Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία Daniel: Τι να προσέχουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές

Κακοκαιρία Daniel: Τι να προσέχουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές

Από πλήθος ασθενειών κινδυνεύουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές

Την ώρα που η στάθμη των λασπόνερων έχει αρχίσει να υποχωρεί, αποκαλύπτονται τα προβλήματα που άφησε πίσω της, η θεομηνία Daniel. Οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα στη λάσπη, ενώ έχουν ήδη αναφέρει τι πρέπει να αποφύγουν οι κάτοικοι για να μην κολλήσουν γαστρεντερίτιδα που αποτελεί την πιθανότερη ασθένεια για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις ασθένειες από τις οποίες κινδυνεύουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel,  εξαιτίας της επαφής τους με τα λασπόνερα.

«Ο φόβος που έχουμε τώρα είναι οι γαστρεντερίτιδες»

«Οι κάτοικοι εκεί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί ο κύριος φόβος είναι οι γαστρεντερίτιδες. Επίσης, από κάποια νερά που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με αποχετεύσεις ο φόβος είναι οι ηπατίτιδες. Βέβαια, για τη ηπατίτιδα Α οι περισσότεροι έχουν κάνει το εμβόλιο. Για την ηπατίτιδα Ε δεν υπάρχει εμβόλιο.

Δεν υπάρχουν βέβαια κρούσματα προς το παρόν. Τα εξανθήματα μπορεί να οφείλονται σε χημικά που μπορεί να είχε το νερό και σε δερματικά εξανθήματα από μολύνσεις, όπως στρεπτόκοκκο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι να προσέχουν το νερό. Εάν το νερό μυρίζει δεν θα πρέπει να το καταναλώσουν».

Από ηπατίτιδες και γαστρεντερίτιδες κινδυνεύουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές

Γκίκας Μαγιορκίνης

Πιθανότητες μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας

Σε σχέση με το εάν υπάρχει πιθανότητα να επιμολυνθεί η τροφική αλυσίδα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί γιατί γίνονται έλεγχοι, εκτός και εάν υπάρχουν επιτήδειοι που θέλουν να διοχετεύσουν επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά, όπως επισήμανε.

«Πρέπει να προσέχουμε από πού αγοράζουμε τι. Τα λαχανικά μπορούμε να τα δούμε για παράδειγμα. Τα ζώα θα ελεγχθούν πριν διοχετευτούν στην αγορά. Δεν φοβόμαστε κάποιο εξωτικό μικρόβιο.

Εάν τα νερά έχουν τοξικά μέσα, τότε μπορεί να χρειαστεί χρόνια αλλά τα βιολογικά, εάν φύγει το νερό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, νεκρώνεται. Το πρόβλημα μπορεί να υπάρξει σε κάποια πηγάδια».

Δείτε το βίντεο

«Θεωρώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης και στις λάσπες»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη του, ανέφερε πως για να δει κανείς πόσο έχει επιμολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, θα πρέπει να γίνει καταγραφή της πραγματικής επιμόλυνσης στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, αναφέρει ότι η καταγραφή αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα. «Περιμένουμε να αποστραγγιστούν τα νερά και μετά όταν αρχίσει η αποκατάσταση από τις λάσπες, να μπορέσουμε να κάνουμε την αντίστοιχη σωστή δειγματοληψία στο έδαφος, στα υπόγεια ύδατα, στοχευμένα σε περιοχές που μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιμόλυνσης γιατί και το πού μετράς έχει σημασία. Και από κει και πέρα με βάση αυτό θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή νομίζω καταγραφή και εκτίμηση του αν υπάρχει δυνητικά στο μέλλον, πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Πρόβλημα επιμόλυνσης και στα νερά»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης στα νερά προφανώς και θεωρώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης και στις λάσπες. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει το έδαφος» σημείωσε. Πάντως, αυτή την στιγμή υπάρχει επιμόλυνση στα λιμνάζοντα νερά, καθώς εκεί συγκεντρώνεται όλος ο μικροβιακός φόρτος από τα πεθαμένα ζώα, από άλλους μικροοργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί και βεβαίως και ο χημικός φόρτος από τα φυτοφάρμακα, ενώ υπάρχει και το θέμα των κουνουπιών.

«Εδώ λοιπόν υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς άμεσα και ένα ζήτημα είναι να μειώσεις την πιθανότητα λοίμωξης. Έχουμε δει μια αύξηση σε λοιμώδεις νόσους, αλλά όχι υπερβολική ακόμα, ευτυχώς, το λέω γιατί σε αντίστοιχα φαινόμενα στην Αμερική είχαμε δει πάρα πολύ μεγάλους αριθμούς τέτοιων προβλημάτων, οπότε η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαστε σε περιορισμένα επίπεδα» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης, ενώ προέκρινε ως πιο σημαντικό «να κάνουμε την απολύμανση σήμερα.

«Που σημαίνει, να μαζέψουμε τα πεθαμένα ζώα, να τα κάψουμε, να τα θάψουμε και στο βαθμό που εμπλέκονται ιδιώτες, γιατί ο καθένας έχει το βιός του, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά μέτρα. Δηλαδή πρέπει να φορέσει κανείς προστατευτικό υλικό, γαλότσες, γάντια, να μην έρθει σε επαφή, να κλείσει το ζώο σε σακούλα πολύ καλά κλεισμένη» συμπλήρωσε.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης – Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ

Πότε θα υπάρξει ομαλοποίηση

Ερωτηθείς, πότε μπορεί να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη βάση του μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα μηνών, αρχικά σε βδομάδες, με την έννοια του άμεσου αλλά σε διάστημα μηνών, δηλαδή σε τέσσερις με έξι μήνες. Από κει και πέρα, για να πάμε σε μια διαδικασία “ομαλοποίησης” προφανώς πάμε από χρόνο και πάνω.

Must in

Αποκάλυψη in: Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις και του 15 μηνών Παναγιώτη στο «θρίλερ στην Αμαλιάδα»

Νέο πλήγμα στο σενάριο δολοφονίας πέντε μωρών από την 24χρονη Ειρήνη Μ. στην Αμαλιάδα. Κρίσιμες οι ιστολογικές εξετάσεις για το ίδιο παιδί που αναφέρεται ότι ήταν υγιές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024