Εμανουέλ Μακρόν: Ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα κρατείται όμηρος από την στρατιωτική χούντα
Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω»
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Ο πρέσβης της Γαλλίας στον Νίγηρα κρατείται όμηρος στη γαλλική πρεσβεία από τη στρατιωτική χούντα που έχει καταλάβει την εξουσία στο έθνος της Δυτικής Αφρικής, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (15/9) ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση σε τροφή»
«Την ώρα που μιλάμε, έχουμε έναν πρεσβευτή και διπλωματικά μέλη που κρατούνται κυριολεκτικά όμηροι στη γαλλική πρεσβεία και εμποδίζεται η παράδοση τροφίμων. Τρώνε στρατιωτικές μερίδες» είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βουργουνδία, σύμφωνα με το Reuters.
Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση σε τροφή», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενο επαναπατρισμό του πρέσβη, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε: «Θα πράξω ό,τι συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μπαζούμ γιατί αυτός είναι η νόμιμη εξουσία και συνομιλώ μαζί του καθημερινά».
Εντολή απέλασης
Στις 31 Αυγούστου η στρατιωτική χούντα είχε ανακοινώσει ότι «έδωσε οδηγίες στην αστυνομία» να «απελάσει» τον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι, μετά τη λήξη της διορίας που του είχε δοθεί για να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα.
Στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου και έκτοτε κρατούν τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας, Μοαμέντ Μπαζούμ.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας, με επικεφαλής του τον στρατηγό Αμπντουλραχμάν Τσιανί, είχε ζητήσει από τον Γάλλο πρεσβευτή να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.
Η χούντα δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη την άρνηση του πρέσβη να συμμορφωθεί με την «πρόσκληση» που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε «συνέντευξη» και για «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».
«Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν»
Το γαλλικό ΥΠΕΞ απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
Στο τέλος της διορίας, ο Ιτέ, το έργο του οποίου επαίνεσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βρισκόταν ακόμη στη θέση του στη Νιαμέι.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Πιερ Γκοντιγιέρ, είχε προειδοποιήσει ότι «οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα ένταση που θα υπονόμευε τη γαλλική στρατιωτική και διπλωματική επιρροή στον Νίγηρα».
Ο Μοαμέντ Μπαζούμ εξακολουθεί να θεωρείται από τη Γαλλία ο νόμιμος αρχηγός κράτους του Νίγηρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις