Wagner: Και επίσημα «τρομοκρατική οργάνωση» στη Βρετανία
Αυτό σημαίνει ότι είναι παράνομο να είναι κανείς μέλος της ή να την υποστηρίζει.
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Η Βρετανία έθεσε εκτός νόμου σήμερα την ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, χαρακτηρίζοντας την «τρομοκρατική οργάνωση».
Η απόφαση αυτή καθιστά παράνομο το να είσαι μέλος της Wagner ή να την υποστηρίζεις.
«Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση σήμερα 15 Σεπτεμβρίου μετά από εντολή του Κοινοβουλίου την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Η Wagner πλέον συμπεριλαμβάνεται σε έναν κατάλογο 78 τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η διαταγή μάλιστα, τίθεται σε άμεση ισχύ, γεγονός που καθιστά ποινικό αδίκημα το να είναι κανείς μέλος της μισθοφορικής οργάνωσης ή να υποστηρίζει ενεργά την ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και επισύρει ποινή φυλάκισης 14 ετών.
«Η Βάγκνερ ενέχεται σε λεηλασίες, βασανισμούς και βάρβαρες δολοφονίες»
Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν εξαγγείλει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα εντάξουν τη Wagner στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η Βάγκνερ είναι βίαιη και καταστροφική οργάνωση που έχει δράσει ως στρατιωτικό εργαλείο στο εξωτερικό για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, σύμφωνα με την Daily Mail.
«Όσο το καθεστώς του Πούτιν αποφασίζει τι θα κάνει με το τέρας που δημιούργησε, οι συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Βάγκνερ δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υπηρετούν τους πολιτικούς σκοπούς του Κρεμλίνου», συμπλήρωσε η ίδια.
Σημειώνεται ότι η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσία να «προγράφει» -να θέτει εκτός νόμου- οργανώσεις που θεωρεί πως εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Η «προγραφή» αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε 78 περιπτώσεις, ιδίως αυτές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, δυνάμει νόμου του 2000, και σε άλλες 14, που αφορούν ιδίως βορειοϊρλανδικές οργανώσεις, όπως ο IRA, δυνάμει παλαιότερης νομοθεσίας. Είναι ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανήκει κανείς ή να υποστηρίζει τις οργανώσεις αυτές.
«Η Βάγκνερ ενέχεται σε λεηλασίες, βασανισμούς και βάρβαρες δολοφονίες. Γι’ αυτό προγράφουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία όπου μπορούμε στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Η εταιρεία μισθοφόρων αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», επιχειρηματολόγησε η Μπράβερμαν.
Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ανακοίνωνε κυρώσεις σε βάρος 13 φυσικών και νομικών προσώπων συνδεόμενων με τη Βάγκνερ στην Αφρική, προσάπτοντάς τους εγκλήματα πολέμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις