Τέλος του χρόνου καταργείται και η ειδική εισφορά στο φυσικό αέριο που αγοράζουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού για την παραγωγή ρεύματος, μέτρο το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023.

Πρόκειται για ένα «καπέλο» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της χονδρεμπορικής τιμής και κατ’ επέκταση και των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών.

Η ειδική εισφορά είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και τότε είχε οριστεί στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί των τιμών του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι εισαγωγές ρεύματος τους προηγούμενους δύο με τρεις μήνες ήταν στο 15% με 18%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ευνοηθούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι της παραγωγής από μονάδες στην εγχώρια αγορά. Οι τελευταίες δε, αν και πιο σύγχρονες και αποδοτικές, έμεναν για αρκετές ώρες εκτός του συστήματος αφού ευνοούνταν τα εργοστάσια των γειτονικών χωρών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί μάλιστα έκαναν λόγο, τόσο τότε όσο και με τη νέα μορφή που απέκτησε η ειδική εισφορά από την άνοιξη του 2023, για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Τον Μάρτιο του 2023 η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε σε τροποποίηση της ειδικής εισφοράς. Ετσι, ορίστηκε στο 5% της τιμής του φυσικού αερίου TTF.

Και μπορεί η επιβάρυνση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής να περιορίστηκε, ωστόσο παραμένει ένα αντικίνητρο για τα εργοστάσια στην ελληνική αγορά και ένα κίνητρο… για τις εισαγωγές ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι εισαγωγές ρεύματος τους προηγούμενους δύο με τρεις μήνες ήταν στο 15% με 18%. Οταν ίσχυε η επιβάρυνση των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, οι εισαγωγές κινούνταν στα επίπεδα του 20% με 40%.

Πως αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Εξοικονόμηση

Η ειδική εισφορά επιβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Συμπεριλαμβανόταν στις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας επιδιώκοντας τότε εξαιτίας της κρίσης τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας.

Τόσο η ειδική εισφορά του 5% στις τιμές του αερίου των ηλεκτροπαραγωγών όσο και τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα, όπως το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εταιρείες ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν όλο αυτό το διάστημα με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούσαν την άρση των δύο προαναφερόμενων μέτρων, έχοντας ως δεδομένο την ομαλοποίηση της κατάστασης και των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εντούτοις, η ηγεσία του υπουργείου, αν και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να άρει το μέτρο του πλαφόν νωρίτερα από το τέλος του χρόνου, τελικά, όπως όλα δείχνουν, το διατηρεί όπως και την ειδική εισφορά μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα πλαφόν, πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής των λογαριασμών ρεύματος, επιδοτήσεις τιμολογίων, ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο και αναγγελία των τιμών του επόμενου μήνα δέκα ημέρες πριν από την εφαρμογή τους, ελήφθησαν τον Αύγουστο του 2022 και παρατάθηκαν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Αποσκοπούν στον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»