Νέα εμφάνιση του ιού της Τοσκάνης
Ο TOSV έχει εξαπλωθεί όχι μόνο στις κεντρικές περιοχές της Ιταλίας, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Όλα τα είχαμε, ο «ιός της Τοσκάνης» μας έλειπε. Ένας ακόμη. Εμφανίστηκε και πάλι στην Ιταλία, αλλά κατά το παρελθόν έχει παρουσιαστεί και σε όλες τις μεσογειακές χώρες.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ένα αγόρι έφτασε στα επείγοντα νοσοκομείου στη Γένοβα παραπονούμενο για επιδεινούμενο πονοκέφαλο με πυρετό. Ο ασθενής είχε μόλις επιστρέψει από διακοπές αλλά δεν είχε παρατηρήσει ότι είχε μολυνθεί από το τσίμπημα εντόμου.
«Ο ασθενής είχε επιστρέψει από διακοπές στην Καλαβρία: η κατάστασή του βελτιώνεται», αναφέρει η τοπική «Nazione».
O νεαρός νοσηλεύεται στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείου San Martino στη Γένοβα.
Ο ιός Toscana είναι ένας αρνητικός RNA αρβοϊός του γένους Phlebovirus, ενώ το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Ιταλίας όπου η ιολόγος γιατρός Πάολα Βεράνι τον απομόνωσε για πρώτη φορά το 1971.
Πρόκειται για έναν 25χρονο νεαρό που έφτασε στα επείγοντα της πολυκλινικής με επιδείνωση κεφαλαλγίας και υψηλό πυρετό. Μετά από αξονική και μαγνητική τομογραφία, που και οι δύο ήταν αρνητικές, ο ασθενής υποβλήθηκε οσφυονωτιαία παρακέντηση την επόμενη μέρα, με επακόλουθη απομόνωση, μετά τη διάγνωση του «ιού της Τοσκάνης».
Η ασθένεια που φέρει το όνομα της περιοχής στην οποία απομονώθηκε για πρώτη φορά είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ιταλία και τις μεσογειακές χώρες. Πώς εμφανίζεται η μόλυνση και ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;
Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας συνδέονται με τσιμπήματα από κουνούπια και αμμόμυγες;
Πόσο εύκολο είναι όμως να προσβληθεί κανείς από τη νόσο και ποιες είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό; Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος;
Τι είναι ο ιός της Τοσκάνης και ποια τα χαρακτηριστικά του;
Ο ιός Toscana είναι ένας αρνητικός RNA αρβοϊός του γένους Phlebovirus. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της Ιταλίας όπου η ιολόγος γιατρός Πάολα Βεράνι τον απομόνωσε για πρώτη φορά το 1971.
Στο επιστημονικό πεδίο ο ιός είναι επίσης γνωστός με τη συντομογραφία TOSV. Χαρακτηρίζεται από μια δομή τυλιγμένη γύρω από μια σφαίρα διαστάσεων 80 έως 120 nm, εντός της οποίας το γονιδίωμα RNA αρνητικής πολικότητας χωρίζεται σε τρία διακριτά τμήματα.
Ο ιός της Τοσκάνης έχει εξαπλωθεί όχι μόνο στις κεντρικές περιοχές της Ιταλίας, αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία.
Οι λοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως την περίοδο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου και μάλιστα ο TOSV είναι ο πιο διαδεδομένος ιός που σχετίζεται με την εκδήλωση μηνιγγίτιδας και μηνιγγοεγκεφαλίτιδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μεταδοτικότητα και συμπτώματα
Ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τις αμμόμυγες, οι οποίες σε αντίθεση με τα κουνούπια έχουν λιγότερο «θορυβώδη» παρουσία αλλά τα τσιμπήματα τους είναι αναμφισβήτητα πιο έντονα.
Η περίοδος επώασης της νόσου ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση: τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται ακόμη και δύο εβδομάδες μετά το δάγκωμα.
Ο ασθενής είχε επιστρέψει από διακοπές στην Καλαβρία και ανέφερε ότι θυμόταν μόνο τσιμπήματα κουνουπιών και όχι τσιμπήματα από άλλα έντομα. Η διεύθυνση του νοσοκομείου ανακοινώνει ότι η κλινική παρακολούθηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και ότι η κατάσταση του νεαρού βελτιώνεται, καθώς ο πυρετός και ο πονοκέφαλος έχουν εξαφανιστεί.
Η περίοδος επώασης της νόσου κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός προκαλεί ήπιο πυρετό. Στις πιο σοβαρές μορφές, η έναρξη των συμπτωμάτων είναι αιφνίδια και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο και μυϊκό πόνο. Έχει αναφερθεί η παρουσία κηλιδοβλατιδώδους δερματικού ερυθήματος. Μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Τα συμπτώματα διαρκούν κατά μέσο όρο 7 ημέρες και γενικά καταλήγουν σε ανάρρωση. Η μόλυνση μπορεί επίσης να εμφανιστεί ασυμπτωματικά.
Στην κεντρική Ιταλία, ο ιός Toscana (TOSV) προκάλεσε το ένα τρίτο των περιπτώσεων άσηπτης μηνιγγίτιδας που δεν είχαν διαγνωσθεί στο παρελθόν.
Είναι μεταξύ των 3 πιο διαδεδομένων ιών που σχετίζονται με μηνιγγίτιδα κατά τις θερμές εποχές: οι άλλοι δύο είναι οι εντεροϊοί και οι ερπητοϊοί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις