Apple: Γιατί οι ρυθμίσεις του iPhone 12 μπορεί να αλλάξουν σε όλη την Ευρώπη
Αυτή την εβδομάδα η Γαλλία ανέστειλε τις πωλήσεις iPhone 12 λόγω μετρήσεων που έδειξαν υπέρβαση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Η Apple υποσχέθηκε την Παρασκευή να προσφέρει αναβάθμιση λογισμικού για τα iPhone 12 στη Γαλλία, λόγω διαμάχης για τα επίπεδα ακτινοβολίας, καθώς όμως η ανησυχία επεκτείνεται η εταιρεία ίσως υποχρεωθεί να κάνει το ίδιο για όλη την ΕΕ.
Το iPhone 12 δεν πωλείται πλέον από την Apple, η οποία παρουσίασε αυτή την εβδομάδα το iPhone 15. Η συσκευή παραμένει ωστόσο διαθέσιμη σε καταστήματα με στοκ ή ως μεταχειρισμένη.
Αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία ανέστειλε τις πωλήσεις iPhone 12 λόγω μετρήσεων που έδειξαν υπέρβαση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Η Apple αμφισβήτησε τα αποτελέσματα λέγοντας πως η συσκευή έχει πιστοποιηθεί από πολυάριθμους διεθνείς φορείς και με βάση τα διεθνή στάνταρτ. Παρόλα αυτά η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διαθέσει ενημέρωση λογισμικού ώστε να συμμορφώνεται με τη διαφορετική μεθοδολογία που εφαρμόζει η Γαλλία στις μετρήσεις.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν έδειξαν κινδύνους για την υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Όμως η απόφαση της Γαλλίας προκάλεσε ανησυχία και αλλού στην Ευρώπη. Στο Βέλγιο, ο υπουργός Ψηφιοποίησης δήλωσε ότι ζήτησε από την Apple να αναβαθμίσει το λογισμικό του iPhone 12 σε όλη την ΕΕ, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας του εκτιμούν ότι κίνδυνος δεν υπάρχει.
Η Ιταλία ζήτησε από την Apple να ενημερώσει και εκεί το λογισμικό της συσκευής, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Apple για την εξεύρεση πανευρωπαϊκής λύσης.
Στην Ολλανδία, η Αρχή Ψηφιακών Υποδομών ανέφερε ότι δέχτηκε κλήσεις από ανήσυχους καταναλωτές. Ξεκίνησε δική της έρευνα και βρίσκεται σε επαφή με τις γερμανικές και γαλλικές αρχές.
Η Δανία, αντίθετα, διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Η νέα μεθοδολογία που εφαρμόζει η Γαλλία από το 2020 προβλέπει μετρήσεις ακτινοβολίας όχι μόνο για το κεφάλι και το σώμα αλλά και για το χέρι που κρατάει τη συσκευή. Σε αυτή την περίπτωση η ακτινοβολία μετράται από απόσταση 0 χιλιοστών, αντί 5 χιλιοστών όπως ισχύει για τις μετρήσεις στο σώμα.
Θεωρητικά, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να προκαλέσει θέρμανση των ιστών, δεν είναι όμως «ιονίζουσα» ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει βιολογικά μόρια όπως το DNA.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις