίν Φαμ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Άιρβινγκ και τους συνεργάτες του για μελέτη που εξέτασε πτώματα για να διαπιστώσει αν και τα δύο ρουθούνια έχουν τον ίδιο αριθμό τριχών.
Διατροφή: Στους Χιρόσι Νακαμούρα και Χομέι Μιγιασίτα του Πανεπιστημίου Μεΐτζι της Ιαπωνίας, οι οποίοι εξέτασαν αν τα ηλεκτρικά καλαμάκια και ξυλάκια φαγητού επηρεάζουν τη γεύση των τροφίμων.
Παιδείας: Στην ομάδα της Κέιτι Ταμ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ για τη μελέτη της βαρεμάρας σε φοιτητές και καθηγητές.
Ψυχολογία: Στον Στάνλεϊ Μίλγκραμ του Χάρβαρντ και τους συνεργάτες του για μελέτη που εξέτασε πόσοι περαστικοί κοιτάζουν προς τα πάνω όταν βλέπουν αγνώστους να κοιτούν προς τα πάνω.
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη
- Εγωκεντρικοί, εγωπαθείς και νάρκισσοι γύρω μας: Πώς τους διαχειριζόμαστε;
- LIVE: Ρόμα – Πάρμα
- Γάζα: 28 Παλαιστίνιοι νεκροί από επιθέσεις του Ισραήλ – Οι οκτώ σε σχολείο
- Σαμάτα: «Μπορώ να πεθάνω στο γήπεδο για την αγάπη του κόσμου»