Τραγωδία στη Λιβύη: Τα θολά σημεία πίσω από το τροχαίο
Πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας νεκρά και 13 τραυματίες
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τον τραγικό θάνατο των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, τα ερωτήματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους αναζητούν απάντηση.
Τα σενάρια για το τι πραγματικά συνέβη άρχισαν να φουντώνουν λίγες ώρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο, όταν το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΞ έκαναν λόγο για τροχαίο με (ελαφρά) τραυματίες και λίγο αργότερα διεθνή μέσα μιλούσαν για νεκρά μέλη της ελληνικής αποστολής.
Οι συνθήκες της θανατηφόρας σύγκρουσης δεν έχουν πλήρως διασαφηνιστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη στα «Νέα» και το «Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλου, οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΥΠ, που ενεπλάκη στις έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος δείχνουν ότι οι πέντε Έλληνες σκοτώθηκαν από τη φωτιά που ξέσπασε στο λεωφορείο μετά τη σύγκρουση του λεωφορείου με το μεγάλου κυβισμού όχημα, το οποίο κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Φαίνεται ότι το ρεζερβουάρ του φορτηγού εξερράγη και επειδή περιείχε μεγάλη ποσότητα καυσίμων και σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση του οδοστρώματος, προκλήθηκε ακαριαία ανάφλεξη η οποία δεν επέτρεψε σε όλους τους Έλληνες να βγουν από το λεωφορείο.
Video | A bus transporting #Greek Rescue Team has an accident on Marawa road on its way to the #flood-effected #Derna city, killing 7 people & wounding 6.
The #Libya Update pic.twitter.com/Pcvqm4fnld
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023
Η ΕΥΠ φέρεται να ερεύνησε και το σενάριο αποστολής αυτοκτονίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.
Μέχρι στιγμής, οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μία πρώτη εικόνα για το τροχαίο, ωστόσο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών, θα απαντηθούν περισσότερα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης.
Θολά σημεία πίσω από το θανατηφόρο τροχαίο
Πέραν της αρχικής σύγχυσης και της ακαριαίας ανάφλεξης του λεωφορείου, η οποία είναι ασυνήθιστη σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα ακόμα «θολό» σημείο της τραγωδίας στη Λιβύη είναι γιατί τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, πηγαίνοντας σε μία χώρα η οποία εκτός από την φονική κακοκαιρία Daniel, μαστίζεται από εμφύλιο, δεν χρησιμοποίησαν στρατιωτικό όχημα.
Ερωτηματικά προκαλεί και το γιατί το όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, έπεσε πάνω στο λεωφορείο αφού μπροστά του προπορευόταν ένα όχημα από τη Λιβύη, το οποίο είχε αναλάβει το έργο της συνοδείας, καθώς και ένα όχημα από πίσω του.
Υπό εξέταση είναι επίσης, ποιος οδηγούσε το λεωφορείο και γιατί δεν υπήρχε ελληνική συνοδεία ασφάλειας.
Όσον αφορά στη διαδρομή που ακολούθησε η ελληνική αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος δρόμος επελέγη γιατί ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, καθηγητή και αναλυτή Διεθνών Θεμάτων, τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο: αυτό του εθελούσιου χτυπήματος και αυτό της έκρηξης στο ρεζερβουάρ, που είναι και αυτό που προκρίνεται, βάση των εκτιμήσεων της ΕΥΠ.
Ποιοι ήταν οι τρεις από τους πέντε Έλληνες που σκοτώθηκαν στη Λιβύη
Δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικό και δύο διερμηνείς είναι τα θύματα του θανατηφόρου τροχαίου στη Λιβύη.
Ο Γ.Β. με καταγωγή από την Καρδίτσα, ήταν 28 ετών, παντρεμένος και ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών.
Η νοσηλεύτρια από το Ηράκλειο, Ε.Α., η οποία έμενε στην Αθήνα, ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο τροχαίο στην Λιβύη. Πίσω από την Ε.Α κρύβεται μια τραγική ιστορία, καθώς ο αδερφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν ιπτάμενος και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.
Η Γ.Μ ήταν νοσηλεύτρια από την Αθήνα, είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο, είχε πάει εθελοντικά στη Λιβύη και εργαζόταν για χρόνια στον στρατό.
Η κατάσταση των τραυματιών
13 ακόμα μέλη της ελληνικής αποστολής τραυματίστηκαν στο σφοδρό τροχαίο.
Στις 6.58 το πρωί της Δευτέρας προσγειώθηκε στην Ελευσίνα το C-130 το οποίο μετέφερε τα τραυματισμένα άτομα από το πολύνεκρο τροχαίο στη Λιβύη.
Οι 10 βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο εκ των οποίων οι 3 είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Ο ένας είναι Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.
Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Και οι τρεις υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς.
Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις