Συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε Διεθνές συνέδριο με θέμα τη βιωσιμότητα
Αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών συνεδρίασαν για την βιωσιμότητα των πόλεων.
- Που είναι τα παιδιά; Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν φέτος στην χώρα μας
- «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
- Γαλλία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το νωρίτερο το βράδυ
Μαθητές, φοιτητές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από Ελλάδα, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συζήτησαν στο Ντέτμολντ για την βιωσιμότητα.
Η εξοικονόμηση πόρων και η ευθύνη στην πρώτη γραμμή με τη νέα γενιά παρούσα. Αξιόλογη συμμετοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου στο συνέδριο με χρήσιμες παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, το πρώτο διεθνές συνέδριο βιωσιμότητας πραγματοποιήθηκε στο Ντέτμολντ, μια πόλη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, γνωστή για τη βιωσιμότητα της παγκοσμίως, με εγγεγραμμένες δράσεις για το σκοπό αυτό στον ετήσιο της προϋπολογισμό.
Για δύο ημέρες, περίπου 50 νέοι και φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα, Αργεντινή και Γερμανία με εκπροσώπους από την πολιτική και διοίκηση καθώς και εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα σε ποιο σημείο βρίσκονται οι Δήμοι σχετικά με την υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και πως θα φτάσουν εγγύτερα στην επίτευξη τους.
«Nα ακούμε ο ένας τον άλλον και να αναλαμβάνουμε ευθύνη είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθούν αυτοί οι 17 στόχοι», συνόψισε η Δρ. Miriam Mikus, εκπρόσωπος του Δήμου Detmold. «Το να αναλάβεις ευθύνη – αυτό είναι επίσης το βασικό μέλημα της νέας γενιάς», είπε στο τέλος του συνεδρίου.
Το συνέδριο έδωσε το πλαίσιο. Αντιστοίχως οι συμμετέχοντες υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία εξέφρασαν τη βούληση τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της αειφορίας. Γνωστές επιχειρήσεις της περιοχής άνοιξαν τις πόρτες τους στους συμμετέχοντες και μοιράστηκαν τη φιλοσοφία τους για τη βιωσιμότητα. Επίσης, υπήρξε περαιτέρω ευκαιρία για εμβάθυνση επί των θεμάτων βιωσιμότητας με ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στην πόλη του Detmold.
Στο συνέδριο με τίτλο «Σύνδεση για δράση» στο Detmold οι νέοι και οι φοιτητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και διοικητικούς παράγοντες για έργα βιώσιμης δράσης και προσεγγίσεις για ένα μέλλον προσανατολισμένο με ανάλογη κοινωνική ανάπτυξη.
Οι νέοι της Ευρώπης και η συμβολή τους στους στόχους της παγκόσμιας βιωσιμότητας
Στο συνέδριο συμμετείχε με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και αντιπροσωπεία του Δήμου Ωραιοκάστρου για να παρακολουθήσει, να μάθει και να μιλήσει σχετικά με την βιωσιμότητα των νέων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και την ενεργή συμμετοχή των νέων σε αυτή.
Ο Δήμος Ωραιοκάστρου εκπροσωπήθηκε από τον Αναστάσιο Τσελίκογλου, προϊστάμενο αυτοτελούς τμήματος προγραμματισμού οργάνωσης ανάπτυξης και μελετών του Δήμου Ωραιοκάστρου και από την ομάδα του Συμβουλίου Νέων οι Άγγελος Τσιτιρίδης και Μάριος Μόραλης. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση εκπροσωπήθηκε από τη κα Μαρια Βασιλειάδου, υπεύθυνη αδελφοποίησης Δήμων Ωραιοκάστρου και Detmold.
Από τις εργασίες του συνεδρίου καταφάνηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα ζητήματα βιωσιμότητας που σημαίνει ότι η βιωσιμότητα δεν θεωρείται ως πρόσθετο καθήκον, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος των σκέψεων και των πράξεων του κάθε πολίτη. Οι πολίτες θα πρέπει να αναρωτιούνται πως οι ατομικές τους αποφάσεις επηρεάζουν την επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων βιωσιμότητας και να προσαρμόζονται ανάλογα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις