Στα δικαστήρια για το κλίμα
Νεαροί Πορτογάλοι οδηγούν 32 χώρες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για έλλειψη δράσης για το κλίμα.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή. Αυτή θα είναι η πρώτη υπόθεση για το κλίμα που γίνεται δεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).
Συγκεκριμένα, έξι νεαροί Πορτογάλοι θα παρουσιαστούν, στις 27 Σεπτεμβρίου, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), στο Στρασβούργο. Πολεμούν νομικές ομάδες από 32 ευρωπαϊκά κράτη, που σκοπεύουν να καταρρίψουν τις κατηγορίες για έλλειψη δέσμευσης για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
«Αυτή είναι πραγματικά μια περίπτωση Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά την κλίμακα ή τις συνέπειες», δήλωσε ο Gearóid Ó Cuinn, επικεφαλής του Παγκόσμιου Δικτύου Νομικής Δράσης (GLAN), μιας οντότητας που προσφέρει νομική υποστήριξη στους νέους.
Ο χρόνος αναμονής για την ακρόαση της απόφασης θα είναι αναμενόμενα μεγάλος, καθώς το ΕΔΔΑ χρειάζεται, κατά μέσο όρο, από εννέα έως 18 μήνες για να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Οι στοχευόμενες χώρες αμύνονται, αναφέροντας τις αναφερόμενες επιπτώσεις ως «κερδοσκοπικές» (Γερμανία) ή «καθαρά υποθετικές» (Βέλγιο), υποστηρίζοντας ότι οφείλονται στο «κλιματικό hot spot» που είναι η Νότια Ευρώπη και η περιοχή της Μεσογείου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση η πορτογαλική εφημερίδα PÚBLICO, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από την τοποθεσία των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, δεν θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να παρουσιάζουν πρόσθετες δυσκολίες για τους αιτούντες πέρα από αυτές που αντιμετωπίζουν ήδη.
Η Ελλάδα, μια χώρα που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, προχωρά παραπέρα, παρατηρώντας ότι «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα την ανθρώπινη ζωή ή υγεία».
Η περίπτωση της Πορτογαλίας
Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, τα ζητήματα που εγείρονται χαρακτηρίζονται ως «απλές υποθέσεις ή κενές υποθέσεις», οι οποίες δεν παρουσιάζονται «με πειστικό τρόπο, ούτε με στέρεες τεκμηριωμένες πληροφορίες» και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα εγγυάται ότι θα ενεργήσει ανάλογα «συμμόρφωση με τις διεθνείς της υποχρεώσεις ως προς αυτό».
Το πορτογαλικό κράτος καταλήγει, με βάση νομικά επιχειρήματα, όπως και άλλα κράτη, ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να θεωρηθεί απαράδεκτη και πρέπει να απορριφθεί».
Ο André dos Santos Oliveira, 15 ετών, σχεδόν θρηνούσε σε μια τηλεφωνική συνομιλία με την Azul (περιβαλλοντικό τμήμα της εφημερίδας PÚBLICO) ότι είχαν δώσει στις κυβερνήσεις μια «δεύτερη ευκαιρία» και ότι η πορτογαλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτά τα «αντεπιχειρήματα».
«Είναι λυπηρό» και «λίγο συγκαταβατικό», είπε. Στο πλευρό του η αδελφή του Σοφία, 18 ετών που μόλις μπήκε στο πανεπιστήμιο, σχολιάζει ότι δεν θα είναι εύκολος αγώνας, αλλά τονίζει τη σημασία που έδωσε το δικαστήριο στις φωνές τους.
Ο χρόνος αναμονής για την ακρόαση της απόφασης θα είναι αναμενόμενα μεγάλος, καθώς το ΕΔΔΑ χρειάζεται, κατά μέσο όρο, από εννέα έως 18 μήνες για να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Ο Armando Rocha, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Universidade Católica Portuguesa, τονίζει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν, στην πραγματικότητα, «υπάρχει οποιαδήποτε υποχρέωση των κρατών να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου». Το συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι τα δικαστήρια μπορεί να μην είναι «το καλύτερο μέρος για αυτήν την αντιδικία για το κλίμα».
Η έκβαση άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, που θεωρούνται ως παράγοντες αλλαγής στον αγώνα για το κλίμα, δεν είχε τον επιθυμητό αντίκτυπο στην προώθηση της αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμα κι έτσι, η παραδοχή της υπόθεσης στο ΕΔΔΑ και η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα στην ανάλυση της υπόθεσης υπόσχεται να ταράξει τα νερά και, κυρίως, να προσελκύσει ολοένα και περισσότερο την προσοχή σε έναν αγώνα που θεωρείται προτεραιότητα, με τον χρόνο να τελειώνει για την επίτευξη του στόχου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις