Τα πολλά «δεν» και τα λίγα «θα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Τι έταξε και τι δεν έδωσε
«Μικρό καλάθι» στα οικονομικά και μεγάλο στις μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Μεταρρύθμιση κάθε βραχίονα που μας κρατάει πίσω», ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «νέα συμφωνία αλήθειας», η οποία είναι «μεταρρυθμίσεις παντού και νομιμότητα παντού», ανακοινώνοντας και ορισμένα οικονομικά μέτρα – με δεδομένο το «μικρό καλάθι» της φετινής ΔΕΘ – στα οποία κυριαρχεί το «ξεπάγωμα» των τριετών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Όσοι περίμεναν, πάντως, να «απολογηθεί» για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών από τις φετινές πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, μάλλον απογοητεύτηκε, αφού το μόνο που δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ποτέ δεν κρύφτηκε, ποτέ δεν διεκδίκησε το αλάθητο, για να προσθέσει: «Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν».
Ασφάλιση και ιδιώτες «θα μας σώσουν»
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εκ νέου την κλιματική αλλαγή, ενώ δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί το έργο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τον οποίο και συνεχίζει να στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, παρότι έχει γίνει στόχος τεράστιων αντιδράσεων, λέγοντας ότι έργα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια, ωστόσο, το «αν έγιναν όλα σωστά, θα φανεί στον απολογισμό και την έρευνα της δικαιοσύνης», όπως είπε, για να σημειώσει, μάλιστα, πως «η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες πολλών δεκαετιών στη διαχείριση των υδάτων της».
Την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το βασικό κυβερνητικό σύνθημα, έτσι όπως προέκυψε από την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι ένα: «Ασφαλιστείτε γιατί… χανόμαστε».
Εξ ου και, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές, προχωρά η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, ενώ δίδεται και έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, «στο πλαίσιο του συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση».
Και παράλληλα, μας είπε ότι «θα απαιτήσουμε» από τον ιδιωτικό τομέα να γίνουν ανάδοχοι σε μεγάλα έργα και αναδασώσεις, εταιρείες οικιακού εξοπλισμού να βοηθήσουν μέσα από εκπτώσεις και «ακμαίοι οργανισμοί να συνεισφέρουν με χρηματικά ποσά» – πώς θα το απαιτήσει, πάντως, δεν μας εξήγησε.
Τι δεν θα κάνει, τι δεν μας είπε
Τι δεν θα κάνει
Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία ασυνήθιστη ΔΕΘ, με πολλά «δεν».
«Δεν θα αφήσω να εκτροχιαστούν τα δημοσιονομικά της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τον «σφιχτό» προϋπολογισμό που δεν επιτρέπει πολλά ανοίγματα, ενώ σημείωσε πως δεν θα αφήσει τους Έλληνες «να διχαστούν ξανά πάνω στο ψέμα», ουσιαστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση, καθώς έκανε λόγο για «μικρόψυχους» που θέλουν να μετατρέψουν μια θεομηνία σε «αντιπολιτευτική κραυγή».
«Δεν με απασχολεί το περίφημο πολιτικό κόστος. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτό κάνω», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, εξάλλου, στην αρχή της ομιλίας του, ανέφερε τα ευχάριστα με τα οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει, όπως για παράδειγμα «την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας ύστερα από 14 χρόνια, την δεύτερη θέση στην ανάπτυξη που πετύχαμε στην Ευρώπη, το ρεκόρ εξαγωγτών, τη χαμηλότερη ανεργία των τελευταίων 15 ετών» και άλλα, ωστόσο, τα δεδομένα, όπως είπε, τον υποχρέωσαν να ξεκινήσει τελείως διαφορετικά – από τις τραγωδίες του Έβρου και της Θεσσαλίας, δηλαδή.
Τι… δεν μας είπε
Μπορεί να αναφέρθηκε σε αυτά που δεν θα κάνει ο πρωθυπουργός, όμως, δεν απάντησε και στα «καυτά» ερωτήματα για τη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρών από την κυβέρνησή του, αλλά αρκέστηκε σε γενικότητες και «τσιτάτα» τα οποία συχνά «έντυνε» με αποσπάσματα ποιημάτων…
Όσο για την αποφασιστικότητά του να μην μας αφήσει να διχαστούμε ξανά πάνω στο ψέμα, υποθέτει κανείς πως δεν αναφερόταν στις επιστημονικές προειδοποιήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο με τρεις ανακοινώσεις του είχε κρούσει έγκαιρα και με ακρίβεια τον κώδωνα του κινδύνου για τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel, που «έπνιξε» Θεσσαλία και Μαγνησία.
Είπε μόνο ότι η κυβέρνησή του κλήθηκε να διαχειριστεί τις μεγαλύτερες κρίσεις, παραλείποντας να σχολιάσει κατά πόσο τις διαχειρίστηκε με… επιτυχία.
«Μεταρρυθμίσεις και νομιμότητα», όπως… καρότο και μαστίγιο
«Πανταχού παρών» ο φράχτης του Έβρου – «Επιστροφή» στην ασφάλεια
Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι την ίδια ετοιμότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, θα έχει και για τον Έβρο, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές, ανακοινώνοντας πρόσληψη πυροσβεστών και δασικών – χωρίς να πει αριθμό – και προμήθειες σε drones εντοπισμού της φωτιάς, με αισθητήρες θερμότητας και με κάμερες στα σημεία κινδύνου, το θέμα της ασφάλειας και του φράχτη επανήλθε «πανηγυρικά».
«Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο», είπε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος, ενώ απαντώντας στις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν προσωπικά για «αποτυχία του επιτελικού κράτους» στον τομέα της ασφάλειας, ο οποίος αποτελούσε προμετωπίδα της κυβέρνησής του, ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων.
Μάλιστα, είπε ότι η ασφάλεια του πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό, κάτι που θα ισχύσει και για υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους, ενώ επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες «θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών (σ.σ. μέτρα που απαιτούν προσλήψεις, ωστόσο, όχι μόνο καταπολέμηση της γραφειοκρατίας), αλλά και εφαρμογή των ποινών, φέροντας ως παράδειγμα πως όποιος καταδικάζεται για 15 χρόνια «δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην ανέβηκε στο βήμα του Βελλιδείου με τον «αέρα» του 40% των εκλογών, δεν εμφανίστηκε όμως ούτε απολογούμενος, ούτε ως αποτυχημένος.
Μένει να δούμε πώς θα απαντήσει στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, στη διάρκεια της αυριανής (17/9) συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, και πώς θα αντιδράσεις εάν νιώσει να… στριμώχνεται.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»