Κυβέρνηση ή ταυτότητα – Οι 48 ώρες των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ
Οι μετρήσεις καταγράφουν τάσεις, όμως πάνω τους συχνά αναπροσαρμόζεται μια ολόκληρη εκφώνηση ή και ρητορική των επιτελείων
48 ώρες πριν την κάλπη για την εκλογή νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η μέτρηση της Metron Analysis για το Mega δεν επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό που τα επιτελεία είχαν στο νου τους αλλά μια ανάποδη δυναμική και όχι πρόθεση, λόγω σύνθεσης των ερωτώμενων και προφανώς ιδιομορφιών του εκλογικού σώματος.
Οι πέντε επίδοξοι μνηστήρες του πηδαλίου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την επόμενη ημέρα, κρατούν βέβαια και αρχικώς πως η πορεία της χώρας βάσει της μέτρησης δεν έχει σωστή πορεία, κάτι που δείχνει όπως λέει παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «την ταχύτερη από όσο περιμέναμε κάμψη της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη».
Εδώ προφανώς ιεραρχούνται από τους ερωτώμενους η ακρίβεια ως πρώτο μεγάλο πρόβλημα αλλά και το θέμα της ασφάλειας όπως ακολουθεί, δεν είναι αμελητέο ή αδιάφορο για τους αναλυτές.
Οι μετρήσεις καταγράφουν τάσεις, όμως πάνω τους συχνά αναπροσαρμόζεται μια ολόκληρη εκφώνηση ή και ρητορική των επιτελείων. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν – με όλες τις επιφυλάξεις που παγίως έχουν για τα γκάλοπ- πως υπάρχει το έδαφος για μια γρήγορη ανασύνταξη του χώρου αλλά και διαμόρφωση εκείνων των όρων ενός νέου εναλλακτικού σχεδίου για την χώρα. Δύσκολο; Πολύ, λένε.
Τα ευρήματα της έρευνας
Ή και γρίφος βάσει των ευρημάτων της ίδιας έρευνας που αναποδογύρισε ορισμένα δεδομένα που είχαν όλοι στο μυαλό τους. Γιατί μπορεί στην γενική δημοφλία του κοινού αλλά και στην παράσταση νίκης επίσης του γενικού κοινού η Έφη Αχτσιόγλου να είναι πρώτη και κραταιά, δεν ισχύει όμως το ίδιο στην προτίμηση υποψηφίου και ειδικότερα από εκείνους που όχι απλώς δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά κα που απαντούν πως θα πάνε την Κυριακή στην κάλπη (την Κυριακή παρεπιπτόντως θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν τα ήδη μέλη αλλά και όσοι εγγραφούν εκείνη την μέρα στα εκλογικά τμήματα). Αυτό το δεύτερο κοινό, δείχνει ρεύμα που πάει προς τον Στέφανο Κασσελάκη.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν – με όλες τις επιφυλάξεις που παγίως έχουν για τα γκάλοπ- πως υπάρχει το έδαφος για μια γρήγορη ανασύνταξη του χώρου
Είναι μια τάση που δεν την υπολόγιζαν όλοι, που ως σήμερα έλεγαν πως το έξω κοινό του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πλεονέκτημα για τον ελληνοαμερικάνο, ενώ ένα πιο εσωτερικό- κομματικό ρεύμα θα ευνοούσε την Αχτσιόγλου.
Το εύρημα, λέει πολλά και για τις μετατοπίσεις του ίδιου του συριζαικού εκλογικού κοινού. Που φαίνεται πως σκέπτεται πως αν θέλει να λειτουργήσει επιβιωτικά, πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσει με όρους «κυβερνητισμού».
Ποιος νικάει ή ποιος φαίνεται πως μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη; Αυτό πια – όπως δείχνουν τα στοιχεία πάντα της έρευνας- δεν είναι ένα ερώτημα των πασοκογενών, όσων προήλθαν από την διεύρυνση, ή όσων προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Είναι και ερώτημα που διαπερνάει και τον πυρήνα του κόμματος.
Υπό αυτή την έννοια, για πολλούς η καμπάνια της Αχτσιόγλου, αν απαιτηθεί και δεύτερος γύρος θα έχει αιχμή και περισσότερο αντικυβερνητική, πρωθυπουργήσιμη (έκανε ένα πρώτο βήμα στο Διαρκές Συνέδριο με την ομιλίας της που άρεσε κοινώς) αλλά και ταυτόχρονα ενωτική- το τελευταίο είναι εκ των δυνατών χαρτιών της βάσει της έρευνας. «Για εμάς, πολιτική σημαίνει καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση της ζωής των πολλών.
Σημαίνει το εγώ να υποτάσσεται στο «εμείς». Σημαίνει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Σημαίνει αντίσταση σε ό,τι μας καθηλώνει αλλά και θετική πρόταση για καλύτερες μέρες», λέει το κάλεσμα της Αχτσιόγλου για ψήφο την Κυριακή.
«Δεν θα αρχίσω καινούργιο κόμμα. Θα αρχίσω καινούργιο ΣΥΡΙΖΑ», λέει από την άλλη ο Κασσελάκης στο δικό του μήνυμα και όχι τυχαία. Αναζητώντας οι δυο τους έναν διαφορετικό κοινό από διαφορετικό δρόμο, αντιλαμβάνονται πως οι τελευταίες 48 ώρες είναι και ώρες μετατόπισης των δεξαμενών αλλά και συσπειρώσεων ή και αντι- συσπειρώσεων.
Τα τελευταία ρήγματα στο εσωτερικό με υπόνοιες ή και ευθείες διατυπώσεις για ενδεχόμενη διάσπαση στο κόμμα, είναι ένα παράλληλο στοίχημα σύνθεσης και απεύθυνσης για τους πέντε υποψηφίους αλλά και σήμα πως πρέπει να εγγυηθούν και τον κοινό βηματισμό. Το κλειδί της συμμετοχής θα μεταβάλλει τα όλα δεδομένα. Και θα δώσει την νομιμοποιητική βάση για τον νέο Πρόεδρο. Κι αυτό αφού αν απαιτηθεί και δεύτερος γύρος εκεί θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μόνον τα υπάρχοντα μέλη και όχι νέα της ίδιας πια ημέρας.
Μόνον που όπως φαίνεται όσοι προσέλθουν έχουν στον νου τους περισσότερο τον κυβερνητισμό από την ταυτότητα του κόμματος.
- Ουρουγουάη: Ο Ζαμαντού Ορσί της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας
- Ταϊλάνδη: Η αστυνομία ερευνά «τεχνική διαλογισμού» με δεκάδες πτώματα σε βουδιστικό μοναστήρι
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του